hoe waarde cryptocoin bepalen

Hoe bepaal je de waarde van een cryptocoin?

Hoe bepaal je de waarde van een coin?

Er zijn meer dan 22.000 verschillende cryptocoins en tokens: hoe bepaal je nou wat waarde heeft en welk crypto idee rechtstreeks de prullenbak in kan? Met andere woorden, hoe investeer je in iets waar je in gelooft?

In dit artikel bespreken we verschillende factoren die je kunnen helpen het concept achter een bepaalde cryptomunt te begrijpen, de specificaties ervan, de concurrenten met een vergelijkbaar doel, de fundamentele waarde, het toekomstig potentieel en hoe je erin kunt investeren.

Wat lees je in dit artikel?

Wat bepaalt de waarde van een coin

De eerste stap om de waarde van een bepaalde cryptomunt te bepalen is begrijpen wat hij probeert te bereiken.

Bitcoin bijvoorbeeld werd gecreëerd als een open-source digitale munt gebouwd op blockchain-technologie zonder centrale autoriteit of tussenpersonen.

Ethereum is een programmeerbaar platform op basis van blockchain waarmee ontwikkelaars gedecentraliseerde toepassingen (dApps) kunnen maken.

Litecoin is een open source peer-to-peer digitale munt gebaseerd op blockchaintechnologie die bliksemsnelle betalingen mogelijk maakt zonder transactiekosten.

Door te begrijpen wat elke munt probeert te bereiken en welke unieke eigenschappen hij biedt in vergelijking met andere munten, kun je een mening gaan vormen over zijn potentieel voor succes of mislukking.

fundamentele analyse crypto

Hoe kun je het idee achter een bepaalde cryptomunt inzien?

De volgende stap bij het beoordelen van de waarde van een bepaalde cryptomunt is het bekijken van de technische specificaties ervan.

Dit omvat informatie zoals het totale aanbod, de transactiesnelheid en -kosten, het gebruikte consensusalgoritme (Proof-of-Work vs Proof-of-Stake), de maximale blokgrootte en eventuele speciale kenmerken zoals atomic swaps of smart contracts.

Door naar deze technische details te kijken kun je een idee krijgen over hoe veilig en efficiënt de transacties van de munt op termijn waarschijnlijk zullen zijn. 

Informatie over het idee achter de cryptocoin waar je meer over wilt weten kun je via diverse kanalen vinden. Zo hebben bijna alle coins een eigen website, wordt er info gedeeld op twitter en andere social media. Ook via CoinMarketCap kun je het gedachtegoed achter een coin teruglezen.

De specificaties van de coin

Het is ook belangrijk om te kijken naar andere munten met vergelijkbare doelen of doeleinden wanneer je probeert de waarde ervan te beoordelen. Dit geeft je een idee of de coin die je in gedachten hebt, duidelijke voordelen heeft ten opzichte van anderen die hem aantrekkelijker kunnen maken dan anderen op hetzelfde gebied.

Ethereum heeft bijvoorbeeld verschillende concurrenten zoals NEO en EOS die vergelijkbare doelen hebben, maar verschillende benaderingen of kenmerken. Door deze munten naast elkaar te vergelijken kun je een idee krijgen over welke munt misschien betere vooruitzichten biedt voor beleggers op de lange termijn. 

Maak een vergelijking tussen de verschillende coins

Stel dat je een coin gekozen hebt die wil helpen om de snelheid van motoren in de formule 1 te verbeteren. Is dit een coin waar je een grote markt voor ziet? Waarschijnlijk niet. Zijn er veel concurrenten? Ook niet. Het is een behoorlijke nichemarkt.

vergelijking verschillende cryptocurrencies

Dit is een product waar je een gokje in kunt wagen, maar niet teveel van moet verwachten.

Als je onderzoek doet naar cryptovaluta die helpen om het betalingsverkeer te versnellen, kom je waarschijnlijk veel meer coins tegen dan die in het voorbeeld hierboven. Het versnellen van het betalingsverkeer is een belangrijk iets: elke financieel handelende instelling heeft hier baat bij.

In zo’n geval is het belangrijk te kijken welke coin al een gevestigde naam is, welke coin een groot marketingbudget heeft en wie al mooie projectresultaten geboekt heeft. Waarschijnlijk zal een nieuwe speler op de markt het hier zwaar krijgen wegens de vele coins die al verder zijn.

Denk maar eens aan Mollie / iDeal: zij zijn zo bekend en ingeburgerd dat ze waarschijnlijk niet snel ingehaald worden door een nieuwe speler in de markt. Zo werkt het ook met crypto. De potentie voor nieuwe spelers is laag.

Fundamentele waarde van de cryptocoin bepalen

Bij het beoordelen van de waarde van elk belegging zijn er twee belangrijke benaderingen – de fundamentele analyse en de technische analyse.

Fundamentele analyse omvat het onderzoeken van macro-economische indicatoren zoals inflatiepercentage, economisch groeipercentage, marktsentiment en dergelijke, terwijl technische analyse zich richt op het bestuderen van historische prijsgegevens met behulp van grafiekmethoden zoals candlestickpatronen of voortschrijdende gemiddelden en dergelijke, om toekomstige prijsbewegingen voor een bepaalde coin of aandeel te voorspellen.

Om fundamentele analyse in te kunnen zetten bij het beoordelen van cryptocurrencies hebben we betrouwbare gegevensbronnen nodig, waaruit we informatie kunnen verzamelen over de fundamenten van cryptoactiva. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het totale aanbod / het circulerende aanbod / marketcap en soortgelijk. Hiermee kun je de schaarste en potentie van de coin bepalen.

Ook is het van belang te kijken hoeveel mensen er actief aan de cryptocoin of cryptotoken werken, bijvoorbeeld om updates door te voeren in de code of om bugs te fixen. Ook kun je kijken naar de adoptiegraad. Dit is het aantal actieve gebruikers van het netwerk. Nieuws, gebeurtenissen en overige punten van jouw coin zijn ook van belang: Al deze factoren samen kunnen ons helpen te bepalen of de door ons gekozen coin al dan niet een onderliggende toegevoegde waarde heeft.

Toekomstpotentieel waarde crypto

Het bepalen van het toekomstpotentieel

De laatste fase voor het investeren in cryptocurrency is het beoordelen van het toekomstige potentieel voor succes of mislukking door het bestuderen van markttrends en sentiment, samen met nieuws en gebeurtenissen met betrekking tot die specifieke coin.

We hebben ook betrouwbare bronnen nodig waar we gegevens kunnen krijgen over het concurrentielandschap, dat wil zeggen het aantal concurrenten en hun respectieve marktaandeel, zodat we kunnen inschatten of onze gekozen activa ruimte hebben voor groei of niet.

Door grondig onderzoek en due diligence kun je een gefundeerde mening vormen over het toekomstig potentieel van onze gekozen activa en deze informatie gebruiken bij het nemen van investeringsbeslissingen. Een coin waar niet meer veel rek in zit is niet interessant om in te investeren.

Investeren in de gekozen cryptocurrency

Als al het nodige onderzoek en due diligence met succes zijn afgerond, is het eindelijk tijd om in de gekozen cryptocurrency te investeren. Dit kun je doen via diverse exchanges, zoals bijvoorbeeld Binance en Bitvavo.

Jouw crypto kun je tevens in een hardware wallet opslaan, zoals bijvoorbeeld de Ledger. Ledger biedt overigens ook prima software om crypto mee aan te kopen.

De waarde van een cryptocoin bepalen

Zoals je leest gaat het kiezen van een geschikte coin niet over één nacht ijs. Zeker niet als je een nieuwe coin wilt kopen die pas net op de markt is. Het doen van onderzoek is belangrijk om te weten of je een geschikte kandidaat gevonden hebt, of dat het rubbish is.

Vind je het teveel werk om zoveel moeite te steken in het vinden van een parel in de markt?

Check dan eens het crypto parels rapport! Als je deze al eerder had gebruikt dan had je met de pareltjes die onderzocht zijn door de makers een hoop geld kunnen maken.

  • Als je €100 in NEO had ingelegd dan had je nu €28 duizend gehad!
  • Als je €100 in Ethereum had geïnvesteerd, dan had je nu €465 duizend op de bank!
  • Als je €100 in IOTA had gestopt, dan had je nu €1,2 miljoen gecasht!

Dit zijn bekende voorbeelden van wat een Crypto Parel jou kan opleveren. Wil jij ieder jaar weer op de hoogte zijn van de allerbeste cryptomunten? Start dan het Crypto Parel Membership en kom erachter welk portfolio wij aankopen!

Waar online cryptozegel kopen
Investeren in crypto
admin
De nieuwe crypto postzegel is uit!

De nieuwe crypto postzegel is uit! Eerder al heeft PostNL een cryptopostzegel gelanceerd: deze was binnen no-time uitverkocht. Inmiddels heeft PostNL een tweede cryptostamp (ofwel

Lees verder »

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.