Verschil cryptocoin cryptotoken

Wat is het verschil tussen een cryptocoin en een cryptotoken?

Het verschil tussen een crypto coin en een crypto token

Crypto coins en crypto tokens : vaak worden deze benamingen door elkaar gebruikt. Coins en tokens zijn echter niet hetzelfde. In dit artikel lees je wat het verschil is en waar coins en tokens voor gebruikt worden.

Wat lees je in dit artikel?

Kenmerken van cryptocoins

Cryptocoins zijn onafhankelijke digitale munten, wat betekent dat ze voor hun werking geen ander platform of blockchain nodig hebben. Ze hebben hun eigen blockchains, waardoor ze zonder inmenging van buitenaf kunnen opereren.

De meest bekende cryptomunt is Bitcoin, maar er zijn ook vele andere, zoals Ethereum, Litecoin, Ripple en Monero. Deze munten hebben allemaal hun eigen unieke kenmerken en voordelen die ze aantrekkelijke investeringen maken voor liefhebbers van cryptocurrency.

De belangrijkste kenmerken van crypto coins:

Decentralisatie

Cryptomunten zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat geen enkele entiteit ze controleert zoals een overheid of centrale bank dat doet bij traditionele valuta. Dit maakt ze bestand tegen censuur, manipulatie of corruptie, wat ze extra veiligheid geeft in vergelijking met fiatgeld.

Lage kosten

Transacties met cryptocoins hebben doorgaans zeer lage kosten omdat er geen tussenpersoon bij betrokken is zoals banken of creditcardmaatschappijen die een deel van elke transactie voor hun rekening nemen. Je betaalt per transactie een fee aan de exchange die je gebruikt.

Snellere transacties

Betalingen met cryptomunten zijn gewoonlijk veel sneller dan die met conventionele methoden, omdat ze niet door verschillende lagen tussenpersonen hoeven te gaan voordat ze de ontvanger bereiken.

Beperkt aanbod

De meeste cryptomunten hebben een beperkt aanbod, een maximaal aantal coins wat gemined kan worden. Dat betekent dat hun waarde na verloop van tijd toeneemt door schaarste, terwijl ze tegelijkertijd interessanter worden als beleggingscategorie. Dit helpt ook beschermen tegen inflatie, omdat er altijd maar een begrenst aantal beschikbaar zal zijn, waardoor de prijs in de loop der tijd minder kan stijgen door de toegenomen vraag.

Hoge liquiditeit

Cryptomunten hebben gewoonlijk een zeer hoge liquiditeit, wat het voor mensen gemakkelijker maakt om ze snel te kopen/verkopen zonder dagenlang te hoeven wachten tot hun orders doorkomen. Dat wachten moet wel bij sommige aandelen op de beurs. Je kunt handelen waar en wanneer je maar wilt.

Waarvoor worden coins gebruikt?

Cryptocoins kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt; sommige mensen gebruiken ze als beleggingsinstrument, terwijl anderen ze gebruiken als een vorm van betaling voor goederen en diensten, zowel online als offline.

Ook accepteren veel bedrijven betalingen in cryptocurrencies zoals Bitcoin en andere altcoins zoals Ethereum en Litecoin; dit maakt ze aantrekkelijke betaalopties voor wie aankopen wil doen zonder persoonlijke informatie zoals creditcardnummers of bankrekeninggegevens prijs te hoeven geven.

Bovendien zijn sommige landen zelfs begonnen met het invoeren van regelgeving betreffende cryptocurrency-betalingen, zodat meer bedrijven deze vorm van betaling in de toekomst kunnen gaan accepteren. 

Populaire cryptomunten

Enkele populaire voorbeelden van cryptomunten Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) en Ripple (XRP). Elk heeft zijn eigen unieke kenmerken die het aantrekkelijk maken, zowel als beleggingsactiva als de gebruikssituaties bij alledaagse transacties: 

Bitcoin (BTC)

Bitcoin is de meest gevestigde cryptocurrency met wijdverspreide toepassing in vele sectoren, waaronder detailhandels, online diensten en zelfs casino’s over de hele wereld accepteren Bitcoin als betaalmethode voor goederen/diensten.

Het is ontworpen met decentralisatie in gedachten, waardoor gebruikers volledige controle over hun geld krijgen zonder afhankelijk te zijn van derden zoals banken of overheden die vaak beperkingen opleggen over hoe geld gebruikt of opgeslagen moet worden enzovoort.

Bitcoin is gebouwd op blockchain-technologie, waardoor gebruikers snelle en veilige transacties rechtstreeks tussen twee partijen kunnen uitvoeren zonder tussenpersonen die een deel van elke door gebruikers betaalde transactievergoeding voor hun rekening nemen.

Ethereum (ETH)

Ethereum werd gecreëerd als een platform waarop ontwikkelaars toepassingen kunnen bouwen met behulp van smart contracts technologie, die gebruikers meer autonomie geeft bij het maken van overeenkomsten tussen twee partijen zonder dat verificatie/goedkeuringsprocessen van derden nodig zijn.

Het platform geeft gebruikers ook toegang tot gedecentraliseerde financiële toepassingen via gedecentraliseerde apps die gebouwd zijn op het blockchain-netwerk. Hierdoor krijgen gebruikers meer controle krijgt over de financiële transacties die binnen deze apps worden uitgevoerd, waardoor de afhankelijkheid van bijvoorbeeld banken wordt verminderd.

Zijn eigen token ‘Ether’ is speciaal ontworpen voor gebruik binnen dit platform, waardoor het een van de meest populaire cryptocurrencies van dit moment is vanwege het brede scala aan gebruiksmogelijkheden, zowel binnen dit platform zelf als bij andere projecten die voortbouwen op zijn blockchain-netwerk, waardoor de vraag naar Ether-tokens toeneemt en het prijsstijgingspotentieel in de loop der tijd toeneemt, wat weer resulteert in hogere rendementen voor investeerders.

populaire cryptocoins

Litecoin (LTC)

Litecoin is ontworpen door de voormalige Google ingenieur Charlie Lee, die een alternatieve digitale munt wilde creëren die meer geschikt is voor alledaagse consumententransacties dan Bitcoin. Verschillen met Bitcoin zijn onder meer de snellere overdrachtssnelheden met kortere blokkeringstijden, wat betekent dat er minder bevestigingen nodig zijn voordat betalingen worden geverifieerd en verwerkt. Gebruikers krijgen daardoor vrijwel onmiddellijk hun geld (crypto) in bezit.  

Litecoin heeft een aanzienlijke populariteit verworven onder handelaren die online betalingen met cryptocurrency willen accepteren vanwege lagere verwerkingskosten per transactie, en het gemak om fondsen snel te ontvangen na het initiëren van aankopen.

Ripple (XRP)

Ripple werd gecreëerd om de problemen op te lossen waarmee de internationale betalingsindustrie wordt geconfronteerd als gevolg van trage verwerkingstijden en dure kosten. Dit ontstaat vooral bij  overdrachten tussen verschillende locaties in de wereld, wanneer meerdere tussenpersonen nodig zijn om de uitwisseling van geld tussen verzender en ontvanger te verifiëren.

De technologie achter het Ripple-protocol die ongeëvenaarde snelheid en lage kosten biedt, trekt bedrijven aan die de concurrentie voor willen blijven en die hun klanten de best mogelijke service willen bieden. Het biedt tevens snelle en gemakkelijke toegang tot wereldwijde markten, producten en diensten.

Heb je er wel eens over nagedacht om zelf een cryptocoin te maken? Hier kun je lezen wat daar allemaal bij komt kijken!

Kenmerken van crypto tokens

Een crypto token verwijst naar een soort digitaal activum dat gebouwd is bovenop een ander bestaand blockchain netwerk, zoals Ethereum of EOS. In tegenstelling tot cryptocurrencies die draaien op hun eigen specifieke blockchain-netwerken, vertrouwen tokens op andere bestaande blockchains om goed te kunnen functioneren.

Er zijn verschillende soorten tokenstandaarden, zoals ERC20 , ERC721, TRC10 & TRC 20.  Populaire tokens zijn onder andere Binance Coin (BNB), MakerDAO’s DAI & Chainlink’s LINK.

Waarvoor worden tokens gebruikt?

Tokens vervullen doorgaans verschillende functies binnen platforms zoals het stimuleren van gebruikers met beloningen & het betalen van transactiekosten.

Projecten zoals MakerDAO staan gebruikers bijvoorbeeld toe leningen te creëren met behulp van de DAI token, dat ETH blockchain gebruikt. Daarnaast betalen ontwikkelaars een GAS vergoeding met ETH tokens, bij het inzetten van slimme contracten op Ethereum netwerk.

Verder maken veel projecten gebruik van tokens om gebruikers te stimuleren deel te nemen aan hun ecosysteem door middel van beloningen en verwijzingsprogramma’s.

Tenslotte spelen utility tokens een vitale rol binnen dApps omdat use cases kunnen vereisen dat gebruikers een bepaald bedrag aan tokens uitgeven om bepaalde taken binnen het platform te voltooien.

Populaire cryptotokens

Voorbeelden van populaire typen tokens zijn onder te verdelen in onder meer utility tokens, security tokens, stablecoinsen NFT’s. Elke groep heeft weer een ander doel.  

Utility Tokens

Utility tokens bieden houders toegang tot specifieke netwerkfuncties, voorbeeld GAS token tot het NEO netwerk. Door deze utility tokens is het makkelijk om bijvoorbeeld een GAS fee te integreren binnen smart contracts. Ook worden utility tokens gebruikt bij bv Binance om handelskortingen voor BNB goed te implementeren en de juiste hoogte te berekenen aan de gebruikers van de exchange.

Security Tokens

Security tokens vertegenwoordigen eigendomsbelangen in bedrijven die houders stemrecht geven over beslissingen die worden genomen in verband met bedrijfsactiviteiten. Polymath (POLY) token bijvoorbeeld, vertegenwoordigt het eigendom van security token aanbiedingen en STO’s gelanceerd op het Polymath Network.

Stablecoins

Stablecoins vertegenwoordigen cryptocoins gekoppeld aan echte fiat.

Tether (USDT) is een stablecoin die ernaar streeft zijn waarde ten opzichte van fiatvaluta’s zoals Amerikaanse dollars of euro’s te handhaven in een verhouding van 1:1. Dit maakt het aantrekkelijk voor handelaren die zich willen indekken tegen volatiliteit in andere cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum zonder dat ze hun geld moeten omzetten in fiatvaluta of dure internationale geldtransferdiensten zoals Western Union of MoneyGram moeten gebruiken.

Deze token kan gebruikt worden om mee te handelen in de cryptopairs die aangeboden worden op de verschillende handelsplatformen.  Met Tether kunnen gebruikers ook snel geld verplaatsen tussen exchanges zonder de traditionele bankkanalen te hoeven gebruiken, waardoor het populair is bij handelaren die snel toegang moeten hebben tot liquiditeit van waar ook ter wereld.

crypto tokens kenmerken

NFT’s

NFT is de afkorting voor non-fungible token. Vrij vertaald betekent dat “niet vervangbaar teken”. Het is een digitaal item met een watermerk erin, die ervoor zorgt dat jouw item uniek is. Het watermerk bestaat meestal uit een serienummer. Het is jouw eigen unieke bewijs van authenticiteit.

Een NFT wordt vaak gemaakt door een kunstenaar. Zo kunnen zij digitaal wat geld bij verdienen. Een NFT kan van alles zijn, zolang het maar een digitaal product is: een plaatje van getekend dier, een schilderij, een basketballer of een bos bloemen.

Heb je interesse in een gratis NFT cursus? Check dan deze link!

Beter begrijpen hoe crypto in elkaar steekt?

In het Money Mastery programma wordt duidelijk en helder aandacht gegeven aan alle aspecten van zowel crypto tokens als crypto coins.

Door het volgen van dit programma (op dit moment inclusief gratis coachingsgesprek waarin je al jouw vragen persoonlijk beantwoord krijgt!) krijg je de basis mee, inclusief pro’s en cons. Zo weet jij precies wat je doet, en ook waarom je iets doet! Dat maakt handelen wel erg gemakkelijk.

Echte crypto experts leggen je daarnaast uit hoe je het beste op de trends kunt inspelen, hoe je kansen optimaal benut en hoe je in zowel een stijgende als dalende markt geld kunt verdienen.

Wil je een voorproefje? Check dan deze link!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.