crypto offline bewaren

De Ledger hardware wallet: is het wat voor jou?

De Ledger hardware wallet

Een Ledger is een hardware wallet, waarmee je cryptocurrencies veilig kunt opslaan. Het is de veiligste manier om jouw munten op te slaan. Jouw Ledger is namelijk niet verbonden met het internet als je ‘m niet gebruikt. Daardoor is het een stuk minder gevoelig voor hacks of attacks.

Een Ledger-apparaat ziet eruit als een USB-stick en wordt meestal geleverd met een OLED-scherm en twee fysieke knoppen voor het ondertekenen van transacties.

Lees in dit artikel waarom dit een veilige manier is om jouw coins te bewaren, maar ook waar je de Ledger precies voor kunt gebruiken.

Wat lees je in dit artikel?

Crypto veilig opslaan op een Ledger

Ledger hardware wallets behoren tot de veiligste manieren om cryptocurrency op te slaan. In tegenstelling tot traditionele software wallets, die digitale activa opslaan op computers of mobiele telefoons, stellen hardware wallets gebruikers in staat hun privésleutels offline te bewaren in een veilig fysiek apparaat. Dit voorkomt dat hackers online toegang krijgen tot de fondsen van gebruikers.

Ledgers zijn gebruiksvriendelijk en veilig, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die hun munten veilig willen opslaan zonder ingewikkelde technische details te hoeven begrijpen.

Bij het instellen van een Ledger krijgen gebruikers een “recovery seed” van 24 woorden dat kan worden gebruikt in geval van verlies of diefstal.

Deze combinatie van woorden geeft ook toegang tot een back-up van de hele portefeuille, dus zelfs als het apparaat zelf kapot gaat, kun je nog steeds jouw geld terugzetten.

Verschillende hardware wallets

Er zijn verschillende soorten hardware wallets beschikbaar op de markt, maar de twee populairste zijn die van Ledger en Trezor. Beide wallets bieden dezelfde beveiligingsfuncties, maar ze verschillen in gemak en bruikbaarheid.

Het belangrijkste verschil tussen beide wallets is hun grootte – Ledger is iets groter dan Trezor – maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze veiliger of beter zijn dan hun concurrent.

De Ledger wallets

Nano S Plus

De Ledger Nano S Plus is het instapmodel en ondersteunt meerdere cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple (XRP), Dash (DASH) en nog 500 meer. Ook kun je uiteraard NFT’s en tokens opslaan op deze hardware wallet.

De Nano S heeft een eenvoudig ontwerp dat het gemakkelijk maakt voor beginnende gebruikers om snel aan de slag te gaan zonder dat je technische kennis nodig hebt.

Ledger hardware wallet

Nano X

De Ledger Nano X is de volgende stap omhoog ten opzichte van de Nano S en beschikt over Bluetooth-connectiviteit voor eenvoudige installatie op compatibele apparaten zoals smartphones of tablets. Het ondersteunt ook meer dan 500 verschillende digitale activa, net als de Nano S Plus.

Met de Nano X kun je ook coins staken: onder meer ATOM, Tezos, Tron, Cosmos, Algorand en Polkadot.

Uitleg ledger live

Ledger Stax

Binnenkort, verwachting april 2023, komt de Ledger Stax op de markt. Deze kan gebruikt worden voor dag- en dagelijks gebruik voor zwel NFT’s als crypto. Je kunt jouw transacties makkelijk clear-signen met dit apparaat: het is de eerste in de wereld met een curved E-Ink touchscreen. Je kunt deze Ledger zelfs voorzien van jouw favoriete NFT of foto op het vergrendelingsscherm.

Werking hardware wallet

De Stax ondersteunt meer dan 500 verschillende digitale activa, kan draadloos opgeladen worden en is geschikt voor zowel Windows, MacOS, iOS als Android.

Functies ledger stax

Handelen via Ledger Live

De nieuwste versie van de Ledger hardware wallet software heet “Ledger Live” en biedt gebruikers een gebruiksvriendelijke interface voor het beheer van hun cryptocurrencies. Omdat er nog maar één platform nodig is om te handelen, wordt crypto handelen makkelijker dan dat het voorheen was.

Via dit platform kun je jouw saldo controleren, betalingen ontvangen en transacties verzenden. Dit kan rechtstreeks vanaf jouw apparaat, zonder dat er externe software zoals MyEtherWallet of Metamask nodig is.

Bovendien kunnen verschillende accounts (bv. Bitcoin-account) ook via dit platform worden beheerd, wat het veel gemakkelijker maakt voor gebruikers die meerdere cryptocurrencies op verschillende locaties bezitten.

Hoe zet ik crypto op mijn Ledger?

Zodra je jouw Ledger-apparaat hebt ingesteld, moet je het via een USB-kabel op de computer aansluiten voordat je er munten op kunt zetten vanaf een exchange of een andere wallet.

Om dit te doen, open je de tab “Instellingen” in “Ledger Live” en selecteer vervolgens “Apparaat aansluiten”; zodra jouw apparaat met succes is aangesloten, zou het moeten verschijnen in de lijst van apparaten in “Ledger Live” onder de naam van het modelnummer (bijvoorbeeld Nano X).

Ledger crypto kopen verkopen

Via het menu dat opent kun je meer dan 50 cryptocurrency rechtstreeks kopen én verkopen op jouw ledger. Het menu spreekt voor zich en neemt je stap voor stap mee door het proces.

Ook kun je via send / recieve ook makkelijk coins naar een andere wallet sturen of zelf ontvangen. Handig als je bijvoorbeeld iets wilt overmaken naar een crypto exchange waar je ook een account hebt.

Dit kun je ook gebruiken als je geld wilt overmaken naar jouw bankrekening vanaf een exchange die SEPA ondersteunt. Dit kan via Ledger Live trouwens ook wanneer je kiest voor Coinify.

Wat gebeurt er als je jouw Ledger verliest of breekt?

Wanneer jouw Ledger kapot gegaan is, of nog erger: gestolen is, kun je evengoed nog toegang krijgen tot jouw funds. Dat kun je doen door de recovery seed te gebruiken. Dit zijn de 24 woorden die je bij de set up van jouw wallet hebt gekregen.

Het is heel belangrijk deze goed en veilig te bewaren: zonder deze recovery seed ben je gewoon jouw geld kwijt. Bewaar deze altijd hard copy op een veilige plek en strooi er online zeker niet mee.

Wil je ook werken met een hardware wallet?

Dan is een Ledger zeker een mooi apparaat om te gebruiken. Het is veilig, gebruiksvriendelijk en ondersteunt vele verschillende coins.

Wil jij meer inzicht in hoe je het beste een grafiek kunt lezen, waar je op moet letten en hoe je technische analyse toepast? Probeer dan GRATIS de trail van Madelon Vos!

Het zal je zeker helpen snel succesvol te handelen in crypto. Je kunt je hier aanmelden.

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.