blockchain uitleg cryptocurrency

PoW en PoS: Wat zijn de verschillen?

Wat is het verschil tussen Proof of Work en Proof of Stake?

Misschien ben je de termen wel eens tegen gekomen: PoW en PoS. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen PoW en PoS?

Crypto maakt gebruik van blockchain: een ketting van blokjes data die steeds langer wordt, bij elke (ver)koop van die specifieke coin. Alle info wordt in deze data opgeslagen, zodat blockchain volledig transparant is.

Om die ketting op te bouwen, worden verschillende technieken gebruikt, waaronder PoW en PoS.

Wat lees je in dit artikel?

PoW: Proof of Work

Wanneer PoW gebruikt wordt, kunnen miners crypto minen of transacties valideren aan de hand van het aantal coins die een miner in het bezit heeft.

Dit valideren gebeurt niet alleen door een nieuwe block op de ketting te zetten: er moet ook een wiskundige som opgelost worden. En daarvoor is veel rekenkracht nodig. Wanneer je PoW wilt minen of valideren, moet je krachtige computers en servers in bezit hebben. Het is niet voor iedereen weggelegd gezien je een flinke investering moet doen om de juiste apparatuur in huis te halen.

Doordat het oplossen van de wiskundige som behoorlijk wat energie kost, zijn er miningpools ontstaan.

De eerste miningpool werd twee jaar na het ontstaan van Bitcoin opgestart. Een miningpool is een groep miners die hun rekenkracht (ook wel hashrate genoemd) combineert, om zo de kans te verhogen dat zij als eerste de uitkomst (de nonce) van de rekensom vinden. Hiervoor wordt een beloning (block reward) gegeven: net geminede cryptomunten.

PoW uitleg cryptocurrency

Voordelen van Proof of Work

 • Doordat het minen gaat door middel van het oplossen van een wiskundige som, maakt het niet uit hoeveel coins je hoe lang al in bezit hebt. Dit maakt PoW toegankelijker voor starters dan PoS
 • Je ontvangt een reward wanneer je als eerste de nonce vindt. Dit is een mooie stimulans om een passief inkomen op te bouwen
 • Omdat er geen prikkel is om de munten in bezit te houden om zo hoger op de ladder te komen (zoals bij PoS het geval is), is bijna 100% van alle coins gewoon in omloop
 • Grote coins zoals Bitcoin, Litecoin, Dogecoin en Ethereum (1.0) maken gebruik van de PoW technologie

Nadelen van Proof of Work

 • Deze manier van minen kost ontzettend veel energie. Als de waarde van de PoW coin die je mined daalt, kan het zo zijn dat de baten de kosten niet meer dekken
 • Als iemand anders sneller is dan jij bij het oplossen van de rekensom, ben je de tijd kwijt die je geïnvesteerd hebt in de rekenkracht om de som op te lossen en ontvang je geen vergoeding
 • Je hebt kans op een “nothing at stake” aanval. Dit kan gebeuren als er een fork plaatsvindt in het PoS netwerk. Die fork kan ontstaan doordat de bestaande blockchain gemanipuleerd wordt. De kwaadaardige gebruiker kan daarna twee keer dezelfde transactie maken, wat het voor hem rendabel maakt. Gezien de transparantie is de kans hierop echter klein.

PoS: Proof of Stake

PoS gebruikt wordt, kunnen miners transacties valideren aan de hand van het aantal coins die een miner in het bezit heeft. Hoe meer en hoe langer je de coins in je bezit hebt, hoe hoger je op de “ranglijst” om te valideren geplaatst wordt.

PoS wordt niet gebruikt om nieuwe munten te minen. Waar er bij Bitcoin nog dagelijks nieuwe munten bijkomen, is dat bij PoS munten niet het geval: deze zijn al beschikbaar. Voorbeelden van PoS gebruikende crypto zijn onder meer Cardano, EOS en NEO.

Proof of Stake is ontstaan als alternatief voor Proof of Work, het originele algoritme of Blockchain transacties te verifiëren en nieuwe blocks toe te voegen aan de ketting. Dit is gedaan omdat PoW een behoorlijk hoge hoeveelheid energie kost: hierdoor gebeurde het dat miners uiteindelijk hun coins moesten verkopen om de energierekening te kunnen betalen. Het lijkt me overbodig om te melden dat dat toch niet helemaal de bedoeling kan zijn: het minen moet wat opleveren.

Ook worden PoS munten vaak gebruikt om te staken: je houdt de munten dan een bepaalde tijd in bezit om daar vervolgens een beloning over te krijgen. Zie dat als een soort van rente die uitgekeerd kan worden per week, maar ook per maand of zelfs per jaar.

Voordelen van Proof of Stake

 • Je kunt rente ontvangen door coins te staken
 • Ook als je maar een kleine hoeveelheid in bezit hebt kun je meedoen
 • Je ontvangt als beloning voor jouw inspanningen de transactiekosten die betaald zijn door de gebruiker
 • Het kost minder energie dan Proof of Work validatie

Nadelen van Proof of Stake

 • Als je gaat staken staan je coins voor langere tijd vast. Je kunt ze niet zomaar inwisselen als je geld nodig hebt
 • Je verdient geen bakken met geld door te staken, al is het altijd meer dan de rente op je spaarrekening oplevert
 • Als je wilt gaan staken moeten de coins altijd online zijn: je kunt geen hardware wallet gebruiken
 • Je hebt kans op een “nothing at stake” aanval. Dit kan gebeuren als er een fork plaatsvindt in het PoS netwerk. Die fork kan ontstaan doordat de bestaande blockchain gemanipuleerd wordt. De kwaadaardige gebruiker kan daarna twee keer dezelfde transactie maken, wat het voor hem rendabel maakt. Gezien de transparantie is de kans hierop echter klein.
 • Je loopt het risico dat iemand meer dan 51% van de coins in omloop in bezit heeft. Hiermee kan een “51% aanval” ingezet worden: malafide acties omdat iemand het merendeel van de coins bezit.

Wil jij een passief inkomen opbouwen met crypto?

Dat kan natuurlijk door gebruik te maken van PoW en PoS, al is het de vraag of dat op dit moment nog zinvol is. Want hoeveel datacenters zijn er al gebouwd, en hoe groot moet je aandeel in coins zijn om nog van betekenis te zijn?

Zelf zou ik voor andere manieren kiezen om een passief inkomen op te bouwen. Dit kost je minder energie en tijd en levert waarschijnlijk meer op.

Ook zelf traden is natuurlijk interessant: in deze training krijg je alle basis info mee die je nodig hebt om een goede start te kunnen maken én koop je direct je eerste coin!

Is bitcoin het nieuwe goud
Geld verdienen
admin
Is Bitcoin het nieuwe goud?

Waar veel mensen die eerder voornamelijk belegden veelal kozen voor goud en andere grondstoffen, is Bitcoin inmiddels een serieuze concurrent aan het worden. Veel professionele beleggers zien inmiddels de voordelen van Bitcoin in en hebben het aan hun portefeuille toegevoegd. Is Bitcoin het nieuwe goud?

Lees verder »
Meer geld verdienen beleggen crypto dan sparen
Geld verdienen
admin
Sparen of crypto kopen?

Wil je jouw spaargeld laten groeien door de rente die je op de bank ontvangt, of wil je wellicht crypto gaan kopen? In deze blog leg ik je uit wat de voordelen van beide manieren zijn, zodat je zelf kunt kiezen wat het beste bij je past!

Lees verder »

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.