Welke 5 dingen moet je op letten bij het kopen van crypto?
Crypto kopen: waar moet je op letten? Er zijn voldoende mensen die gewoon kopen wat anderen roepen op social media, zonder zich er echt in te verdiepen. Vaak levert dat wel winst op, maar soms ook niet. Waar moet je op letten als je crypto koopt? Check deze punten altijd wanneer je zelf onderzoek doet naar een nieuwe cryptomunt!
Welke info vind je in dit artikel?
Een inkoppertje: jouw budget en strategie
Wat wil je maximaal investeren in crypto, en wat wordt jouw strategie? Ga je HODL, daytraden of swingtraden? Of laat je anderen voor je investeren? Alles kan!
Zorg dat je eerst duidelijk hebt wat jouw strategie wordt en hou je daar aan vast. Als je voor HODL gaat, laat je dan bijvoorbeeld niet van de wijs brengen als je crypto eens 10% zakt. Je kiest voor een lange termijnstrategie: die 10% in de min kan volgende week 10% in de plus zijn.

Hoe wil je jouw geld verdelen?
Het geld dat je investeert, hoe wil je dat verdelen? Wil je alles op 1 coin inzetten, wil je jouw risico spreiden en je geld verdelen over tien verschillende coins of vind je vijf coins wel voldoende?
En wil je dan misschien met een deel van de winst weer traden, of laat je alles staan? Je hoeft niet 100% HODL te doen, je kunt ook 30% van de winst cashen en dat weer gebruiken om te investeren. Zo kun je jouw geld nog meer laten groeien. Dit is ook onderdeel van jouw strategie.
Lees de whitepaper door
Een whitepaper is een document dat de makers van de coin gemaakt hebben voor zij deze lanceerden. Je kunt hierin bijvoorbeeld checken wat de marketcap is, met welke gedachte de coin gemaakt is, waarom hij zich onderscheid van anderen en welke features ontwikkeld gaan worden met de opbrengst van de token.
Ook kun je terug lezen of het een (de)centrale munt is, welke coins de makers wellicht al eerder op de markt gebracht hebben en welke fees er gehanteerd worden.
Als er geen goede whitepaper is, zou er een belletje moeten gaan rinkelen. Koop de munt dan niet, zeker niet als je lange termijn wilt investeren!
Wat is het adoptiepercentage?
Aan de hand van de whitepaper en de geluiden die je hoort over de coin, kun je bepalen wat het adoptiepercentage ongeveer is. Hierbij kijk je hoe de munt opgepikt wordt: wordt de coin naar verwachting geadopteerd als main stream coin, net als Bitcoin? Of is het een coin waar je niemand over hoort en waarvan je verwacht dat er ook geen onderscheidend vermogen in zit? Dan kun je er beter niet (teveel) in investeren.
Het is goed om je aan te sluiten bij Facebook groepen die speciaal over crypto gaan, of om je bij een community aan te melden die speciaal gemaakt is om met elkaar van gedachten te wisselen.
Zit ik op een betrouwbare exchange?
Ook dit is voor de hand liggend maar gaat helaas nog te vaak mis. Koop je crypto via een betrouwbare exchange. Denk hierbij aan BTC Direct (deze biedt maar 5 coins aan maar is wel in het Nederlands), Binance, Kraken of Bitvavo.
Het gebeurt helaas vaak genoeg dat je opeens je hele investering kwijt bent, omdat de beveiliging van de wallet niet up to date was of zelfs zo lek als een mandje.
Denk er ook over na of je een goede wallet hebt. Sommige exchanges bieden wallets aan, maar niet alle platformen (zoals bijvoorbeeld BTC Direct) doen dat. En dat is toch best cruciaal om je assets veilig op te slaan.

Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij het kopen van crypto?
Check dan de Crypto Masterclass. De Crypto Masterclass bestaat uit een Cursus Cryptocurrency, de Crypto Portfolio én een stapel extra e-books! Leer alles wat je moet weten om succesvol te traden in crypto.
Als je de Masterclass gevolgd hebt, weet je onder meer
- Welke coins de potentie hebben om x100 te gaan
- Hoe en waar je het beste kunt handelen
- Waar je op moet letten zodat je niet in een scam of pump en dump trapt
- Hoe je er voor zorgt dat je jouw crypto veilig bewaart
- Welke strategie je gaat volgen om geld te verdienen
- En nog veel meer!

Hoe bepaal je de waarde van een cryptocoin?
Het bepalen van de waarde van een cryptocoin of token kan lastig zijn. Waar moet je op letten als je goed onderzoek wilt doen?


Grote som cryptovaluta uitbetalen?
Wil jij een groot bedrag cryptovaluta laten uitbetalen? Lees hier waar je rekening mee moet houden en welke belasting je moet betalen!


Hoe kan ik onbekende cryptomunten vinden?
Onbekende cryptomunten vinden die de potentie hebben om sky high te gaan. Hoe doe je dat? In dit artikel lees je waar je de nieuwe cryptocoins kunt vinden!
Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.