coin burn crypto

Waarom zijn er coin burns?

Waarom zijn er coin burns en wat houdt een coin burn in?

Sinds 2018 hoor je het zo nu en dan eens voorbij komen: coin burns. Waarom zijn er coin burns en wat houdt het precies in?

Toen de term net bekend werd, werd er met een coin burn bedoeld dat een crypto minder voor coins met een proof-of-work protocol, tokens verstuurde naar een specifiek adres met keys die niet klopten, waardoor de coins verloren gingen.

Tegenwoordig wordt er met een coin burn aangeduid dat er een (meestal groot) aantal coins van de markt wordt gehaald. Dit gebeurt bewust, dus niet meer per ongeluk omdat de keys niet overeenkomen met het adres van de ontvanger, zoals eerder het geval was.

Wat lees je in dit artikel?

Wat gebeurt er als er een groot aantal coins wegvalt?

De grote reden achter een coin burn is het weghalen van coins uit de markt, waardoor er minder in omloop zijn. Hierdoor wordt gehoopt de inflatie van de coin te veranderen of juist om het aantal coins in omloop te verminderen, waardoor de coin meer schaars wordt.

Denk maar eens aan druiven waarmee wijn gemaakt wordt: als de oogst mislukt, blijft er minder over. En wat doet dat met de prijs van wijn die nog wel gemaakt kan worden? Juist, die wordt hoger. En dat is weer positief voor de boeren.

Hoe werken coin burns?

In cryptoland is het haast onmogelijk om coins nog uit de markt te halen als ze eenmaal gemined zijn. Daarom sturen miners en ontwikkelaars van de specifieke coin de tokens naar wallets die keys hebben die niet verkrijgbaar zijn. Niemand kan de secret key in handen krijgen: hierdoor heeft niemand meer toegang tot de coins en zijn ze voorgoed uit de handel gehaald.

In principe is dit concept niet nieuw. In de “normale” aandelenmarkt gebeurt het al langer. Beursgenoteerde bedrijven kunnen hun eigen geld gebruiken om het totale aantal uitstaande aandelen te verminderen. Hierdoor zijn er minder beschikbaar op de markt en kan de waarde mogelijk stijgen.

Bekende cryptovaluta met een coin burn

In 2018 heeft Bitcoin Cash een coin burn gedaan: hun miner Bitman’s Antpool heeft toen 12% van de coins geburned. Zie de afbeelding van Bravenewcoin.com wat dit  met de waarde gedaan heeft:

bitcoin-cash-coin-burn-2018

Deze coinburn is ingezet om te zorgen dat de kopers die er waren, loyaal bleven aan Bitcoin Cash, zodat zij hun coins niet zouden verkopen.

Ook Binance heeft in 2018 een coin burn gedaan: er werden in totaal 1.821.586 BNB coins geburned in januari en in april werd er nog eens $30 miljoen extra onbruikbaar gemaakt.

En Binance stopt niet met die ene keer: elk kwartaal plannen ze een nieuwe coin burn. In de burn van april 2021 is in totaal 1.009.888 BNB geburnd, met een totale waarde van $ 595.314.380. De totale hoeveelheid van BNB zakte daarmee van 170.532.825 BNB naar 169.432.937 BNB.

Wat is een Proof of Burn (PoB)?

Naast de Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS) is Proof of Burn een algoritme dat er vanuit gaat dat de miner bewijs laat zien van het burnen van een coin door middel van de PoB. In ruil daarvoor krijgt de miner een nieuw te minen crypto voor de specifieke blockchain. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld XCP, die is niet ontstaan door een ICO maar doordat er Bitcoins geburned werden.

wat is een coinburn crypto

Wil je meer weten over PoW, PoS en PoB?

Denk er dan eens over na om een cryptocursus te volgen! Hierin leer je niet alleen de basis, maar krijg je ook meer kennis over onder meer PoB, technische analyses en krijg je tips en tricks die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld niet in een scam te stappen, zoveel mogelijk winst te halen of om jouw strategie te perfectioneren.

Eén van de best aangeschreven cryptotrainingen is deze training. De uitgebreide versie van de training leert je alles wat je moet weten en wordt constant geüpdatet, zodat je altijd bij de meest recente info kunt.

Wil jij weten of de training wat voor jou is? Volg dat eerst de gratis 1,5-2 uur durende gratis Bitcoin training, die meerdere keren per week gehouden wordt. Deze training is heel fijn omdat je zo inzicht krijgt in de manier waarop de video’s uit de volledige cryptocursus beschikbaar komen.

En wie weet krijg je wel een mooie aanbieding voor de volledige cursus, aan het eind van deze gratis Bitcoin training 😉

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.