berekenen market cap

Wat is marktkapitalisatie bij cryptocurrency?

Market cap of marktkapitalisatie op z'n Nederlands: wat is het nou eigenlijk?

Marktkapitalisatie, ook wel de market cap genoemd, is iets wat je veel hoort wanneer het over cryptocurrency gaat. De market cap is de totale waarde in de markt van een bepaalde cryptomunt op dat moment.

Zo heb je voor elke munt een market cap die je simpel kunt uitrekenen door het aantal cryptocurrency dat in omloop is van een bepaalde munt, keer de waarde op dat moment te doen.

wat is market cap marktkapitalisatie crypto

Stel je wilt de market cap van Bitcoin op dit moment uitrekenen. Je ziet dat Bitcoin 36.554,45 waard is en dat er 19.018.981 verhandelbaar zijn op dit moment. Als je dit met elkaar vermenigvuldigd kom je uit op 697.151.440.415.

Wat lees je in dit artikel?

Kan marktkapitalisatie veranderen?

Het is goed mogelijk dat de totale waarde van de market cap verandert. Dit komt bijvoorbeeld doordat er meer of minder coins in omloop zijn, of doordat de waarde van de cryptocoin veranderd is. Stel de koers zou in dit voorbeeld 40.000 zijn, dan zou de market cap stijgen naar 760.759.240.000.

Een market cap is niet statisch en wordt constant door invloeden van buitenaf beïnvloed. Zowel de koersprijs van een cryptocurrency kan veranderen, of het aantal in omloop zijnde coins veranderd waardoor de marktkapitalisatie mee veranderd.

Waarom is de market cap belangrijk?

Laten we een voorbeeld nemen. Stel de koers van cryptomunt A is 10 en er zijn er 40.000 van in omloop. De marketcap bedraagt dan 400.000. Daarnaast hebben we cryptomunt B: die heeft een waarde van 7,50, maar er zijn er wel 100.000 van in omloop. De market cap is in dit geval 750.000.

invloed marktkapitalisatie cryptocurrency

De totale marktwaarde is bij crypto B bijna twee keer zo hoog, ondanks dat de coin zelf goedkoper is. Hierdoor kun je er vanuit gaan, dat je bij coin B minder schommelingen hebt als iemand 5.000 coins verkoopt. Bij coin A is dat namelijk 12,5% van de totale waarde, bij coin B is het 5%.

Met deze gegevens kun je een richting bepalen of het risicovol is om in een bepaalde coin te investeren of niet. Hoe hoger de marketcap en hoe meer coins in omloop, hoe minder de koers heen en weer gaat. Maar mocht je daar juist naar op zoek zijn en van een gokje houden, kun je ook kiezen voor een lagere marketcap wanneer je potentie in een coin zien.

Zijn er sites die dit bijhouden?

Zeker, je hoeft niet zelf voor elke munt op zoek te gaan naar hoeveel coins er op dit moment in omloop zijn en wat de waarde is. Dit kun je heel makkelijk terugvinden op een aantal sites, waaronder coinmarketcap.com.

Het is goed de marketcap in jouw analyses op te nemen wanneer je wilt gaan investeren in crypto. Het kan je een beeld geven van de mogelijke schommelingen in de koers (of juist de stabiliteit van de coin als er een whale al zijn crypto verkoopt)

Wil je meer info over waar je op moet letten als je crypto koopt?

Als je meer informatie zoekt over de verschillende stappen die je moet nemen om crypto te kopen, om gedegen en goed onderzoek te doen en om meer te leren over verschillende indicatoren kun je een superfijne training volgen:

Momenteel kun je je via deze link opgeven voor een gratis training “starten met crypto” die meerdere keren per week gegeven wordt. Smaakt dat naar meer?

Dan krijg je na afloop van dit webinar de mogelijkheid om de complete masterclass met 50% korting aan te schaffen. Maar let op! Dit aanbod geldt slechts voor een paar mensen, omdat AllesOverCrypto de kwaliteit hoog wil houden.

Waar online cryptozegel kopen
Investeren in crypto
admin
De nieuwe crypto postzegel is uit!

De nieuwe crypto postzegel is uit! Eerder al heeft PostNL een cryptopostzegel gelanceerd: deze was binnen no-time uitverkocht. Inmiddels heeft PostNL een tweede cryptostamp (ofwel

Lees verder »

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.