api sleutel gebruiken crypto

Wat is een API Key en waarvoor gebruik je hem?

De sleutel tot verbinding met derde partijen

Een API key wordt veel gebruikt in de cyptowereld. Wat houdt het nou eigenlijk in?

Een Application Program Interface (API) sleutel is een code waarmee twee stukken software met elkaar kunnen communiceren. In de wereld van crypto kun je daarmee toegang krijgen tot je account en gebruik maken van verschillende diensten van het platform of de beurs.

Je gebruikt een API key dus bijvoorbeeld om jouw exchange te verbinden met een crypto bot, zodat er automatisch voor je gehandeld wordt.

Wat lees je in dit artikel?

Wat is een API-key?

Een API key is een unieke tekenreeks die door ontwikkelaars wordt gebruikt om verzoeken twee applicaties met elkaar te koppelen. Door het invoeren / instellen van een API key, geef je dus eigenlijk toegang tot specifieke gegevens van een ander systeem.

De sleutel bevat informatie over de applicatie die het verzoek doet en de gebruiker die er eigenaar van is. Deze informatie wordt vervolgens door dat systeem gebruikt om vast te stellen wie welke gegevens opvraagt en hen toegang te verlenen als ze geautoriseerd zijn.

Je kunt hierbij zelf ook het level kiezen waarop je dit wilt: alleen kopen, verkopen of wellicht ook overboeken naar een andere wallet. Dit laatste is natuurlijk nooit zo handig met het oog op je wallet die opeens leeg is. Kijk dus altijd goed waar je een API sleutel toestemming voor geeft en wat er niet mag.

api key uitleg

Voorbeeld van het gebruik van de API sleutel

De meest populaire use-case voor een API-sleutel in de cryptocurrency handel komt van exchanges als Coinbase, Bitstamp en Kraken, die API’s bieden waarmee gebruikers gemakkelijk crypto-activa kunnen kopen en verkopen.

Een API-sleutel fungeert als een vorm van authenticatie tussen je account op deze exchanges en eventuele applicaties of websites van derden die je gebruikt, zoals trading bots of portfolio trackers. Zonder een API-sleutel zouden deze diensten geen toegang hebben tot jouw rekeningen op deze beurzen om namens jou transacties uit te voeren.

Met de informatie uit de API key kan de dienst van de derde partij veilig verbinding maken met jouw wallet op de exchange zonder toegang te hebben tot gevoelige informatie zoals wachtwoorden of financiële gegevens. Eenmaal verbonden kunnen ze zo namens jou transacties uitvoeren, 24/7 de prijzen op meerdere beurzen tegelijk volgen en alle winsten/verliezen in de loop der tijd bijhouden

Wanneer je via een van deze diensten je account op een van deze exchanges (of welke exchange je ook gebruikt!) verbindt, wordt je gevraagd om de “API Key” en “Secret Code” van je exchange.

Wat is een API geheime code?

Behalve dat de meeste exchanges een API Key nodig hebben als ze via diensten van derden verbinding maken, vereisen ze ook iets dat een Secret Code heet. Dit is een extra beveiligingslaag (zie het als je pincode bij je bankpas) zodat niet iedereen zomaar jouw API key kan gebruiken.

Een API secret code wordt vaak maar één keer verstrekt en is een lange reeks van symbolen, tekens en cijfers die het haast onmogelijk maakt om de code te kraken. Omdat de code slechts een keer verstrekt wordt is het goed deze uit te printen en ergens fysiek op te slaan.

Denk erom dat het niet zo handig is, om de secret code in een WORD bestand op te slaan samen met de API key zelf, dan kan iedereen die inbreekt op jouw laptop er kwaad mee.

Geldigheid API sleutel

Als jij een API key aanmaakt, en het maakt niet uit of dat op Huobi is of op Bitvavo, is de geldigheidsduur beperkt. Deze regel is enige tijd terug ingevoerd om de mogelijkheid tot misbruik nog verder in te dammen.

exchange verbinden met derden

Een key is nu nog maar 60 tot soms 90 dagen geldig. Daarna moet je weer een nieuwe key aanmaken en de dienst die je wilt gebruiken en de exchange opnieuw met elkaar verbinden.

Wil je meer tips over crypto?

Wil jij meer tips over het handelen in crypto, het starten met crypto of het opslaan van crypto? Alles wat je wilt weten krijg je stap voor stap uitgelegd in een cryptocursus. Er zijn diverse simpele cursussen die alles duidelijk uitleggen, zowel voor beginners als gevorderden.

Kijk eens of er iets voor je bijzit:

Start2Bitcoin – Een fijne videocursus voor de echte beginner
Alles over crypto – Een uitgebreid programma dat zich richt op zowel beginners als gevorderden
Madelon Vos – Een duidelijke training met veel aandacht voor technische analyse, gratis trial

Meer geld verdienen beleggen crypto dan sparen
Geld verdienen
admin
Sparen of crypto kopen?

Wil je jouw spaargeld laten groeien door de rente die je op de bank ontvangt, of wil je wellicht crypto gaan kopen? In deze blog leg ik je uit wat de voordelen van beide manieren zijn, zodat je zelf kunt kiezen wat het beste bij je past!

Lees verder »

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.