Wat is een stop limit order en hoe stel je dit in bij de verschillende exchanges?
Een stop loss order gebruik je wanneer je jouw asset wil beschermen tegen een (verdere) koersdaling of wanneer je juist wilt profiteren van een koersuitbraak. Als je qua bedrag ook een limiet aan de order meegeeft, spreken we van een stop limit order.
Table of Contents
Stop limit order bij verkoop
Stel dat je een bepaalde crypto wilt verkopen wanneer de coin 10$ in waarde bereikt heeft, dan kun je dat aangeven met de stop limit order. Als de koers dan 10$ aantikt, wordt de crypto in jouw portefeuille verkocht. Dat kan voor 10$ precies zijn, maar ook voor een paar cent meer. Het hangt er net vanaf hoe snel de koers stijgt. De 10$ stel je in dit geval in als triggerprijs in.
Je kunt een stop limit order bij verkoop gebruiken als je van te voren een bepaalde strategie hebt. Bijvoorbeeld als je de coin in jouw portefeuille bij 8$ hebt aangekocht en bij 10$ weer wilt verkopen, omdat je denkt dat dat of de limiet is die de koers zal behalen, of omdat je 2$ per coin wel een mooie winst vindt.
Stop limit order bij aankoop
Soms willen we een bepaalde coin wel kopen, maar alleen als ie gedropt is naar een bepaalde waarde. Dit kun je doen door een stop loss order in te voeren. Stel jouw stopniveau is hierbij 10$, dan wordt de coin voor je gekocht. Ook hier kan het net wat duurder of goedkoper zijn, afhankelijk van hoe snel de koers weer veranderd. Ook hier is de 10 dollar weer jouw triggerprijs.
Een stop limit order bij aankoop is altijd handig wanneer je wilt profiteren van een dip in de cryptomarkt. Stel deze dip komt net ’s nachts of wanneer je even niet online kunt zijn om de koers in de gaten te houden, dan wordt ie toch voor je aangekocht.
Anders dan bij een marketorder, die direct uitgevoerd wordt, kun je hiermee dus een termijnorder inplannen die pas geactiveerd wordt bij bepaalde triggers die je zelf instelt.
Hoe stel je een stop limit order in?
Hoe je een stop limit order instelt, is per exchange verschillend.
- Navigeer naar geavanceerd (naast dashboard, bovenin)
- Klik links bovenaan op de markt waarop je wilt handelen
- Maak de keuze voor een buy of een sell order
- Kies voor stop limit
- Voer de prijs in die je als triggerprijs wilt vaststellen
- Geef de hoeveelheid op die je wilt (ver)kopen
- Geef het bedrag op waarop je het limit wilt instellen per coin
- Klik op continue
- Jouw limit order is ingesteld

- Ga naar de markt waarin je wilt handelen, bv BNB/BTC
- Klik op de stop limit tab
- Stel in wat de stop- en de limit prijs is en wat de hoeveelheid is
- Klik op koop of verkoop
- Check of wat je hebt ingevoerd klopt met wat je wilde en klik op place order / bevestigen.
- Je krijgt nu een melding dat de order gecreëerd is.

Kraken
- Ga naar nieuwe order
- Klik op advanced
- Kies of je wilt verkopen of wilt kopen
- Voer in welk order type je wilt plaatsen, in dit geval stop loss limit
- Vul het volume, stop prijs, limiet prijs en de start in. Eventueel kun je ook nog aangeven wanneer je wilt dat de opdracht vervalt.
- Sla de stop loss limit order op om uit te laten voeren

Een trailing stop loss order plaatsen
Bij een aantal exchanges kun je er ook voor kiezen om een trailing stop loss order te plaatsen. Dit kan handig zijn, wanneer je je stopprijs niet handmatig wilt aanpassen. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanner jouw coin in waarde stijgt: de trailing stop zal dan mee stijgt.
Je kunt dit bijvoorbeeld instellen op 10%. Je trailing stop loss zal dan altijd op 10% onder de hoogste koers sinds het openen van de positie blijven hangen. Pas als de coin waarop je de trailing stop loss hebt ingesteld hoger wordt dan het oorspronkelijke bedrag dat je had ingesteld, zal de trailing stop loss meestijgen.
Een voorbeeld:
- Oorspronkelijke waarde was 100$
- Trailing stop loss is ingesteld op 10%, die treedt dus in werking wanneer de waarde 90$ bedraagt.
- Stel de waarde stijgt naar 120$, dan stijgt de trailing stop loss mee tot 10% onder de nieuwe waarde. In dit geval wordt de nieuwe waarde dus 96$.
Dit kan gunstig zijn, omdat je zo meer winst pakt dan je oorspronkelijk had ingesteld (de verkoop vind plaats bij 96 in plaats van 90).
Wil je meer weten over de verschillende ordertypes waarmee je kunt traden?
Dan is het volgen van een (gratis) cryptotraining of het aansluiten bij een community iets wat zeker goed is om te doen! In een cryptocursus leer je alle basics over het handelen in crypto, waaronder ook de verschillende ordertypes die je kunt gebruiken om het handelen in crypto voor jou makkelijker te maken.
Ik heb interesse in een gratis training
Ik wil me graag aansluiten bij een community!

Europese crypto wetgeving in de maak
Het Europese parlement heeft op 1 juli 2022 besloten dat er crypto wetgeving gaat komen op EU niveau. Wat houdt dit in?


Crypto indicatoren; welke kun je gebruiken?
Technische analyse is een belangrijk onderwerp als je verstandig wilt handelen in crypto. Je kunt gebruik maken van verschillende indicatoren die je op weg helpen met het inschatten van de koers. Lees er meer over!


Crypto parels rapport 2022
Ben jij altijd op zoek naar nieuwe coins met een hoge potentie? Dit rapport helpt je met 10 coins die nog niet mainstream ontdekt zijn!
Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.