marktorder plaatsen crypto uitleg

Wat is een marketorder en hoe plaats je die?

Wat is een marketorder en hoe plaats je die?

Als je een marketorder doet, plaats je een order die tegen de dan geldende marktprijs wordt gekocht of verkocht. De order wordt uitgevoerd op basis van de prijs die de coin waard is. Anders dan bij een limiet order, waarbij de order pas geplaatst wordt als bepaalde triggers bereikt zijn (zoals bv. een specifieke aankoopprijs), worden marktorders direct uitgevoerd.

Als jouw kooporder wordt uitgevoerd, wordt er in de database gezocht naar een verkooporder die aansluit (de goedkoopste limiet verkooporder die beschikbaar is) en hiermee wordt een match gemaakt.

Een marketorder is de meest makkelijke bestelling die je kunt plaatsen. Op veel exchanges staat er om die reden gewoon “koop” en “verkoop” weergegeven in plaats van marketorder.

Wat lees je in dit artikel?

Wanneer gebruik je een marktorder en wanneer een stop limit order?

Een marktorder zet je in als je per direct een order wilt plaatsen en de coins wilt ontvangen. Je doet dus iets wat direct effect heeft.

Een stop limit order plaats je wanneer je de meest gunstige omstandigheden wilt hebben voor jouw aankoop. Hier lees je hoe een (stop) limit order precies werkt en hoe je er eentje plaatst.

Heb je dus iets minder haast en wil je graag tegen de meest gunstige prijs aankopen? Kies dan voor een (stop) limit order en niet voor een marktorder. Het is de moeite waard om je er in te verdiepen.

Daarnaast kun je marketorders het beste inzetten bij crypto met een hoge marktkapitalisatie en hoog volume. Een marketorder werkt minder goed bij crypto met een laag volume en lage  marktkapitalisatie, omdat de orders dan te traag gevuld worden. Er wordt namelijk weinig gehandeld in deze coins. Dit kan leiden tot grotere prijsschommelingen en meer handels- of transactiekosten.

Wat is slippage?

Stel dat je 10 Ethereum  wilt kopen tegen de huidige marktprijs. Er wordt dan gekeken naar de goedkoopste limitorder die beschikbaar is. Stel dat deze niet over voldoende coins beschikt om jou te voorzien van de gevraagde 10 Ethereum.

De bestelling zal dan automatisch gekoppeld worden met de volgende order die beschikbaar is in het orderboek, net zo lang tot jouw order voltooid is. Dit wordt slippage genoemd en is de reden dat je hogere prijzen en hogere kosten betaalt. Je treed op als een markt taker in plaats van een markt maker.  

Hoe plaats ik een marketorder bij een exchange?

 • Ga naar het tabblad geavanceerd
 • Kies links bovenin de markt waarin je wilt handelen, bv BTC/EUR
 • Klik op market en vul het aantal BTC in dat je wilt kopen
 • Klik op continue
bitvavo marketorder geavanceerd invoeren
 • Ga naar de juiste markt waarin je wilt handelen, bv het koppel BNB/USDT
 • Ga naar de trading pagina
 • Klik op het tabblad market order
 • Voer de hoeveelheid in die je wilt hebben en druk op (ver)koop
 • Je ziet een bevestiging in je scherm dat je hebt aangekocht of verkocht.
binance marketorder plaatsen hoe

Kraken

 • Klik op new order links bovenin
 • Kies voor intermediate
 • Kies de crypto die je wilt kopen, bijvoorbeeld BTC/EUR
 • Kies het aantal dat je wilt hebben
 • Kies bij ordertype voor market
 • De groene buy knop
 • Jouw order is geplaatst
kraken market order aankopen hoe

Wil je meer weten over de verschillende ordertypes waarmee je kunt traden?

Dan is het volgen van een (gratis) cryptotraining of het aansluiten bij een community iets wat zeker goed is om te doen! In een cryptocursus leer je alle basics over het handelen in crypto, waaronder ook de verschillende ordertypes die je kunt gebruiken om het handelen in crypto voor jou makkelijker te maken.

Ik heb interesse in een gratis training

Of.. Doe het samen! Twee weten meer dan één:

Ik wil me graag aansluiten bij een community!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.