wat is staking crypto

Wat is staking?

Wat is staking?

Als je een cryptoaccount hebt en handelt in bijvoorbeeld VeChain, Tron, Cardano, LiteCoin, Waves, Ethereum of andere crypto, ben je het waarschijnlijk wel eens tegen gekomen: Staking. Wat is staking precies en wat kun je er mee?

Wat lees je in deze blog?

Off-chain en on-chain stakingsdiensten

Bij verschillende exchanges kun je gebruik maken van staking diensten. Er worden twee verschillende types aangeboden:

Off-chain staking

Bij off-chain staking hou je jouw crypto aan in een wallet, voor een langere tijd. In ruil voor het aanhouden van de coins ontvang je een beloning. Die wordt vaak uitbetaald in crypto. De periode waarin je crypto vast houdt verschilt: je kunt veelal zelf kiezen wat voor jou het meest gunstig is. 

De beloning die er tegen over staat, verschilt per tijdsduur.

Je kunt dit vergelijken met geld op jouw spaarrekening vastzetten: je komt een bepaalde periode niet aan je crypto en in ruil daarvoor ontvang je een vergoeding in de vorm van rente. Die rente wordt uitbetaald in crypto.

staking extra crypto gratis coins

On chain staking

Hierbij draag je actief bij aan het goedkeuren van transacties (vergelijkbaar met minen) op een proof-of-stake (PoS) protocol. Iedereen met een minimum aan de coin waar het om gaat, kan transacties valideren om een beloning te krijgen die als staking wordt uitbetaald.

Welke platforms bieden staking aan?

Staking wordt aangeboden bij een hoop exchanges, waaronder

Bij veel platforms zul je, als je wilt staken, wel even de opt-in hiervoor moeten aanzetten. Hoe dat werkt verschilt per platform. Wanneer je binnen jouw exchange zoekt op staking krijg je het menu naar voren waar je e.e.a. kunt aanpassen.

Wat zijn de voorwaarden om te kunnen staken?

  • Je dient een wallet of exchange te hebben die 24/7 online staat, behalve bij off-chain staking.
  • Jouw wallet / exchange moet staking ondersteunen
  • Je dient de minimale periode aan te houden waarin gestaakt wordt. Als je de coins weg haalt zul je geen vergoeding meer ontvangen

Wat zijn de voordelen van staking?

Als je er voor kiest om een aantal munten te staken, heeft dat voordelen:

  • Je ontvangt crypto als vergoeding voor het staken. Het rendement kan oplopen van 0,79% tot zelfs meer dan 12% op jaarbasis: meer dan wat je op je spaargeld zou krijgen.
  • Omdat je crypto houdt en daarvoor een vergoeding krijgt, ben je een passief inkomen aan het opbouwen
  • Het is energiezuiniger dan mining, wat bij Proof-of-Work (PoW) protocol ingezet wordt
  • Beginnen met staken is door de exchanges erg makkelijk gemaakt, een drempel is er niet
  • Je hoeft geen duren apparatuur aan te schaffen om te beginnen met staking, zoals bij minen wel het geval is
  • Als je de HODL strategie volgt kun je met staking jouw portefeuille een extra boost geven

Vond je dit interessant?

Denk er dan eens over na om de Crypto Masterclass te volgen! Door het volgen van de Crypto Masterclass krijg je inzicht in alle (technische) aspecten die bij het handelen in crypto horen.

staken crypto platform hoe werkt het

Zo weet jij binnen de kortste keren alles over handelen in crypto, technische analyses en beveiliging van jouw crypto: alle essentials om verstandig en doordacht te kunnen traden leer je hier!

Check de link hieronder voor meer info over de Crypto Masterclass. De Crypto Masterclass bestaat uit een Cursus Cryptocurrency, de Crypto Portfolio én een stapel extra e-books!

Wat is blockchain crypto
Crypto kennis
admin
Wat is blockchain?

Wat is blockchain? Simpel gezegd is blockchain, een digitale lijst van data records, die alleen maar aangroeit. Het is een blok van data, die als

Lees verder »

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.