Wat is blockchain crypto

Wat is blockchain?

Wat is blockchain?

Simpel gezegd is blockchain, een digitale lijst van data records, die alleen maar aangroeit. Het is een blok van data, die als een soort ketting aan elkaar verbonden is. Vandaar ook de naam blockchain. Block betekend blok, chain staat voor ketting. En die lijst met verbindingen (de ketting) kan alleen maar langer worden.

Dit gebeurt bijvoorbeeld, als er een verkoop plaats vindt. Gegevens van de verkopende partij en de nieuwe kopende partij, worden dan opgeslagen als nieuw onderdeel van de ketting. Dit zorgt ervoor dat blockchain heel transparant is. Alles wat gebeurt met een cryptomunt, wordt immers opgeslagen in de blockchain.

Wat lees je in dit artikel?

Hoe werkt de techniek achter blockchain?

Normaal gesproken hebben we een controlerende partij, die toeziet op of een transactie wel goed verloopt. Denk aan een bank, de notaris, het kadaster of bijvoorbeeld een orgaan dat controleert of jouw gegevens op de juiste manier gebruikt worden, en er niets illegaals gebeurt.

Bij een blockchain werkt dit anders. Niemand is eigenaar van de blockchain en tegelijkertijd zijn we allemaal de eigenaar. In de software van de blockchain staan de afspraken, instellingen en regels. Dit kan gaan over hoe de registratie plaats vindt, maar ook hoe transacties dienen te gebeuren en tevens hoe de computers in het netwerk met elkaar dienen te communiceren. Hierdoor is er geen controlerende instantie meer nodig.

Dit zorgt ervoor dat de centrale controle die er is bij bijvoorbeeld een bank, niet meer nodig is. Je krijgt decentrale controle. Om verder toe te lichten hoe gecentraliseerde netwerken en gedecentraliseerde netwerken functioneren, zie onderstaande afbeelding.

Hierop is heel duidelijk te zien dat alle klanten van bijvoorbeeld de bank, vanuit één punt bediend worden. Bij blockchain is dit niet nodig, en wordt de macht gedecentraliseerd.

Blockchain-netwerk-uitleg

Wie controleert of transacties goed gaan?

Dat er geen bank nodig is, wil niet zeggen dat er geen controle plaats vindt. In de blockchain zelf staat informatie opgeslagen, over afspraken, instellingen en regels.

Als er een blok met informatie is toegevoegd aan de ketting met informatie, wordt deze versleuteld en is deze niet meer aan te passen. Bij het versleutelen van de informatie wordt ook informatie toegevoegd over de datum en het tijdstip, waardoor het makkelijker wordt helemaal terug te zoeken in de informatie die opgeslagen wordt. Tot aan het begin van de blockchain.

Deze informatie wordt versleuteld door een groep nodes. Je kunt deze nodes zien als medewerkers op de administratie van een bank. Alle nodes die controle doen, hebben inzicht in de volledige ketting aan informatie die is opgeslagen in de blockchain. Als er een transactie wordt voorgesteld, kijken alle nodes of alles helemaal volgens de regels zijn. Als zij het er allemaal mee eens zijn, kan de transactie doorgaan. Als er een node geen toestemming geeft, gaat de transactie niet door. 

Nodes

Oké, controle dus. Wel zo veilig. Een node kun je zien als een computer (waar dan ook ter wereld) die beschikt over een programma die controleert of alles volgens de regels en instellingen van de desbetreffende blockchain gaat. Dit gebeurt volgens een vooraf bepaald algoritme. De nodes hebben dus een belangrijke controlerende functie voor wat betreft de voortgang van een transactie.

Masternodes

Boven de nodes staat een masternode. De masternodes doen net iets meer dan normale nodes. Zo kunnen ze verbeteringen aanbrengen privacy van transacties, door deze te waarborgen en te verbeteren. Ook stemmen ze mee in het beleid van de desbetreffende cryptocurrency. 

Meer informatie? Kijk onderstaande video. Deze video van PIVX Class geeft in een paar minuten in het Engels uitleg over wat masternodes precies zijn. 

Is blockchain veilig?

Door de tussenkomst en controle door nodes bij de (ver)koop van een cryptomunt, is de techniek behoorlijk veilig om te gebruiken. Denk hiernaast ook aan de historie: wat er eerder gebeurt is toegankelijk voor elke node, en als een transactie eenmaal vastgelegd is, is de informatie niet meer aan te passen. Dit maakt dat het geheel behoorlijk transparant en veilig is.

Kan de techniek achter blockchain nog veiliger?

Momenteel zijn er ontwikkelingen gaande, waarbij gekeken wordt naar het nog veiliger maken van de blockchain techniek. Zo is bijvoorbeeld Mimblewimble geïntroduceerd. Huh? Dit is een model, dat de transacties van blockchains op en andere manier registreert.

Eerder heb ik je verteld dat elke transactie die gedaan wordt, voorzien wordt van de datum en tijd van een transactie. En dat de informatie versleuteld wordt, waardoor deze niet meer aan te passen is. De stukjes ketting zijn terug te herleiden, aan de hand van deze tijdsstempels.

Mimblewimble

Mimblewimble is een techniek, waarbij de blokken aan informatie niet meer als een ketting gezien wordt, maar als een groter geheel. Dit houdt nog steeds in dat de transacties geverifieerd en bevestigd kunnen worden aan de hand van de regels en instellingen van een blockchain, maar dat er geen individuele informatie meer wordt prijsgegeven. Het vrijgeven van data en tijd wordt binnen de mimblewimble techniek niet meer gedaan. Het betekent niet dat het er niet is, alleen wordt het op een andere manier beschermd.

Een voorbeeld om het duidelijker te maken. Jij krijgt van vriend Pieter 5 cryptomunten, en van vriend Jasper ook 5 cryptomunten. Je besluit het totaal van 10 crypto door te geven aan vriend Bob. Bob weet wel van wie hij de 10 cryptomunten heeft gekregen, maar kan niet zien wie daarvoor de eigenaar was. Doordat Bob alleen kan zien wie de vorige eigenaar was, heeft de eigenaar daarvoor meer privacy.

Aan het gebruik van mimblewimble zitten nog een aantal voordelen, die voornamelijk gericht zijn op de grootte van de blockchain die geschreven wordt, de schaalbaarheid en nog een aantal zaken. Dit heeft echter weinig invloed op jou als koper en zullen we daarom ook niet toelichten.

De mimblewimble techniek staat nog in de kinderschoenen, er zijn nog een aantal zaken die verbeterd en getest moeten worden, voor deze techniek gebruikt zal worden door de grote massa. Tot die tijd blijven we via transparantie in de blockchain onze transacties verrichten.

Waarom wordt blockchain niet uitgebreid toegepast?

Blockchain is een redelijk nieuwe techniek, die steeds belangrijk wordt. Het wordt ook steeds meer toegepast, echter is dit niet van de een op andere dag geregeld. Denk maar eens aan alle wetten en regels die opgesteld zijn. Voor nieuwe techniek is deze er niet. Of nog niet voldoende. Het kan ook zo zijn, dat er in de voorschriften van bijvoorbeeld de overheid staat dat iets op een bepaalde manier gaat.

Het is daarom niet altijd meteen mogelijk om nieuwe techniek te interpreteren in de praktijk. Denk ook eens aan de banken: waar moeten zij geld mee verdienen als alles decentraal via blockchain geregeld wordt? Er zijn dus ook partijen die tegen de implementatie van nieuwe techniek kunnen zijn. Het kost hun namelijk geld.

Momenteel zijn er meerdere testen gaande met blockchain binnen overheidsinstellingen. Deze Engelstalige site geeft je hier inzicht in. Het gaat bijvoorbeeld om de Gemeente Rotterdam, die onderzoekt of het toeristenbelasting kan innen via blockchain. Of de gemeente Utrecht, die een pilot met blockchain doet voor de verwerking van afval. Pas als de test succesvol afgerond zijn, wordt er verder gekeken naar implementatie van blockchain bij andere projecten.  

Bij overheden gaat het vaak niet zo snel als de instanties zelf zouden willen, omdat ze aan veel regels vast zitten. 

Bovenstaande informatie geeft je goed inzicht in wat blockchain precies is en hoe het gebruikt wordt bij cryptocurrency. Het laat zien waarom het veilig is, en hoe de controle plaats vindt als er transacties plaats vinden.

Meer informatie over cryptocurrency, de techniek erachter en hoe je snel geld kunt verdienen met crypto?

Wil jij meer kennis opdoen over crypto? 
Volg dan nu de GRATIS online Bitcoin training! 

Deze training duurt 1,5 uur en wordt gegeven op maandag en donderdagavond om half negen. Maar wees er op tijd bij, elke avond zijn slechts 50 plekken beschikbaar! 

Aan het eind van deze online training 
 – Heb jij jouw eerste crypto gekocht voor slechts een euro
 – Weet je precies hoe Bitcoin en de andere cryptovaluta werken 
 – Heb je inzicht in wat een goede cryptomunt is en wat een scam is
 – Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen

Wanneer je je aanmeldt voor de training, ontvang je ook nog eens drie GRATIS e-books! Zo kun je je alvast inlezen terwijl je wacht op de online training. Deze boeken ontvang je: de Crypto Mastergids, de 7 beste manieren om online geld te verdienen, 10 interessante redenen om te leren over crypto.

Reserveer nu jouw plekje in de GRATIS online training!

Bevalt de training goed? Dan kun je je aanmelden voor de volledige cursus. Het hoeft niet, mag wel. Wil je verder groeien en binnen no-time bij de top horen? That’s up to you! 

Crypto indicator uitleg
Technische analyse
admin
Crypto indicatoren; welke kun je gebruiken?

Technische analyse is een belangrijk onderwerp als je verstandig wilt handelen in crypto. Je kunt gebruik maken van verschillende indicatoren die je op weg helpen met het inschatten van de koers. Lees er meer over!

Lees verder »

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.