bullish bearish rectangle TA cryptocurrency

Technische analyse: trend, bullish & bearish rectangle

TA: Trend, bullish & bearish rectangle

Als je wilt leren traden, of dat nou op de beurs of met crypto is, is het goed om te weten welke patronen er zijn en hoe je die moet lezen. Zo kun je zelf een goede technische analyse maken voor je crypto koopt of verkoopt.

Eerder al heb je kunnen lezen over de driehoek en Japanese candlesticks, die je ook kunt gebruiken in jouw technische analyse. In dit artikel meer informatie over bullish & bearish rectangles.

Wat lees je in dit artikel?

Waarom maak je een technische analyse?

Veel traders maken gebruik van technische analyse (TA) om te bepalen of ze gaan traden, hoe ze gaan traden en wanneer ze dit gaan doen. Het staat aan de basis van de koop van crypto en door het inzetten van TA probeert de trader te bepalen hoe de koers zich gaat ontwikkelen. Hiervoor worden patronen zoals de bullish rectangle en bearish rectangle gebruikt, om meer houvast te krijgen.

TA biedt overigens geen garanties en moet alleen gebruikt worden om een inschatting te maken. Crypto blijft altijd wisselend qua koers: hou dit dan ook in gedachten als je wilt gaan traden. Een patroon kan een indicatie geven maar is geeft geen garantie of definitieve koersvoorspelling.

Een TA wordt vaak ingezet om op korte termijn iets te kunnen zeggen over de koersverwachting. Als er over de langere termijn gekeken wordt, wordt eerder gebruikt gemaakt van een fundamentele analyse (FA). Ook kan gekeken worden naar de huidige positie in de marktcyclus.

Welke trend bevind de markt zich in?

Wanneer je bepaald hebt wat jouw timeframe wordt, kun je de trend van dat moment gaan bepalen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je over een periode van een half jaar kijkt, je een hele andere trend kunt zien dan wanneer je over een dag kijkt.

Als je een trendbepaling doet, kijk dan ook altijd goed naar de tijdsframe die je kiest en zoom in en uit om te kijken of de markt in een uptrend of downtrend zit.

Trendlijn cryptocurrency uptrend downtrend sidetrend

Zo kun je voor jezelf bepalen of crypto zich in een bullish of bearish markt bevindt voor de tijdsspanne die jij hebt gekozen.

Bullish rectangle

Dit patroon laat zien dat een uitbraak naar boven mogelijk is. De trend begint laag, loopt tegen de weerstand- en supportlijn aan en zal naar waarschijnlijkheid een opwaartse trend volgen.

De trend bestaat uit een serie van opvolgende bodems en toppen, die parallel tegenover elkaar staan op de horizontale trendlijnen.

Wanneer de bullish lijn de weerstandslijn doorbreekt, is het een goed moment om te kopen.

bullish bearish rectangle patroon crypto beurs

Bearish rectangle

Dit patroon geeft het tegenovergestelde aan van de bullish rectangle: een mogelijke koersdaling ligt voor de hand. De trend begint hoog, loopt tegen de weerstands- en supportlijn aan en zal naar waarschijnlijkheid een neerwaarts spiraal volgen.

Wanneer de bearish lijn de supportlijn doorbreekt, is het een goed moment om te verkopen. Het liefst doe je dat natuurlijk al een stap eerder, alleen is het lastig te bepalen wanneer het juiste moment is. Vaak worden een weerstands- en supportlijn meermaals getest voor de trend doorbreekt.

Beartrap / bulltrap

De termen beartrap en bulltrap woren gebruikt om aan te geven dat iets niet altijd is wat het lijkt.

Een beartrap is een candle (of soms meerdere candlesticks) die naar beneden door een supportlijn heenbreken. Dat is een indicator dat er een trend naar beneden wordt ingezet, maar daarna zet er juist een trend omhoog in.

Een bulltrap is precies het tegenovergestelde van een beartrap. De trend lijkt omhoog te gaan maar kort daarop wordt de trend naar beneden ingezet.

Meer leren over technische analyses?

Denk er dan eens over na om de Crypto Masterclass te volgen! Door het volgen van de Crypto Masterclass krijg je inzicht in alle (technische) aspecten die bij het handelen in crypto horen.

Zo weet jij binnen de kortste keren alles over handelen in crypto, technische analyses en beveiliging van jouw crypto: alle essentials om verstandig en doordacht te kunnen traden leer je hier!

Check de link voor meer info over de gratis Bitcoin training en Crypto Masterclass. De Crypto Masterclass bestaat uit een Cursus Cryptocurrency, de Crypto Portfolio én een stapel extra e-books!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.