stablecoin cryptocurrency

Wat is een stablecoin?

Wat is een stablecoin?

Misschien heb je het wel eens voorbij horen komen: stablecoin. Wat is een stablecoin precies en waar gebruik je het voor? In dit artikel lees je er alles over!

Lees meer over:

Een stablecoin is een cryptocoin die gelinkt is aan zogeheten “fiat”. Met fiat wordt een valuta bedoeld zoals we die allemaal kennen: bijvoorbeeld de euro of de dollar. Doordat de stablecoin aan fiat gekoppeld is, heeft ie ook dezelfde waarde.

Voorbeelden van stablecoins gekoppeld aan fiat

  • USDT, ook wel bekend als Tether (gekoppeld aan de dollar)
  • USDC (gekoppeld aan de dollar)
  • BUSD (gekoppeld aan de dollar)

Tether bijvoorbeeld, heeft voor elke uitgegeven munt een dollar in backup staan. Zo heb je als gebruiker de garantie dat elke Tether die gebruikt wordt minimaal dezelfde waarde in dollars in een reserve heeft staan. Dit zorgt er ook voor dat de waarde van USDT gelijk is aan de fiat USD.

wat is een stablecoin

Stablecoins gekoppeld aan andere cryptocoins

Er bestaan ook stablecoins die gekoppeld zijn aan crypto, een voorbeeld hiervan is DAI. Deze coin is gekoppeld aan Ethereum. Voor elke 100 DAI die uitgegeven wordt, worden 150 Ethereum in onderpand gehouden. Dit zorgt er voor dat de waarde van DAI redelijk stabiel blijft.

Het nadeel is echter wel, dat wanneer Ethereum niets meer waard is, dat ook geldt voor DAI.

Wanneer gebruik je een stablecoin?

Een stablecoin gebruik je als handelspaar in de cryptomarkt. Als je bijvoorbeeld Bitcoin wilt aankopen en daarvoor USDT wilt gebruiken, wordt het paar waar je in jouw exchange naar zoekt, BTC/USDT.

Op Binance worden er redelijk veel stablecoins aangeboden, naast de “normale” fiat waar je mee kunt handelen:

stablecoin gebruiken waarvoor

Waarom zou je niet traden met een andere cryptocoin?

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om met een andere cryptomunt als basispaar te handelen, zoals bijvoorbeeld BNB of BTC. Je zoekt dan op jouw exchange naar bijvoorbeeld ETH/BTC als je Ethereum wilt kopen en daar met BTC voor wilt betalen.

Op dit moment kun je ETH/BTC kopen tegen de volgende koers:

cryptotraden basispaar

Je ziet al dat de waarde van Ethereum niet meer in dollar staat weergegeven, maar in Bitcoin. Onder de Bitcoinwaarde zie je trouwens wel de waarde van ETH op dit moment in dollar staan.

Een stablecoin of cryptocoin als basecoin gebruiken?

Door BTC als basecoin te gebruiken om mee te handelen, heb je een minder stabiele munt dan wanneer je met een stablecoin als Tether handelt.

Waar USDT 1 op 1 te vergelijken is met de dollar, wisselt de koers van Bitcoin sterk. De ene dag kan de coin zomaar 15% meer waard zijn dan de andere dag. Dit maakt het ook lastiger om te bepalen op welk moment je moet (ver)kopen: je basis is namelijk altijd anders.

Dit maakt het handelen met een cyptocoin risicovoller: je kunt er grote winsten mee maken, maar ook makkelijk grote verliezen dan wanneer je een stablecoin als basecoin gebruikt.

Leer alles over cryptocurrency!

Wil jij meer kennis opdoen over crypto? 
Volg dan nu de GRATIS online Bitcoin training! 

Deze training duurt 1,5 uur en wordt gegeven op meerdere dagen in de week. Maar wees er op tijd bij, elke keer zijn er slechts 50 plekken beschikbaar! 

Aan het eind van deze online training 
 – Heb jij jouw eerste crypto gekocht voor slechts een euro
 – Weet je precies hoe Bitcoin en de andere cryptovaluta werken 
 – Heb je inzicht in wat een goede cryptomunt is en wat een scam is
 – Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen

Wanneer je je aanmeldt voor de training, ontvang je ook nog eens drie GRATIS e-books! Zo kun je je alvast inlezen terwijl je wacht op de online training. Deze boeken ontvang je: de Crypto Mastergids, de 7 beste manieren om online geld te verdienen, 10 interessante redenen om te leren over crypto.

Reserveer nu jouw plekje in de GRATIS online training!

Bevalt de training goed? Dan kun je je aanmelden voor de volledige cursus. Het hoeft niet, mag wel. Wil je verder groeien en binnen no-time bij de top horen? That’s up to you!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.