dusting attack cryptocurrency wallet

Heb jij opeens crypto gekregen? Misschien is het een dusting attack!

Heb je crypto in je wallet en geen idee waar het vandaan komt?

Als het te mooi is om waar te zijn, is dat ook zo. Als jij opeens crypto in je wallet bijgeschreven hebt gekregen zonder dat je weet waarom kan het zijn dat er een dusting attack wordt uitgevoerd.

Wat lees je in dit artikel?

Wanneer zijn dusting attacks ontstaan?

De eerste dusting attacks vonden eind 2018 plaats. In eerste instantie zijn dusting attacks ontstaan met de focus op het Bitcoin netwerk, al snel werd het uitgebreid naar Litecoin en ook Dogecoin houders zijn inmiddels slachtoffer van dit type oplichting.

Wat is een dusting attack?

Bij een dusting attack wordt er een kleine hoeveelheid van een bepaalde coin verzonden naar random wallets. Het bedrag is zo klein dat het wel stof lijkt: het is vaak maar een paar euro of dollar. Soms valt het niet eens op, omdat de waarde zo laag is dat je instellingen het kunnen verbergen als je dat zo hebt ingesteld.

Welke gegevens worden er buit gemaakt en waarom?

Deze kleine hoeveelheden dust worden verzonden naar verschillende wallets om zo achter hun adres te komen. Door de adressen van bepaalde cryptocoins te verbinden, kunnen hackers de activiteit binnen jouw wallet tracken.

dusting attack voorkomen crypto

De scammers zullen alle adressen binnen jouw wallet analyseren om te zien of er persoonsgegevens te vinden zijn, zodat ze jouw identiteit kunnen achterhalen. Dit zorgt er nog niet voor dat jouw funds verplaatst kunnen worden, de hackers kunnen alleen maar gokken wat de identiteit is achter een bepaalde wallet.

Niet alleen scammers en hackers gebruiken deze techniek: ook overheden maken er gebruik van om te achterhalen of een criminele organisatie gelinkt is aan een bepaalde wallet adres. Zo wordt er eventueel achterhaald of er gesmokkeld wordt of geld wordt witgewassen.

Een dusting attack werkt alleen als jij iets met het dust doet

Stel je hebt Binance als exchange. Daar is het mogelijk om kleine bedragen automatisch om te zetten naar BNB. Ook andere exchanges hebben zo’n optie. En juist daar gaat het mis: door dit te doen zijn de hackers in de mogelijkheid om achter jouw gegevens te komen.

Een aantal wallets, zoals bijvoorbeeld Bitcoin wallet Samourai, heeft een functie waarbij kleine bedragen automatisch als verdacht worden gekenmerkt. Dat zorgt er voor dat jij als gebruiker van de wallet minder interessant bent voor hackers en ook dat je zelf minder snel de dust omzet of verstuurt. Elke verdachte transactie krijgt immers een “do not spend” label.

Neem niet aan dat de crypto van een airdrop of staking komt

In eerste instantie kan het lijken dat je de crypto vanuit een airdrop gekregen hebt of als staking voor een bepaalde munt. Toch is het goed extra voorzichtig te zijn.

Als je coins hebt gekregen die je niet thuis kunt brengen: google dan op de naam van de cryptocoin. En check bijvoorbeeld aan de hand van jouw telegram groepen of dit van een airdrop afkomt.

Andere type cryptoscams

Wat kun je doen om jouw accounts te beveiligen?

Persoonsgegevens kunnen niet gestolen worden wanneer je ze niet invoert. Helaas is een anonieme wallet of exchange account haast niet meer mogelijk door de Nederlandse wetgeving, gezien je jouw identiteit moet bevestigen als je een account aanmaakt en niet wilt dealen met allerlei beperkingen.

wallet beveiligen tegen scam dusting attack

Zorg ervoor dat je altijd 2FA hebt aanstaan, met een goede authenticator app waarin een aantal keer per minuut een nieuwe code gegenereerd wordt, die je kunt invoeren als aanvulling op jouw wachtwoord. Een goede app die voor bijna elke site ingezet kan worden is Google authenticator.

Daarnaast kun je jouw computer beveiligen met antivirussoftware, die je elke week even laat lopen. Ook kun je via een VPN zorgen dat jouw gegevens beter beschermt zijn wanneer je op het internet actief bent.

Meer cryptokennis op doen?

Via het volgen van deze Crypto Masterclass leer je al snel de basis van het cryptotraden en kun je na de masterclass van 2 uur door met de training voor gevorderden. Hierover wordt alles verteld in de Crypto Masterclass. Wil jij weten welke cryptocoins de potentie te hebben to the moon the gaan? Check dan dit rapport voor de parels van dit moment!

Belastingaangifte cryptocurrency
Crypto kennis
admin
Belastingaangifte

Belastingaangifte cryptocurrency Sinds een aantal jaar wil de belastingdienst opgave hebben van de crypto die je in je portefeuille hebt. Waarom wil de belastingdienst dit

Lees verder »

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.