Hoe werkt een hardware wallet?
Als je investeert in crypto kun je op verschillende manieren je coins bewaren. Eén van de manieren is een hardware wallet. Wat is daar het voordeel van?
In eerste instantie lijkt het omslachtig: een hardware wallet speciaal voor crypto. Want waarom zou je een hardware wallet aanschaffen als je jouw crypto ook gewoon online kunt bewaren op de exchange die je gebruikt?
Wat lees je in dit artikel?
Digitale wallet
Voordelen van een digitale wallet
Natuurlijk is de meest makkelijke en voordehand liggende manier om crypto te bewaren, via een online exchange. Dat is de weg van de minste weerstand: je kunt er makkelijk bij, ziet altijd wat je crypto waard is en hoeft geen moeite te doen wanneer je met jouw crypto wilt handelen. Ook onderweg kun je snel bij je crypto en transacties zijn snel geregeld.
Nadelen van een digitale wallet
Toch is het digitaal bewaren van jouw crypto ook een minder veilige manier dan wanneer je een hardware wallet gebruikt. Je bent bijvoorbeeld kwetsbaar om gehackt te worden en technisch gezien heb je ze niet zelf in bezit: ze staan in de wallet van de exchange. Je hebt zelf namelijk geen private key gekregen om echt toegang te krijgen tot je crypto. Wanneer je een hardware wallet gebruikt, kun je zelf beschikken over de private keys en hoef je niet op een derde partij te vertrouwen.
Wanneer je een wallet op je telefoon hebt, zoals bijvoorbeeld Trustwallet, kun je toegang tot je account verliezen wanneer je geen backup van je authenticator app hebt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je telefoon gestolen is of kapot gaat. Het is dan behoorlijk, al dan niet onmogelijk, om terug in je account te komen. Ook als je de private keys hebt opgeschreven is het niet makkelijk toegang terug te krijgen.
Daarnaast ben je vatbaar voor online beveiligingsrisico’s zoals bijvoorbeeld hackers en virussen. De meeste mensen slaan alles op op hun GSM en laptop: wat als je gegevens gestolen worden? Ben je dan alles kwijt? Vaak wel. Een hacker is slim genoeg om 1 en 2 aan elkaar te koppelen.
Hardware wallet
Voordelen van een hardware wallet
De nadelen die hierboven genoemd worden, heb je niet wanneer je een hardware wallet gebruikt. Het gebruik van een hardware wallet is de meest veilige methode om crypto op te slaan. Zeker als je ze HODL en er verder niet naar omkijkt. Er is niemand die jouw gegevens digitaal kan achterhalen.

Daarnaast is een hardware wallet perfect als je grote aantallen crypto hebt, die je langere tijd wilt bewaren. Je hebt er directe controle over en kunt altijd over de hardware wallet beschikken – waar je ook bent of gaat. Je hoeft je geen zorgen te maken over verlopen wachtwoorden op exchanges of 2FA methodes waar je geen toegang meer toe hebt of die je niet ingeregeld hebt.
Nadelen van een hardware wallet
Een hardware wallet is een dure manier om je crypto te bewaren: je betaalt geld voor de aanschaf, iets wat bij een online wallet niet hoeft. Ook is het omgaan met een hardware wallet misschien lastig voor beginners.
Als je veel wilt traden, is een hardware wallet ook niet altijd even handig. Gelukkig kun je er voor kiezen om een deel van je crypto op een exchange te bewaren om mee te traden en het grootste gedeelte veilig op te slaan op je hardware wallet.
Hoe werkt een hardware wallet?
Als je crypto op een hardware wallet zet, genereert die wallet een set private keys. Die keys bewaar je op een veilige plek, afzonderlijk van jouw wallet. De hardware wallet zelf is beveiligd met een (onder meer) een pincode. Als je meerdere keren een verkeerde code invoert, wordt de wallet compleet gewist.
Hardware wallets zijn veelal gekoppeld aan apps: in deze apps kun je zien wat je coins waard zijn, maar kun je ook gebruik maken van andere diensten.
Denk hierbij aan DAPP of het bewaren van NFT’s.

Ook kun je de meest actuele waarde terug zien via de app. Door de koppeling met een app, is een hardware wallet vele male toegankelijker geworden dan enkele jaren terug.
Met hardware wallets kun je je fysiek afmelden voor transacties, waardoor er als het ware een extra beveiligingslaag ontstaat voor elke actie die uitgevoerd wordt.
Welke hardware wallet moet ik kopen?
Welke wallet je moet kopen, hangt af van welke coins je wilt kopen en bewaren. Niet elke wallet kan alle coins opslaan. Kijk hier dus goed naar voor je uiteindelijk een wallet aanschaft. Je kunt je oriënteren op Bol.com om te kijken welke wallet het beste bij jouw wensen past.
De meest verkochte merken op dit moment zijn Trezor en Ledger. Zij staan bekend als goede, solide merken met prima beveiliging en mogelijkheden. Ook KeepKey is een bekend merk onder de hardware wallets.
Welke je uiteindelijk kiest, hangt af van jouw wensen. Vergelijk ze dus goed met elkaar en bedenk wat je nu wilt, maar ook wat je misschien in de toekomst nog wilt. Zo voorkom je dat je een miskoop doet.
En de aanschaf zelf? Denk er over na of je die bij een gespecialiseerd of een algemeen internetbedrijf wil doen. Zijn CoolBlue en Bol.com de beste winkels, of niet? Oriënteren op Bol.com kan altijd, maar de kans op een retourzending waar iets mee geprobeerd is, is groter dan wanneer je via bijvoorbeeld Ledger zelf een wallet koopt.

Crypto & risicomanagement: hoe heb jij het geregeld?
Lees in dit artikel hoe jij simpel en snel, binnen 10 minuten duidelijk hebt hoe jij jouw risico’s gaat beheersen en welke strategie je hiervoor gaat hanteren!


Crypto liquidity pool: passief inkomen verdienen
Wat is een liquidity pool en via welke platforms kun je hierin investeren? Je leest het in dit artikel, zodat ook jij een passief inkomen kunt gaan opbouwen!


Nemen NFT’s de cryptomarkt over?
NFT’s kunnen je niet ontgaan zijn. Wil jij weten wat een NFT is en waar je ze kunt kopen? Check dan dit artikel!
Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.