bitcoin beveiligen

Hoe beveilig je jouw online Bitcoin het beste? Zeven tips!

Beveilig jouw Bitcoin met deze zeven tips

Bitcoin en andere crypto bewaar je in jouw wallet. Dat kan een online wallet zijn, een offline hardware wallet of je bewaart jouw crypto op jouw exchange. Hoe beveilig je jouw Bitcoin die online staat, het beste?

Je moet er niet aan denken om jouw zuurverdiende geld in Bitcoin te steken, om daarna gehackt te worden en alles kwijt te zijn. Een hack voorkomen is beter dan genezen: beveilig jouw Bitcoin zo goed mogelijk zodat kwaadwillende personen er niet zomaar bij kunnen

Wat lees je in dit artikel?

Tip 1: Kies een goed wachtwoord

Wachtwoord123 is echt niet meer voldoende. Je zult een sterk wachtwoord moeten kiezen.

Neem bijvoorbeeld je favoriete quote of jouw levensmotto en maak daar een wachtwoord van door de eerste letters van elk woord achter elkaar te zetten. Gebruik hierin afwisselend hoofdletters en kleine letters en vul het geheel aan met speciale tekens en cijfers.

Hoe langer jouw wachtwoord is, hoe langer het duurt om jouw wachtwoord te kraken.  Denk dus nog een keer na voordat je “ik hou van crypto” -> iHvC23! Kiest. Dan kun je er beter 2IkHouVanCrypto3! van maken. Nog langer is nog beter. Vergeet je niet jouw wachtwoord regelmatig aan te passen?

Tip 2: Gebruik een programma als LastPass om jouw wachtwoord te genereren

Als je lange wachtwoorden moet maken en dan ook nog eens voor elke exchange, wallet en mailprogramma wat anders, kan het lastig zijn dit te onthouden. Toch is het een no go om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken: hackers zullen bij een datalek als eerste jouw gegevens op andere exchanges gaan invoeren om te bepalen of ze daar ook in kunnen komen. Voor je het weet ben je echt alles kwijt.

hoe bitcoin beveiligen online

Wil je jouw Bitcoin overal goed beveiligen, kun je er beter voor kiezen om een programma als LastPass te gebruiken die automatische wachtwoorden voor je genereert. En je hoeft niet bang te zijn dat hackers overal bij kunnen als ze jouw LastPass account hacken: ze maken gebruik van eenzelfde soort beveiliging als crypto doet.

Check hier welke gratis functies en welke premium functies LastPass biedt.

Tip 3: Maak gebruik van een app als Authenticator

Google Authenticator, Microsoft Authenticator, Authy: allemaal 2FA programma’s die je aanvullend op jouw wachtwoord kunt gebruiken om een account te beveiligen. Het fijne van bv. Google Authenticator is dat het een zescijferige code genereert, die automatisch per periode een nieuwe code maakt. Deze code krijg je op je telefoon en kun je zo overnemen. Heel fijn, deze extra laag beveiliging!

Je kunt ook YubiKey gebruiken, dat is een stukje hardware in plaats van een online app. Nóg veiliger! Check wel eerst of je ‘m ook kunt gebruiken op jouw exchange, dat kan (nog) niet overal en een YubiKey is niet perse goedkoop.

Tip 4: Maak gebruik van de mogelijkheden die jouw exchange biedt

Zo kun je bij zowel KuCoin, Binance als Bitvavo een anti phising code instellen. Deze code wordt meegestuurd met elke mail die je krijgt. Krijg je een mail van Binance waarin deze code niet staat? Dan weet je bijna zeker dat je met een phising mail te maken hebt. Handig dus.

Tip 5: Zorg dat je withdrawal adressen whitelist

Je kunt bij veel exchanges instellen dat een Bitcoin (of andere crypto) adres eerst in jouw adresboek moet staan, voor je er crypto naar kunt overboeken.

Om een adres te whitelisten moet je vaak meerdere stappen ondernemen, zoals een emailcode invoeren, jouw wachtwoord en ook een 2FA. Dit maakt het extra zeker dat jouw crypto niet zomaar overgemaakt kan worden naar elk willekeurig adres en heb je een extra laag beveiliging aangebracht voor jouw Bitcoin.

Tip 6: Wijs een API toe aan een dedicated IP adres

Stel dat je een API inregelt omdat je jouw crypto op een andere plek wilt monitoren, of je wilt bijvoorbeeld een bot laten draaien. Maak dan, als het even kan, een API aan met een dedicated IP adres. Wanneer dit één enkel IP adres is en geen wisselend IP adres, is de kans groot dat niet iemand anders dan degene (en waar de server staat) die je toegang hebt verleend, zelf gebruik maakt van de API.

Wees altijd voorzichtig, hou je private key geheim en deel deze echt met niemand. Print ‘m uit en bewaar het hard copy, maak er geen screenshot van die je daarna bij je favoriete foto’s zet of deel het ook niet in je mailbox onder een naam die elke hacker kan raden.

Als je een API maakt waarbij een dedicated IP adres niet mogelijk is, beveilig jouw Bitcoin dan extra door de withdrawal functie van de API key zelf niet aan te zetten.

Meer weten over hacks via API keys? Check dit (Engelstalige) artikel.

Tip 7: Werk achter een VPN en laat openbare netwerken links liggen

Reis jij wel eens met de trein, het vliegtuig of heb je gratis WiFi op je werk? Heel fijn!

Maar niet wanneer je wilt handelen in crypto: voor je het weet worden je gegevens gestolen en ben je jouw Bitcoin kwijt.

Door het gebruik van een VPN voeg je extra beveiliging toe: je kunt hiermee volledig anoniem surfen op internet. Een goede VPN die regelmatig leuke aanbiedingen heeft, is Ivacy VPN.

Hoe beveilig je jouw Bitcoin het beste?

Als je Bitcoin online hebt staan in een wallet ben je altijd kwetsbaar. Toch kun je een hoop doen om jouw Bitcoin te beveiligen en er voor te zorgen dat je minder kwetsbaar wordt voor een hack.

Zo lijken veel van bovenstaande tips niet veel uit te halen, maar als je laag over laag aanbrengt om jouw Bitcoin te beveiligen, moet er uiteindelijk een hoop moeite gedaan worden om jouw crypto te stelen!

Meer leren over hoe je jouw Bitcoin het beste beveiligt?

Dat kan met deze training van Start2Bitcoin! Door het volgen van deze videotraining met meer dan 7 uur aan materiaal, krijg je een hoop dingen mee die er voor zorgen dat jij een ster wordt in het traden in Bitcoin én het beveiligen van zowel jouw online accounts als alle offline crypto die je in bezit hebt.

Hoe ziet de inhoud er uit? Je krijgt onder meer info over..

  • Wat kan de geschiedenis van geld ons leren?
  • Welke toepassingen Bitcoin kent en hoe je een wallet aanmaakt om jouw crypto te beveiligen
  • Of het nog zinvol is om te investeren of dat je eigenlijk al te laat bent. (Spoiler alert: dat ben je niet!)
  • Welke altcoins interessant zijn om in te investeren
  • Drie goed te gebruiken investeringsstrategieën
  • Alles over het krijgen van interest (rente) over crypto: laat jouw geld groeien zonder er veel te hoeven doen
  • Vijf beveiligingstips die je helpen jouw Bitcoins te beschermen tegen aanvallen, diefstal of hacks

Deze training is nu in de aanbieding, je bespaart maar liefst € 125 én je krijgt een paar mooie cadeau’s ter waarde van € 100, waaronder het boek Bitcoin voor Beginners, een hardware wallet en ….. Sja, dat blijft nog even geheim! 😉

Wil je meer weten?
Check dan de uitgebreide informatie!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.