crypto kopen in dip

Hoe gebruik je een dip in je voordeel?

Crypto dip in je voordeel gebruiken

De cryptomarkt staat bekend om zijn hoge volatiliteit. Grote schommelingen in de prijzen van cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en andere altcoins zijn aan de orde van de dag. Zo nu en dan doen zich diepe dalingen voor, ook wel bekend als dips.

In dit artikel verkennen we wat een dip precies is, waarom de cryptomarkt zo volatiel is en hoe je een dip in je voordeel kunt gebruiken.

Wat lees je in dit artikel?

Wat is een dip precies?

Een ‘dip’ in de context van de cryptomarkt verwijst naar een plotselinge daling in de prijs van één of meer cryptocurrencies. Deze daling kan variëren van een kleine correctie tot een significante crash.

Het belangrijkste kenmerk van een dip is dat het meestal van korte duur is en vaak gevolgd wordt door een herstel van de prijzen.

Volatiliteit van de cryptomarkt

De cryptomarkt is berucht om zijn volatiliteit, wat betekent dat de prijzen van cryptocurrencies sterk en onvoorspelbaar kunnen fluctueren. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze volatiliteit:

 • Speculatie: Veel mensen kopen cryptocurrencies in de hoop op snelle winst. Speculatieve handel kan leiden tot snelle prijsveranderingen.
 • Nieuwsberichten: Positief of negatief nieuws over cryptocurrencies kan een grote impact hebben op hun prijzen.
 • Marktliquiditeit: De cryptomarkt is nog relatief klein vergeleken met traditionele financiële markten, wat betekent dat grote transacties een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de marktprijzen.
strategie crypto kopen in dip

Hoe gebruik je een dip in je voordeel?

Een dip biedt kansen voor zowel nieuwe als ervaren beleggers in de cryptomarkt. Hier zijn enkele strategieën om een dip in je voordeel te gebruiken:

Koop de dip

Een populaire strategie is ‘buy the dip’, wat inhoudt dat je cryptocurrencies koopt wanneer hun prijzen aanzienlijk zijn gedaald.

De gedachte hierachter is dat je investeert tegen een lagere prijs, in de verwachting dat de markt zich zal herstellen en de prijzen weer zullen stijgen.

Spot trading tijdens een dip

Spot trading, het kopen en verkopen van cryptocurrency voor onmiddellijke levering, is een populaire strategie tijdens marktdips.

Beleggers kunnen proberen te profiteren van de lagere prijzen door cryptocurrencies te kopen met de intentie om ze later tegen een hogere prijs te verkopen.

Het is van cruciaal belang om markttrends en nieuws nauwlettend te volgen, aangezien timing in deze strategie essentieel is. Voor je het weet is de waarde namelijk weer gedaald na een lichte stijging.

Je speelt hier met kleine marges, dus een goede technische analyse is key.

Portfolio diversificatie

Tijdens een dip kan het ook een goed moment zijn om je portfolio te diversifiëren door te investeren in verschillende cryptocurrencies.

Diversificatie kan helpen het risico te spreiden en de impact van volatiliteit op je investeringen te verminderen.

Lange termijn visie

Als je gelooft in het lange termijn potentieel van cryptocurrencies, dan kan een dip gezien worden als een tijdelijke terugval.

Door een lange termijn visie aan te houden en niet overhaast te verkopen tijdens een dip, kun je mogelijk profiteren van toekomstige prijsstijgingen.

Deze strategie noemen we ook wel HODL.

Gebruik een dollar-cost averaging strategie

Dollar Cost Averaging (DCA) is een investeringsstrategie waarbij een belegger periodiek een vast bedrag in een asset investeert, ongeacht de prijs.

Deze benadering kan bijzonder nuttig zijn tijdens marktdips, aangezien het beleggers in staat stelt om ‘de gemiddelde kosten’ van hun investeringen te verlagen door ook te kopen wanneer de prijzen laag zijn.

DCA is een strategie die geduld vereist, maar op de lange termijn potentieel risico kan verminderen en rendement kan stabiliseren. Je koopt immers zowel hoog als laag in en hebt daarmee een gemiddelde aankoopprijs die ergens in het midden ligt.

impact bitcoin dip op altcoin

De impact van een dip van Bitcoin op altcoins

Altcoins, ofwel alternatieve cryptocurrencies naast Bitcoin, hebben de neiging sterk te reageren op significante prijsbewegingen van Bitcoin. Deze reactie is tweeledig:

 1. Directe correlatie: In veel gevallen volgen altcoins de prijsbewegingen van Bitcoin op de voet. Een scherpe daling van de Bitcoin prijs kan dus een vergelijkbare, soms zelfs meer uitgesproken, reactie bij altcoins teweegbrengen.
 2. Investeringsverschuiving: Tijdens een Bitcoin dip kunnen sommige beleggers hun investeringen verschuiven naar altcoins in de hoop op een hoger rendement. Dit kan leiden tot een tijdelijke prijsstijging van bepaalde altcoins, terwijl Bitcoin in waarde daalt.

Het is echter belangrijk op te merken dat de markt dynamisch is en reacties kunnen variëren afhankelijk van de context en de specifieke omstandigheden van de dip.

Koop de dip?

Het adagium “koop de dip” is populair onder cryptocurrency beleggers. Het idee is om assets te kopen wanneer hun prijs aanzienlijk is gedaald, in de verwachting dat ze zullen herstellen en in waarde zullen stijgen.

Hoewel dit een aantrekkelijke strategie kan zijn, komt het ook met risico’s:

 • Markttiming is onvoorspelbaar en het is mogelijk dat de prijs verder daalt na de aankoop.
 • De onderliggende waarde van de cryptocurrency is essentieel; niet alle digitale valuta herstellen van dips.

Grondige research en een goed begrip van de markt zijn belangrijk voor succes bij het kopen van de dip.

Conclusie: voor- en nadelen op een rijtje

Kopen in een dip kan je op verschillende manieren helpen:

 1. Het kan er voor zorgen dat je gemiddelde aankoopprijs zakt, waardoor je meer winst maakt bij verkoop.
 2. Als je aan spot trading doet is dit dé manier om snel weer geld te maken, mocht je natuurlijk verwachten dat de koers daarna wel weer gaat stijgen.

Nadelen kunnen er ook zijn:

 1. Veel dips komen voort uit nieuws, wat vaak in Amerika opkomt: kortdurende dips zijn om die reden vaak ’s nachts.
 2. Het is mogelijk dat een coin niet meer herstelt na een dip. Neem bijvoorbeeld CRO of ICP, deze stonden eerst vele malen hoger dan ze de afgelopen jaren hebben gestaan. In dit geval is het een correctie geweest die niet meer herstelt

Wil je crypto kopen, doe dan zelf goed marktonderzoek. Kijk wat een coin inhoud en of die coin voor jou interessant is. Denk je dat de coin marktpotentieel heeft en kan gaan stijgen? Of is het een meme coin waarmee je snel geld hoopt te maken? Beiden hebben een andere strategie nodig. Verdiep je in wat je wilt en ga niet zomaar af op de mening van anderen, doe altijd goed eigen onderzoek.

Wil jij in crypto handelen bij een betrouwbare, Nederlandse speler?

Overweeg dan om een profiel aan te maken bij Bitvavo, hét handelsplatform in Nederland! Als je je aanmeldt via de link hoef je geen handelfee te betalen over de eerste 10.000€ die jij verhandeld. Dat is mooi meegenomen!

Bitvavo biedt meer dan 225 digitale valuta, waaronder uiteraard Bitcoin, Ripple en Ethereum.

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.