timeframe crypto

Welk timeframe kan ik het beste gebruiken?

Het juiste timeframe gebruiken bij handelen in crypto

Handelen in crypto kan met verschillende timeframes. Welk timeframe past het beste bij jouw manier van handelen? Het kan lastig om deze keuze te maken. In dit artikel uitleg over hoe je het best passende timeframe kunt gebruiken om mee te handelen.

Wat lees je in dit artikel?

Op onderstaand screenshot van Binance zie je links bovenin verschillende timeframes staan die gekozen kunnen worden. Je kunt kiezen voor een overzicht per maand, maar ook per minuut. Alles wat ertussen ligt is ook mogelijk

Welk timeframe kiezen cryptotraden

Trends in timeframes

Door te spelen met de timeframes, zie je verschillende trends ontstaan. Zo kan de lijn bij de trend van 1 maand omlaag gaan, terwijl de trend bij die van een minuut of een uur omhoog gaat. Hoe verder je inzoomt, hoe meer volatiel (variabel, wisselend) de lijn wordt.

Kort gezegd: de waarde schommelt meer hoe kleiner de timeframe wordt. Zeker wanneer er een hoog handelsvolume is bij de coin waar je mee wilt traden.

Heel simpel gezegd:

Een timeframe van een minuut geeft elke minuut een update van de koers
Een timeframe van een uur geeft elk uur een update van de koers
Een timeframe van een maand geeft elke maand een update van de koers

Hoe wil jij traden?

Ben jij een swingtrader die een keer per paar dagen handelt, of handel je liever elk uur net als een daytrader? Het kan natuurlijk ook dat je koopt en hodl, en over een paar jaar weer eens inlogt. In het laatste geval maakt het niet zoveel uit welke timeframe je kiest.

Als je wilt swingtraden of daytraden kun je hier beter wel jouw timeframe op aanpassen.

Japanese Candlesticks

Uit de verschillende timeframes kun je veel informatie halen, om te starten met de candlesticks.

candlestick lezen timeframe

Uit deze candlesticks kun je al veel informatie halen. Je ziet hoe hoog en hoe laag jouw crypto op een bepaald tijdstip stond, of de coin stijgt in waarde of juist daalt.

Patronen in candlesticks

In deze afbeelding zie je echter ook een aantal patronen, zoals het bullish patroon dragonfly doji. Wanneer je de dragonfly doji tegen komt, betekent dit dat kopers een grote weerstand bieden en de prijs hoog proberen te laten sluiten.  Als je dit patroon ziet, zie je daarna vaak een omslag in de markt. Van een dalende trend zet zich een opwaartse trend in. Dit is echter niet altijd het geval.

Ook zie je hier het bearish patroon eveningstar. Aan het eind van een uptrend kun je vaak een eveningstar patroon vinden: dit is een bearish candlestick patroon die aanduidt dat de koersrichting kan omkeren. Dit patroon bestaat uit drie candlesticks: de eerste geeft nog een uptrend aan: de tweede laat zien dat de kopers het moeilijk hebben.

Deze candlestick kan zowel groen als rood zijn en heeft een kleinere body dan de vorige candlestick. De derde candle laat zien dat de markt inderdaad gekeerd is en dat de uptrend gestopt is en er een bearish trend reversal optreedt.

Hoe gebruik je patronen?

Als je je verdiept in de verschillende patronen die er zijn, begin je trends te herkennen. Wat is de verwachting bij opvolgende candlesticks die eraan komen? Die info kun je combineren met andere indicatoren om zo de door jou verwachte koers te bepalen.

Hierbij wel de note dat de koers altijd schommelt en dat patronen geen garantie bieden op een afloop die jij in gedachten hebt. Handelen in crypto blijft speculeren.

Welk timeframe zou je kunnen gebruiken?

Als jij elk uur wilt handelen, kies je de timeframe van een uur. Doe jij liever voorspellingen op weekbasis? Kies dan een frame die elke week ververst. Of wellicht twee keer per week.

Heb je meer tijd beschikbaar en wil je veel tijd besteden aan crypto traden? Dan kun je kiezen voor een hele korte frame. Je kunt zo vaker (ver)kopen dan bij een timeframe van bijvoorbeeld een week. De winst die je maakt bij traden op minuutbasis is vaak wel kleiner dan de winst die je maakt op weekbasis, puur omdat er uiteraard minder handelsvolume is in dit tijdsbestek.

Mocht je echter zeer actief bezig zijn met traden op uurbasis, zou het zomaar kunnen dat je hiermee veel meer geld binnenhaalt dan wanneer je een langer timeframe kiest.

Breid jouw technische kennis uit

Om goed te begrijpen hoe de cryptomarkt werkt is het belangrijk om patronen te kunnen herkennen, het juiste timeframe te kunnen kiezen voor jouw manier van traden en te weten hoe je kunt handelen wanneer iets gebeurd.

Dit zorgt ervoor dat je veel effectiever handelt en dus minder verlies maakt.

Verdiep je bijvoorbeeld in de relatie tussen timeframes en patronen, maar ook in de relatie tussen timeframes en trends. Ook supportpunten en weerstandsniveau’s zijn een belangrijke graatmeter.

Het leren van technische analyse is niet makkelijk, dit kost tijd. Je moet er rekening mee houden dat je dit niet goed leert wanneer je dit zonder begeleiding doet. Wanneer je een training volgt, merk je dat je alle info op het juiste en meest logische moment krijgt aangereikt, waardoor je het veel beter in de praktijk kunt toepassen.

Eén van de meest geprezen trainingen waarin Technische Analyse duidelijk en uitgebreid wordt behandeld is deze. Je kunt de training aanschaffen en binnen 14 dagen kosteloos annuleren als het je toch niet bevalt. Je loopt dus geen enkel risico! Waar wacht je nog op? Schrijf je vandaag nog in voor de gratis training, om alvast een voorproefje te krijgen.

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.