bearish candlestick patronen

Technische analyse: Vijf bearish candlestick patronen

Weet wat de markt gaat doen door deze vijf bearish patronen te gebruiken in je TA!

In een eerder artikel heb je al kunnen lezen wat een Japanese candlestick precies is, en hoe je ze kunt lezen. In dit artikel krijg je meer informatie over hoe je bearish candlestick patronen kunt lezen en wat die informatie precies betekent. Deze info kun je weer gebruiken om te beslissen wat jouw volgende stap in het handelen in crypto gaat zijn.

Vergelijk het lezen van Japanese candlesticks met op vakantie gaan naar een land waar je de taal niet spreekt. Je kunt wellicht prima een biertje bestellen in Kroatië, maar wanneer je in een afgelegen dorp in een supermarkt duidelijk wilt maken dat je op zoek bent naar hoestdrank is het waarschijnlijk al een heel ander verhaal. Je begrijpt vaak niet wat de tegenpartij jou in het Kroatisch probeert duidelijk te maken.

En dat is precies hoe je het ook bij crypto moet zien: als jij niet begrijpt welke patronen er zijn en hoe je die moet interpreteren, blijf je maar met handen en voeten uitleggen wat je wilt zonder dat het ooit soepel zal gaan.

Wat lees je in dit artikel?

Verschillende types candlestick patronen

De candlestick patronen kun je grofweg onderverdelen in drie verschillende types:

  1. Bearish candlestick patronen
  2. Bullish candlestick patronen
  3. Geconsolideerde (consolidation) candlestick patronen

In dit artikel wordt de focus gelegd op bearish candlestick patronen. Wil je meer artikelen lezen over technische analyse? Dat kan hier.

Bearish candlestick patronen

Er zijn tientallen patronen die er op kunnen wijzen dat de koers in een (tijdelijke) dip zit. Trade jij voor de langere termijn, kijk dan naar een verband over een langere periode.

Ben jij meer van het scalping of daytraden, kun je kiezen voor een korte candlestick periode. De keuze van de tijdsperiode per candlestick laat je afhangen van jouw strategie.

Bearish engulfing reliable patroon

Dit patroon is misschien wel één van de belangrijkste patronen die je tegen kunt komen. Het patroon begint altijd met een groene body, waarna een rode body volgt. De rode body is groter dan de groene ervoor. Dit patroon vertelt ons dat de verkopers op dit moment de overhand hebben.

bearish engulfing patroon

Deze wijziging omlaag kan, na een periode van een stijgende uptrend, betekenen dat de stijgende lijn kan veranderen in een dalende lijn.

In deze afbeelding zie je beide terug: de eerste twee bodies laten zien dat de markt aan het keren is: de rode body is groter dan de groene. De candlesticks daarna laten zien dat de markt inderdaad daalt: tot de verkopers niet meer in de overhand zijn.

Bij de laatste drie bodies zie je dat de verkopen stagneren. De upwaardse trend keerde hierna weer terug.

Gravestone Doji

Deze candlestick wordt gevormd wanneer de open en close erg dicht bij elkaar liggen. De wick van de candlestick vormt een grote streep boven de body van de candelstick.

Als de gravestone doji wordt gevormd houdt dat vaak in dat er een resistance lijn getest wordt.

Je ziet in de candlestick dat de kopers de marktprijs hebben kunnen opdrijven, maar dat de verkopers toch de overhand hebben gekregen. Dit bearish patroon duidt er op dat de markt naar alle waarschijnlijkheid weer omlaag gaat.

Eveningstar patroon

Aan het eind van een uptrend kun je vaak een eveningstar patroon vinden: dit is een bearish candlestick patroon die aanduidt dat de koersrichting kan omkeren.

Dit patroon bestaat uit drie candlesticks: de eerste geeft nog een uptrend aan: de tweede laat zien dat de kopers het moeilijk hebben.

Deze candlestick kan zowel groen als rood zijn en heeft een kleinere body dan de vorige candlestick. De derde candle laat zien dat de markt inderdaad gekeerd is en dat de uptrend gestopt is en er een bearish trend reversal optreedt.

Shooting star

De open en close van de shooting star liggen dicht bij elkaar: de body is klein en de kaars heeft een lange wick. Als je dit treft boven aan een uptrend, is dit een sterke indicatie dat de koers bearish wordt.

Kopers proberen de markt omhoog te drukken, maar dit wordt afgewezen omdat er een grotere verkoopkracht is.

De eerste candlestick laat de shooting star zien, de candles er na tonen dat de koers inderdaad bearish geworden is.

Tweezer Top

Wanneer je twee gelijkwaardige candles tegen komt waarbij de eerste groen is en de tweede rood, die qua body bijna even groot zijn, spreek je over het tweezer top patroon.

tweezer top patroon crypto

De tweezer top ontstaat wanneer kopers de marktprijs flink omhoog duwen, waardoor het lijkt alsof de koers nog steeds in een uptrend zit. Toch drukken verkopers de prijs flink omlaag: de close van de tweede candle ligt in de buurt van de open van de eerste candle.

Het tweezer top patroon is een redelijk signaal dat de koers keert. Kijk ook naar weerstandslijnen die in de buurt liggen, deze kunnen van extra betekenis zijn bij dit patroon.

Waarom gebruik je de bearish candlestick patronen?

Door het lezen van de patronen krijg je meer vat op de markt. Wat gaat de markt doen, welke kant gaat het op? Als je het lezen van candlesticks combineert met andere indicatoren, kun je voorspellingen doen over de koers en zo bepalen of je wilt verkopen of juist niet. Het gebruiken van patronen is een belangrijk onderdeel van jouw technische analyse.

De bearish patronen laten je zien dat er een dip verwacht wordt. Natuurlijk zijn de patronen niet 100% waterdicht, dan waren we allemaal al lang rijk geweest. Toch worden ze door alle traders gebruikt om grip te krijgen op de markt.

Met een demo account bij Aoption kun je oefenen met het voorspellen van de koers. Bij Aoption voorspel je wat er een minuut later met de koers gaat gebeuren: een prachtige kans om zo jouw nieuwe kennis over bearish candlestick patronen in de praktijk te brengen!

Wil je meer leren over cryptotraden én wil je investeren in jouw kennis?

Denk er dan eens over na om een cryptocursus te volgen! Door het volgen van een training die specifiek over cryptotrading gaat, leer je ontzettend veel tricks & kennis die je direct kunt inzetten bij het handelen in cryptocurrency.

Door dit te doen beperk je jouw verliezen en ben je meteen meer winstgevend dan dat je zou zijn zonder training. En wie heeft er nu zin om overal maar info te lezen, goede filmpjes te zoeken, die te kijken om vervolgens weer wat anders te lezen wat er haaks op staat?

Door het volgen van een goede cryptocursus heb je die uitdaging niet meer: alle info, op één plek: precies wat jij wilt weten om succesvol te worden in traden.

Eén van de meest geprezen trainingen

Als je op zoek bent naar een cursus waarmee je jouw kennis meteen op TOP niveau brengt, kun je de training van alles over crypto volgen. Deze bevat info over de absolute basis, maar gaat ook een stapje verder. Hierdoor leer jij meteen ook een stukje advanced trading: super fijn!

Wil je meer weten? Dan raad ik je aan om dit webinar te volgen: zo krijg je een indruk hoe de video’s opgebouwd zijn, kun je checken of de stijl van presenteren iets voor jou is én krijg je ook meteen een cryptoparel mee waarin je écht wilt investeren! En wie weet.. Krijg je ook nog een mooie korting aangeboden aan het einde van het webinar 😉

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.