DEFI SCAM

Vijf handige vragen om een DeFi scam te herkennen

Na het lezen van dit artikel trap jij niet meer in een DeFi scam!

Soms zie je een investeringsmogelijkheid voorbij komen die er echt mooi uit ziet. Je legt een bepaald bedrag in en krijgt jouw inleg bijvoorbeeld binnen 30 dagen terug, en daar bovenop krijg je ook nog eens 200% extra! Heerlijk, een passief inkomen opbouwen was nog nooit zo makkelijk. Toch?

Wat lees je in dit artikel?

DeFi scam

Zo’n mogelijkheid ziet er prachtig uit.. Toch kan het een scam zijn die op een gedecentraliseerde exchange of platform is opgezet. Een mooi opgebouwd schema, waarbij er met het smart contract niets mis is. Die is prima ingeregeld en dat wordt ook onderbouwd met een audit rapport.

Bij de eerste oogopslag ziet het er perfect uit: je ziet rapportages, kunt gegevens van het smart contract, zoals bijvoorbeeld de transacties en opnames, inzien. Toch is zo’n project vaak een DeFi scam: een project dat te mooi is om waar te zijn.

Want hoe kan het dat er 300% wordt uitgekeerd als je 100% inlegt? Dat gaat goed, zeker voor de mensen die in het begin van het project zijn ingestapt. Maar als het smart contract wat langer loopt, is het haast niet meer te financieren. Er moet dan aanwas van nieuwe deelnemers komen om alle opnames te dekken.

Oh, had je al gezien dat je een bepaald percentage van de inleg krijgt van iedereen die je aanbrengt? Dat is niet voor niets.. Gaat er al een belletje rinkelen?

Hoe defi scam herkennen crypto

Zo herken je een DeFi scam:

  • Het lijkt op een piramidespel
  • Er worden beloftes gedaan die heel mooi klinken, maar op lange termijn onhoudbaar zijn
  • Je wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk geld in te leggen in het project
  • Er wordt goed promotie gemaakt voor het project en het lijkt of de hele wereld al mee doet
  • Gebruik je gezonde verstand: al lijkt het te mooi om waar te zijn, dan is het het waarschijnlijk ook.

Veel DeFi projecten kun je terug vinden via de zogenaamde DApp browsers, je kunt voor elke crypto die je wilt wel een DApp browser vinden. Hierin staan in eerste oogopslag mooie projecten weergegeven, die al dan niet fake kunnen zijn. Wanneer je in een DApp browser zoekt naar nieuwe mogelijkheden, wees dan extra kritisch.

Welke vijf vragen kun je jezelf stellen voor je investeert?

Als je wilt investeren in een DeFi project, weet dan dat dit extra risicovol kan zijn. Een smart contract kan prima ingeregeld zijn en transparant worden weergegeven, dat geeft nog niet weer hoe het in de praktijk werkt.

  • Als je enige kennis hebt van coderen, kijk dan naar de code van het smart contract. Komt dit betrouwbaar en haalbaar over?

  • Worden er vele bonussen beloofd? Vraag je dan af waar dit geld vandaan moet komen. Kan dat betaald worden vanuit de inleg die iedereen doet of niet?

  • Kun je de audit rapportages terugvinden? Zo ja, is het meer dan een velletje A4 met alleen “deze is goedgekeurd” erop, en kun je de autorisant terug vinden via Google?

  • Zijn de ontwikkelaars / makers van dit project bekend? Welke info vindt je over hen op internet? Mochten zij eerdere projecten gedaan hebben die geklapt zijn, komt dit vast en zeker naar voren.

  • Kijk naar de transacties die gedaan zijn in het verleden. Hieruit kun je halen hoe lang het project al bestaat, hoeveel inleg er in het smart contract zit en hoeveel er uitbetaald wordt. Als iedereen tegelijk geld wil opnemen, is er dan voldoende om dit uit te betalen? Of creëert dit paniek en zal het contract klappen?

Wil je investeren in crypto?

Als je nog niet zo ervaren bent in de crypto markt, kun je DeFi projecten beter even links laten liggen.

Kijk liever naar mooie projecten waar je via staking jouw inleg kunt verhogen, begin met een geautomatiseerde tradingsbot in de cryptowereld of kijk eens of geautomatiseerd forex traden een mooie aanvulling voor jou is. Ook kun je je eens verdiepen in een liquidity pool.

Een scam ligt altijd op de loer, toch hoeft het niet zo te zijn. Wanneer je jouw geld in eigen beheer kunt houden en het altijd toegankelijk is, heb je al een groot stuk zekerheid te pakken. Wanneer je geld in een smart contract wilt stoppen, neem dan bovenstaande punten in acht.

vragen investeren crypto

Natuurlijk biedt dat geen garantie, maar wel een extra kritische blik. En bij twijfel: niet doen!

Wil jij weten hoe je veilig kunt handelen in crypto?

Wanneer je deze gratis online training volgt, zul je zien dat je al behoorlijk wat tips krijgt die je meteen in de praktijk kunt toepassen.

Heb je na deze gratis training de smaak te pakken? Dan kun je je inschrijven voor de volledige training! Hierin leer je nóg meer over hoe je veilig kunt handelen in crypto, welke mogelijkheden er zijn om een start up te herkennen die wél betrouwbaar is en leer je naast technisch traden ook hoe je financiële vrijheid kunt creëren!

En ehh.. Misschien krijg je aan het eind van de gratis training wel een héle mooie korting aangeboden op de volledige cursus!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.