Etherscan crypto

Etherscan: handig om transacties te checken

Etherscan: handig om transacties te checken

In 2015 is Etherscan opgericht: een platform gebouwd rond Ethereum, met als missie om iedereen die van Ethereum gebruik maakt, toegankelijkheid te geven tot blockchain gegevens. Etherscan biedt een blockchain explorer, API en analytics platform en je kunt zoeken via het platform. En dat alles voor, je raadt het al, ERC tokens.

Hoe werkt etherscan

Zie Etherscan als een soort van registratiecentrum van alle transacties die gedaan worden. Hierin wordt alles vastgelegd, wat van de ene naar de andere wallet overgedragen wordt, zoals bijvoorbeeld stortingen of betalingen binnen een smart contract.

Wat lees je in dit artikel?

ERC-20 tokens

ERC-20 tokens zijn gebaseerd op het Ethereum protocol, gebaseerd op de blockchain Ethereum. In dit protocol staan duidelijke regels die gehandhaafd moeten worden als er gebruik van wordt gemaakt.

Alle verschillende regels dragen bij aan de blockchain. Er zijn bijvoorbeeld regels die bepalen hoe tokens aangemaakt moeten worden of wat de functie van de tokens moet zijn om op de Ethereum blockchain te kunnen draaien. Uiteraard is er ook een protocol waarin beschreven staat hoe gebruikers tokens met elkaar kunnen uitwisselen.

Voor alle tokens die het ERC-20 protocol volgen, kun je info opvragen via Etherscan. Dit zijn onder meer:

  • USDT, USDC en USDB, DAI, TUSD
  • SHIB, MATIC, LINK, APE, NEAR, THETA, SAND, FTM

In totaal zijn het er inmiddels bijna 600.000. De volledige lijst kun je hier terug zien.

Naast ERC20 tokens kun je ook de gegevens opvragen van ERC721 (NFT’s) en ERC1155 (multi token) tokens.

Wat kun je doen met Etherscan?

Etherscan kun je onder meer gebruiken voor het opzoeken van transacties, het valideren van transacties en het analyseren van transacties.

Opzoeken van transacties

Jij kunt Etherscan gebruiken om transacties op te zoeken. Bijvoorbeeld als je wilt weten of jouw crypto bij de ander is aangekomen. Of wanneer je wilt weten wat er precies binnen een smart contract verzonden en ontvangen is.

Je kunt dat doen door het adres wat je gebruikt hebt in te voeren in de zoekbalk. Als je jouw eigen adres gebruikt, zie je allerlei gegevens, zoals bijvoorbeeld het saldo, alle transacties en de waarde daarvan terug.

Etherscan transactie opzoeken

Het valideren van transacties

Als jij een transactie gedaan hebt en je wilt weten of deze is aangekomen, kun je dat doen door het adres van de ontvanger te gebruiken. Zo kun je, als je ziet dat de crypto is aangekomen, een berichtje sturen dat het gelukt is.

Alle info in één overzicht:

overzicht informatie transaction hash

Transacties analyseren

Binnen het ERC-20 netwerk is elke cryptomunt transparant voor analyse. Zo zie je bijvoorbeeld in één oogopslag de marktwaarde van de token, hoeveel transacties ermee zijn uitgevoerd en hoeveel mensen de munt in hun portefeuille hebben.

Ook kun je zien welke en hoeveel munten er verstuurd of ontvangen zijn, wat de totale waarde hiervan is en wat de transactiekosten waren. Het contract van de token kun je ook terugvinden als je even naar beneden scrollt.

Deze info kun je gebruiken om voor jezelf te bepalen of je wilt instappen in de betreffende coin, of niet.

Etherscan gebruiken

Etherscan is een simpele en makkelijke tool om jouw ERC-20 transacties te controleren en te valideren. Ook als je wilt weten hoe het er voor staat met een bepaalde smart contract, voor je hier in gaat investeren, zou je standaard gebruik moeten maken van een check op Etherscan.

Etherscan maakt het werken met ERC-20 tokens een stuk transparanter. En daardoor inzichtelijker.

De beste crypto met potentie op een presenteerblaadje?

Als jij op zoek bent naar de beste crypto met potentie van dit moment, dan is dit rapport écht iets voor jou.

Elk jaar wordt het rapport aangepast en kun jij de nieuwe editie downloaden. En dat is gratis, als je eerder al het rapport hebt aangeschaft. Zo kun je elk jaar opnieuw profiteren van de meest interessante, nieuwe cryptocoins!

Als nieuwe coin kom je niet zomaar in het cryptorapport terecht als parel in de dop. Hiervoor moet je aan een hoog aantal eisen voldoen. Elke coin wordt onderzocht op onder meer

  • Het businessmodel: wat wil de coin bereiken en hoe onderscheiden ze zich?
  • Hoe ziet de whitepaper eruit, is het idee goed uitgewerkt?
  • Het team: hoe ziet het eruit, welke ervaring hebben ze en werken ze hard?
  • Welke concurrenten zijn er in de markt?
  • Is er al een werken product?
  • Kan de coin op meerdere platforms / exchanges aangeschaft worden?
  • Is de coin hypebaar, kan het aanslaan bij het grote publiek?

Interesse? Check hier alle info!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.