verschil crypto dividend staking

Wat is het verschil tussen staking en dividend?

Bij crypto heb je zowel mogelijkheden tot staking als tot het uitkeren van dividend: wat is het verschil?

Als je bekend bent met de wereld van cryptocurrency, heb je waarschijnlijk gehoord van termen als ‘staking’ en ‘dividend’. Deze twee concepten hebben te maken met het verdienen van passief inkomen met behulp van cryptocurrencies.

Hoewel ze vergelijkbare doelen hebben, zijn er verschillen tussen staking crypto en dividend crypto. In dit artikel zullen we deze verschillen uitleggen, zodat je een beter begrip krijgt van hoe ze werken.

Wat lees je in dit artikel?

Wat is staking van crypto?

Staking is een proces waarbij individuen hun cryptomunten inzetten als onderdeel van het validatieproces op een blockchain-netwerk. Door hun munten in te zetten, helpen ze bij het beveiligen en valideren van transacties op dat specifieke netwerk.

Bij staking zet je je munten vaak voor een vooraf bepaalde periode vast, maar dat hoeft niet altijd. Bij Bitvavo bijvoorbeeld, is dit niet noodzakelijk.

Het staken kan worden gedaan door je munten in een online wallet te bewaren of door gebruik te maken van platforms die stakingservices aanbieden. In ruil voor hun bijdrage aan het netwerk ontvangen individuen beloningen in de vorm van extra munten.

Het belangrijkste verschil tussen staken en andere vormen van investeren is dat de munten niet worden verkocht of verhandeld. In plaats daarvan worden ze vastgehouden terwijl ze nog steeds rendement genereren in de vorm van nieuwe munten.

Wanneer je kiest voor het staken van coins hoef je niet zelf actief onderdeel te zijn van het validatieproces. Dat gebeurt achter de schermen.

crypto staking dividend geld verdienen

Wat is dividend krijgen op crypto?

Dividend crypto, ook wel bekend als masternode coins, biedt gebruikers de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen door het bezit van bepaalde munten. In tegenstelling tot staking crypto, hebben dividend crypto’s een speciaal netwerk van masternodes die verantwoordelijk zijn voor het valideren en beveiligen van transacties.

Om een masternode te kunnen draaien, moet je meestal een bepaald aantal munten inzetten en deelnemen aan het consensusmechanisme van dat specifieke netwerk. Als beloning voor je bijdrage ontvang je periodieke uitbetalingen in de vorm van extra munten.

Het belangrijkste verschil tussen staking crypto en dividend crypto is dat bij dividend crypto’s de munten daadwerkelijk worden verkocht of verhandeld om passief inkomen te genereren. Dit betekent dat je op elk moment kunt besluiten om je munten te verkopen en winst te maken.

Vergelijking tussen staken en dividend ontvangen

Nu we de basisprincipes van staking en dividend  hebben behandeld, laten we eens kijken naar hoe ze zich tot elkaar verhouden:

  • Bij staking houd je je munten vast terwijl ze rendement genereren door nieuwe munten te verdienen. Bij dividend verkoop of verhandel je daadwerkelijk de munten om passief inkomen te genereren.
  • Staking vereist vaak geen minimumhoeveelheid aan cryptomunten, terwijl dividendcrypto’s doorgaans wel een minimumvereiste hebben om een masternode te kunnen draaien.
  • Met staking kun je profiteren van prijsstijgingen van de munten die je vasthoudt, terwijl dividend crypto’s afhankelijk zijn van de prestaties van het netwerk en de vraag naar de munten.
  • Staking kan soms technisch complex zijn, terwijl dividend crypto’s doorgaans gebruiksvriendelijker zijn en gemakkelijker toegankelijk voor beginners.

Het is belangrijk op te merken dat zowel staking als dividend risico’s met zich meebrengen. De waarde van cryptocurrencies kan volatiel zijn, dus het is belangrijk om altijd grondig onderzoek te doen voordat je investeert.

passief inkomen cryptocurrency.

Conclusie

Hoewel staking crypto en dividend crypto vergelijkbare doelen hebben – namelijk het verdienen van passief inkomen met behulp van cryptocurrencies – zijn er wel degelijk verschillen tussen beide.

Bij staking houd je je munten vast terwijl ze rendement genereren door nieuwe munten te verdienen, terwijl bij dividendcrypto’s de munten daadwerkelijk worden verkocht of verhandeld om passief inkomen te genereren.

Beide methodes hebben hun eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om jouw persoonlijke doelen en risicotolerantie in overweging te nemen bij het kiezen tussen staking crypto en dividend crypto.

Onthoud altijd dat investeren in cryptocurrency risicovol is, dus doe voldoende onderzoek voordat je beslissingen neemt. Als een nieuwe coin te mooi lijkt om waar te zijn: dan is dat vaak ook zo.

Volg de gratis trial Bitcoin & technische analyse

Waarschijnlijk heb je Madelon Vos wel eens voorbij zien komen op TV of heb je haar naam wel eens gehoord op Facebook of haar video’s online gezien. Madelon Vos is inmiddels geen kleine naam meer in de cryptowereld, ruim 300.000 mensen volgen haar. Madelon heeft haar kennis gebundeld in een cursus die jij gratis kunt volgen.

Madelon is expert in technische analyse, investeren in Bitcoin, de financiële marken en de macro economie. En daarover praat ze je regelmatig bij op verschillende manieren.

Haar cursussen zijn simpel, toegankelijk, in duidelijke taal en makkelijk te volgen. En die trainingen hebben zelfs het NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding) keurmerk voor kwaliteit en professionaliteit van haar leerprogramma’s!

wat is een stop limit order crypto
Crypto kennis
admin
Wat is een stop limit order en hoe stel je dit in?

Een stop loss order gebruik je wanneer je jouw asset wil beschermen tegen een (verdere) koersdaling of wanneer je juist wilt profiteren van een koersuitbraak. Als je qua bedrag ook een limiet aan de order meegeeft, spreken we van een stop limit order.

Lees verder »

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.