Hoe werkt de marktcyclus van crypto?
Wanneer je de koers van crypto volgt, zul je zien dat de koers in een soort van golfbeweging gaat. De koers is laag, gaat omhoog, bereikt een hoogtepunt en daalt daarna weer. Deze beweging zie je meerdere keren achter elkaar terug en de golf gaat vaak van boven naar beneden. Dit heet een marktcyclus.
Wat betekent marktcyclus precies?
Als je in de Van Dale kijkt zie je de volgende betekenissen terug:
markt (de; v(m); meervoud: markten)
- plein of publieke plaats voor koop en verkoop
- bijeenkomst voor koop en verkoop; hij is van alle markten thuis weet overal raad op
- vraag en aanbod; uitwisseling van producten: een nieuw artikel op de markt brengen introduceren; de wereldmarkt
- marktprijs: de markt bederven voor veel te lage prijs verkopen; in de markt zijn genoemd worden voor een functie; zichzelf uit de markt prijzen te hoge eisen stellen, te duur worden
cy·clus (de; m; meervoud: cyclussen, cycli)
- periode, tijdkring, gekenmerkt door dezelfde soort van gebeurtenissen
Wat betekent een marktcyclus voor cryptocurrency dan?
Hieruit wordt duidelijk dat een marktcyclus een periode is, waarin telkens dezelfde gebeurtenissen terugkomen, op bijvoorbeeld een publieke plaats voor koop en verkoop. In de cryptowereld kun je daarbij bijvoorbeeld denken aan de platformen waarop je kunt handelen en die vaak ook cryptowallets aanbieden.

Hoe herken ik een cyclus in de koersgrafiek van cryptocurrency?
In deze afbeelding van Coinmarketcap heb ik een selectie gemaakt van september 2017 tot en met begin december 2020. Voor de leesbaarheid heb ik hier bewust de piek van de koers van Bitcoin aan het eind van 2020 – begin 2021 uit gelaten.
Natuurlijk wil je ook weten hoe een cyclus dan precies ontstaat en wat er precies gebeurt in zo’n golfbeweging.

Wat houdt een marktcyclus in?
Bij een marktcyclus zie je dat er een golfbeweging plaatsvindt, waar je een piek hebt richting een hoge koers, waarna de koers weer daalt. Uiteindelijk stabiliseert de koers weer.

Bron grafiek: Gartner
Je ziet dat er op een gegeven moment een buzz onstaat, waardoor mensen steeds meer Bitcoin kopen. Het vertrouwen stijgt niet alleen bij de handelaren die al in crypto handelden, maar ook bij mensen die dat nog niet deden en ook graag mee willen doen. Er worden steeds meer en meer crypto gekocht.
Totdat het moment bereikt is dat iedereen die wil kopen, crypto gekocht heeft. Op dat moment zie je dat de prijs niet verder stijgt. Ook kan het zo zijn, dat mensen een limiet op hun crypto gezet hebben en dat deze automatisch verkoopt bij een bepaalde prijs. Zo wordt het aanbod weer groter dan de vraag en daalt de prijs van crypto.
Zal de marktcyclus van Bitcoin altijd weer terug vallen in een lage koers?
Nee, dat wordt niet verwacht. Er wordt verwacht dat als er een piek geweest is, dat slechts een deel van de gebruikers de Bitcoin weer verkoopt. Een groot deel houdt dit in portefeuille, waardoor de waarde bij een nieuwe stijging van de koers steeds hoger wordt.
Dus dat is positief nieuws voor jou..
Nu je dit weet, ben je dan blij dat de waarde van de Bitcoin na half januari weer wat gedaald is? Ik denk het wel! Dit betekent namelijk, dat het een prima moment is om nu in te stappen wanneer je wilt investeren in cryptocurrency.
Wil je meer leren over hoe de marktcyclus bij cryptocurrency werkt? Dat kan heel makkelijk via het gratis webinar van twee uur, waar je je via deze link voor kunt opgeven.
Was de training interessant? Dan krijg je de mogelijkheid om nóg meer te leren over crypto door het volgen van de masterclass. Aan het eind van de gratis training hoor je er alles over.

Wat is staking?
Als je een cryptoaccount hebt en handelt in bijvoorbeeld VeChain, Tron, Cardano, LiteCoin, Waves, Ethereum of andere crypto, ben je het waarschijnlijk wel eens tegen gekomen: Staking. Wat is staking precies en wat kun je er mee?


Leren cryptotraden: wat is de meest makkelijke manier?
Het lijkt erg lastig om te leren hoe je moet cryptotraden. Maar niets is minder waar: met de juiste online training heb jij binnen twee uurtjes geleerd hoe je moet cryptotraden én heb je zelfs jouw eerste cryptomunt gekocht!


Wil jij financieel vrij worden?
Financieel vrij worden kun je bereiken door te investeren in crypto: het helpt je zeker jouw doel te bereiken. Ken je deze andere zes investeringen ook?
Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.