Bescherming consument crypto

Europese crypto wetgeving in de maak

Welke gevolgen gaat de nieuwe crypto wetgeving hebben?

Eind juni 2022 is er door het Europese parlement en de EU-lidstaten gestemd voor regels om de cryptomarkt te reguleren. Hiermee willen de lidstaten en het EU parlement bereiken dat grote excessen verleden tijd zijn. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld het witwassen van geld.

In 2021 is er volgens Europarlementariër Paul Tang van de PvdA meer dan 8 miljard euro witgewassen via cryptomunten. Met de nieuwe regelgeving wil de EU bereiken dat criminelen en oplichters geen vrij spel meer hebben.

Wat lees je in deze blog?

Wat gaat er veranderen?

Dienstverleners in de cryptosector moeten hun bedrijfsstructuur beter op orde brengen: zo wordt er onder meer verwacht dat er informatie gepubliceerd wordt over hun financiële positie en moet het IT systeem beter beveiligd worden tegen cyberaanvallen.

Hierdoor kunnen grote scams tegen gegaan worden, denkt het parlement. In 2021 is er voor meer dan 7 miljard euro buit gemaakt door oplichting. Onder de dienstverleners vallen onder meer aanbieders van stablecoins, exchanges en aanbieders van online wallets.

Ook zal er info gegeven moeten gaan worden over de milieu- en klimaatvoetafdruk die de bedrijven maken, ook voor Proof of Work. Hierdoor kunnen de voornaamste negatieve milieu- en klimaateffecten snel door de consument ingezien worden, wat kan bijdragen aan het besluit om in een bepaalde coin te investeren.

Bedrijven die op een lijst staan van verdenking van witwassen, worden extra in de gaten gehouden. De transacties die langs deze dienstverleners lopen, worden extra gecontroleerd. Ook die van consumenten.

De EU verwacht dat al deze punten in de nieuwe Europese crypto wetgeving ervoor zorgen dat de markt beter gereguleerd wordt en witwassen wordt teruggedrongen.

Stablecoins

Stablecoins worden gedekt door fiat geld. Er is gebleken dat dit niet altijd voldoende is, waardoor dit gevolgen kan hebben voor andere cryptocoins.

De EU gaat aanbieders van stablecoins verplichten om een reserve aan te leggen van 1 coin tegenover 1 fiatmunt.

europese wetgeving crypto

Nu wordt er gezegd dat dat gebeurt, maar het is dus niet altijd zo.

Ook worden stablecoins onder toezicht van de Europese Bank gesteld.

Hoe heb jij hier baat bij?

De EU geeft aan dat consumenten beter beschermt zullen zijn tegen risico’s die verband houden met het beleggen in crypto.

Volgens de nieuwe regels moeten aanbieders van crypto­-activa­diensten aan hoge eisen voldoen om de portemonnees van de consumenten te beschermen en worden zij aansprakelijk wanneer zij crypto-activa van beleggers verliezen.

Ook denkt de EU dat misbruik door bijvoorbeeld marktmanipulatie en handelen met voorkennis zal afnemen door de nieuwe regels.

Ben jij beginner op de crypto markt?

Misschien schrikt de nieuwe Europese crypto wetgeving je dan wel af en besluit je hierdoor niet te gaan handelen in crypto. Dat is eeuwig zonde! De nieuwe regelgeving kan juist positief uitpakken voor jou, zolang je natuurlijk geen geld witwast 😉

Als je net start in crypto is het goed klein te beginnen en de Europese regels even te laten voor wat ze zijn. Kijk naar wat crypto voor jou kan betekenen en leer de basisbeginselen, zodat je geen geld verliest door verkeerde besluiten.

Een goede manier om dat te doen, is door het volgen van deze online gratis training. Hij wordt meerdere keren per week aangeboden en geeft jou alle basiskennis die je nodig hebt! Hierna kun je goed besluiten of crypto wat voor je is, of dat je het toch te ingewikkeld vindt.

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.