smart contract crypto

Smart contract: waar wordt het voor gebruikt?

Smart contracts

Wanneer je via crypto een bepaalde transactie afspreekt, kun je dit vastleggen in een digitale code (ook wel protocol genoemd). Dit is een overeenkomst tussen twee partijen die ook wel smart contract genoemd wordt.

Dus stel dat jij hebt afgesproken dat iemand jou € 10.000 overmaakt, en dat de ander dan eigenaar wordt van jouw auto. Dit kun je vastleggen in een smart contract: wanneer de 10.000 is overgemaakt, wordt de auto automatisch overgeschreven op de naam van de ander en ontvang jij het geld.

Wat lees je in dit artikel?

Hoe werkt een smart contract?

Zo werkt het ook als je een lening afsluit: in een overeenkomst wordt afgesproken hoeveel geld jij ontvangt, tegen welke rente en wat de looptijd is. Als er via DeFi een smart contract wordt afgesloten, hoeft deze info niet meer fysiek ondertekend te worden.

hoe werkt een smart contract crypto

Ook is er geen financiële instelling meer nodig die de controle houdt en die medewerkers de contracten handmatig moet laten invoeren. Dat zorgt ervoor dat er een hoop kosten uit de keten gehaald worden, waardoor jij gunstiger kunt lenen (of de ander meer overhoudt 😊)

Door middel van een smart contract kan er dus een stuk efficiënter gewerkt worden: alles is afgesproken in een digitale code en is daarmee automatisch ingeregeld met de parameters die afgesproken zijn. Of het allemaal goed gaat wordt gecontroleerd door de aangesloten computers die de blockchain controleren.

Pas als alles geverifieerd is wordt alles uitgevoerd: de lening wordt uitbetaald zoals afgesproken en de andere partij lost af zoals in de blockchain staat gemeld.

Welke voordelen heeft een smart contract?

Doordat de sourcing code door meerdere partijen gecontroleerd en gevalideerd wordt voor de afspraak wordt uitgevoerd, is er weinig kans op fouten.

Ook maakt deze controle dat een smart contract betrouwbaar is: wanneer er met de code gerommeld zou worden is dat meteen duidelijk.

Van alles wat met blockchain gemaakt wordt, wordt een backup gemaakt. Dat zorgt er voor dat de gegevens niet kwijt kunnen raken.

Daarnaast kan alles geautomatiseerd worden: als aan de afgesproken voorwaarden voldaan wordt, wordt het contract automatisch uitgevoerd. Dat zorgt er voor dat er geen vertraging in de uitvoering zit, zoals bij het afsluiten van een hypotheek op de ouderwetse manier wel het geval kan zijn.

De mogelijke nadelen van een smart contract

Toch zijn er ook nadelen: de code achter een smart contract kan fouten bevatten, er kunnen bugs inzitten of kwetsbaarheden die er voor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie zichtbaar kan zijn voor anderen.

Er is een cryptoproject ontwikkeld die zich hier specifiek mee bezig houdt: QuantStamp (QSP).

Waar kunnen smart contracts voor gebruikt worden?

In principe kan dit protocol ingezet worden voor alles waar aan voorwaarde A voldaan moet worden voordat actie B in werking treedt. Het is een als/dan formule. Bijvoorbeeld:

 • Als Jan geld overmaakt (A), dan krijgt Fahid de auto op zijn naam (B)
smart contract voordelen
 • Een geldbedrag wordt uitgeleend en overgemaakt (A), waarna John elke maand aflost (B)

Maar natuurlijk is er nog veel meer mogelijk met een smart contract. Denk eens aan jouw energiecontract. Een smart contract zou met behulp van zelflerende systemen jouw energiebehoefte kunnen voorspellen.

Daarna kan het contract zelf aan de slag met de inkoop: is er nog wat energie over bij de boerderij met zonnepanelen in de buurt? Of moet het bij een energiemaatschappij ingekocht worden?  Zo worden voor jou steeds de meest gunstige condities geselecteerd. Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, toch wordt er in Amerika al aan dit voorbeeld gewerkt.

Wil jij meer weten over smart contracts andere belangrijke crypto ontwikkelingen?

Investeren kun je leren! Ook in crypto. Ben jij bekend op de normale beleggingsmarkt maar nog niet met crypto? Dan is dit jouw mogelijkheid om onder begeleiding te starten!

Wil jij de challenge aangaan om jouw investering in het komende jaar keer 10 te laten gaan in waarde? Dat kan! Bitcoin is de afgelopen jaren al gestegen met 83.333.233%. Ethereum steeg door de jaren heen met 394.704%. Hoeveel procent gaat jouw portefeuille stijgen de komende jaren?

Met behulp van het X10 met crypto programma kun jij ook grote sprongen maken!

Wat je allemaal krijgt?

Je krijgt meer dan genoeg waarde voor jouw investering! Wanneer je besluit te investeren in jouw toekomst, krijg je niet alleen meer kennis over het handelen in crypto, maar ook..

 • Een jaar lang elke maand een rapport met veelbelovende altcoins
 • Voor een periode van een jaar krijg je premium crypto coaching. De waarde hiervan is maar liefst € 1197!
 • Een jaar lang toegang tot drie crypto portefeuilles (trading & staking)
 • Twee jaar lang VIP toegang tot MBC: de waarde hiervan is € 696!

En dat is nog niet alles, daarnaast krijg je ook nog eens levenslang toegang tot..

 • De CryptoAcademy membershipsite
 • De online training Geld verdienen met Bitcoin
 • Alle andere online trainingen van beleggen.com
 • De Telegram groep Live Crypto Trading
 • Wekelijkse webinars over crypto op woensdag

Heb je interesse? Er is nu een prachtige aanbieding! Wacht niet te lang maar check snel hier de referenties van dit super programma!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.