handelsplan opstellen hoe

Jouw eigen crypto tradeplan maken?

Wat is een tradeplan?

Een tradeplan is een plan waarin je als crypto handelaar vastlegt hoe je te werk gaat bij het aankopen en verkopen van digitale valuta. Het omvat onder andere jouw doelen, risicobereidheid, strategieën en technische indicatoren.

Een goed doordacht plan kan helpen om emoties tijdens het handelen te verminderen en winstgevende trades te maximaliseren.

Wat lees je in dit artikel?

Jouw eigen crypto tradeplan maken

Een goed tradeplan bestaat uit verschillende onderdelen zoals:

Doelstellingen

Wat wil je bereiken met jouw trades? Wil je bijvoorbeeld winst maken of ben je meer geïnteresseerd in het accumuleren van bepaalde cryptocurrency?

Risicomanagement

Welke strategie ga je hanteren om mogelijke risico’s te beperken? Hierbij kun je denken aan stop-loss orders of het vaststellen van maximale verliezen per transactie.

Technische analyse

Welke indicatoren ga jij gebruiken om jouw beslissingen te nemen? Hierbij kun je denken aan candlestick charts of trendlijnen.

Fundamentele analyse

Welke fundamentele factoren spelen een rol bij jouw trades? Hierbij kun je denken aan macro-economische ontwikkelingen of specifieke nieuwsberichten over een bepaalde cryptocurrency.

Waarom maak je een crypto tradeplan?

Het maken van een tradeplan kan helpen om emotioneel handelen te verminderen. Door vooraf doelstellingen vast te stellen, risicomanagement strategieën te implementeren en technische en fundamentele analyses te gebruiken, neemt de kans op impulsieve beslissingen af. Dit kan leiden tot betere resultaten op langere termijn.

Een ander voordeel van het hebben van een tradeplan is dat het helpt om consistentie in het handelen te behouden. Door consequent dezelfde strategieën en analyses toe te passen, kun je jouw trading routine verbeteren en beter worden in het identificeren van kansen op de markten.

Kortom: Je hebt een doel voor ogen en blijft dat doel volgen. Doordat je vooraf al weet wat je wilt, ga je geen rare sprongen maken als bijvoorbeeld de markt even tegenzit. Dat zorgt er natuurlijk weer voor, dat je minder geld verliest door ondoordachte transacties.

tradeplan crypto winst maken

Hoe maak je een handelsplan voor cryptocurrency?

Het maken van een handelsplan begint met het stellen van duidelijke doelen en het bepalen van jouw risicobereidheid. Vervolgens dien je verschillende strategieën te onderzoeken die passen bij jouw persoonlijke stijl en voorkeuren. Daarnaast is het belangrijk om technische indicatoren te gebruiken om trends te herkennen en potentiële instappunten te identificeren.

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om jouw eigen crypto handelsplan te maken:

Bepaal jouw doelstellingen

Voordat je begint met handelen, moet je weten wat jouw doelstellingen zijn. Wil jij op korte termijn winstgevende trades maken of ben jij meer geïnteresseerd in het lange-termijn in portefeuille houden van bepaalde cryptocurrency, met het oog op zo meer winst maken zonder al te veel moeite?

Identificeer mogelijke risico’s

Cryptocurrency handel brengt de nodige risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk om deze goed in kaart te brengen voordat je begint met handelen. Welke risico’s zijn er verbonden aan bepaalde trades en hoe kun je deze risico’s minimaliseren?

En daarnaast is het ook van belang te kijken naar de coins of tokens zelf: wat wil de cryptomunt die jij wilt kopen bereiken? Zijn er al veel dezelfde munten die dit willen of is dit uniek en heeft het potentieel? Zorg ervoor dat je niet teveel geld steekt in munten die net opkomen in de markt, zeker niet als je net start. Een verdeling van 80% gevestigde orde en 20% onbekende (nieuwe) munten is een mooi streven.

Maak gebruik van technische analyse

Technische analyse kan helpen om potentiële kansen op de markten te identificeren. Hierbij kun je denken aan indicatoren zoals RSI of MACD, maar ook trendlijnen en support/resistance levels zijn belangrijk.

Maak gebruik van fundamentele analyse

Naast technische analyse is het belangrijk om ook rekening te houden met fundamentele factoren die invloed kunnen hebben op de prijs van cryptocurrency. Dit kan bijvoorbeeld gaan om nieuws over regelgeving of macro-economische ontwikkelingen.

Meer info over waar je rekening mee kunt houden in je fundamentele analyse kun je hier lezen.

Stel nu jouw handelsstrategie op

Op basis van jouw doelstellingen en analyses, kun je een trading strategie opstellen. Hierbij is het belangrijk om consequent dezelfde strategie toe te passen en niet impulsief af te wijken van jouw plan.

handelen in bullish bearish markt

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het maken van een tradeplan zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden:

Volatiliteit (koersschommelingen)

Cryptocurrency-markten staan bekend om hun volatiliteit. Het is daarom belangrijk om hierop in te spelen door bijvoorbeeld stop-loss orders te gebruiken. Schommelingen in de koers zijn eerder regel dan uitzonderingen, kijk naar de lange(re) termijn en niet van dag tot dag.

Emoties

Emoties kunnen een grote rol spelen tijdens het handelen. Het is daarom belangrijk om vooraf beslissingen vast te stellen en deze toe te passen, zonder je al te veel te laten leiden door emoties. Jouw eerdere beslissingen heb je niet voor niets gemaakt!

Liquiditeit

Niet alle cryptocurrency zijn even liquide. Het is daarom belangrijk om voldoende informatie in te winnen over de liquiditeit van bepaalde cryptovaluta voordat je begint met handelen.

Bullish & bearish markt

Een bullish markt is een markt waarin de prijzen stijgen. In deze markt is er sprake van optimisme en veel vraag naar cryptocurrency. Een bearish markt daarentegen, kenmerkt zich door dalende prijzen en pessimisme op de markten.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze verschillende soorten markten bij het maken van een tradeplan. In een bullish markt kun je bijvoorbeeld meer risico nemen dan in een bearish markt, waarin het belangrijker is om potentiële verliezen te minimaliseren.

Perfectioneren en bijstellen van jouw tradeplan

Tot slot is het belangrijk om jouw tradeplan regelmatig te evalueren en aan te passen waar nodig. Dit kan op basis van nieuwe informatie over specifieke cryptocurrency of na het analyseren van jouw eigen prestaties na trades.

De voordelen van een goed crypto tradeplan

Een goed doordacht crypto tradeplan kan helpen om emoties tijdens het handelen te verminderen en betere resultaten op langere termijn te behalen.

Door vooraf doelstellingen vast te stellen, risicomanagement strategieën te implementeren en technische en fundamentele analyses toe te passen, ben je beter in staat om kansen op de cryptocurrency-markten te identificeren en hierop in te spelen.

Vergeet niet om jouw plan regelmatig aan te passen op basis van nieuwe informatie of prestaties tijdens het handelen zelf: zo blijft je plan altijd up to date.

Meer info over alle elementen van een tradeplan?

Je leert meer over de inhoud van een tradeplan bij het volgen van deze training.

Zo krijg je meer info over

  • De trading regels
  • Risicomanagement
  • Timeframes om mee te handelen
  • Technische Analyse (TA)
  • Fundamentele Analyse (FA)
  • Emoties onder controle houden

Goed nadenken over wat je wilt en waarom je het wilt betaalt zich dubbel en dwars terug: ook de training heb je binnen no time weer terugverdiend.

Check de training hier!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.