Dollar Cost Averaging: Een strategie om geld te verdienen met crypto
Misschien heb je de term Dollar Cost Averaging (DCA) wel eens voorbij horen komen. Dollar cost averaging is een strategie die gebruikt wordt om de gemiddelde aankoopprijs te bepalen en te beïnvloeden. Met DCA hou je dus niet voor elke keer dat je crypto ingekocht hebt bij wat de kosten waren, maar kijk je naar het grotere gemiddelde.
Wat lees je in dit artikel?
De basistactiek bij DCA
Veelal wordt hierbij dus niet gekeken naar de beste koers van een cryptocoin op dat moment, zodat je daar profijt van kunt maken door laag in te kopen en hoog te verkopen. Met dollar cost avering leg je elke maand een bedrag in, het liefst op een vast moment. Bijvoorbeeld als je je salaris gehad hebt.
Stel je legt elke maand $100 in om daarmee een bepaalde crypto te kopen. Als je dit voor een specifieke periode doet, kun je aan het einde van de periode berekenen wat jouw gemiddelde inkoopprijs geweest is.
Een voorbeeld van dollar cost averaging
Stel je koopt Litecoin (LTC) in van 1 januari 2021 tot half juli 2021. Het maakt niet uit wat de waarde van LTC op dat moment is, wanneer jij $100 overhoudt investeer je dat in Litecoin.
Aan het eind van de periode, heb je de volgende investeringen gedaan:

De laatste investering was op 30 juni, de laatste regel laat zien wat de eindstand van vandaag, 14 juni 2021, is. De waardestijging die jouw crypto heeft doorstaan in de loop van de maanden, levert een mooi extra bedrag op. Met een investering van $700 heb je een portefeuille opgebouwd die $893,77 waard is. Een mooie winst van $193,77 dus!
Stel je zou eind juni alles verkocht hebben, zou je voor de investering van $700 een bedrag van $1014,50 ontvangen hebben. Dat is flink wat meer, maar wie weet wat er gebeurt als je de crypto nog een paar weken of maanden laat staan.
Door dollar cost averaging toe te passen heb je in dit voorbeeld dus een mooie $193,77 winst behaald. En dat is maar liefst een winst van 27,68%!
In de grafiek hieronder zie je de ontwikkeling van jouw asset weergegeven:

Wil jij zelf aan de slag met DCA en ook zo’n mooie grafiek maken? Dat kan voor LTC, BTC, ETH en XMR op deze website.
Wordt dollar cost averaging ook anders gebruikt?
Tegenwoordig zie je ook steeds meer mensen die werken met de gemiddelde prijs van hun crypto en niet zo zeer een strategie aanhouden, waarbij ze 1x per maand een vast bedrag inleggen in een bepaalde crypto. Er wordt gekeken naar alles wat gekocht is: ongeacht de datum.
Wanneer je jouw DCA wilt bijhouden kun je dit prima met apps doen die jouw portfolio bijhouden. Hierin kun je ook de gemiddelde aankoopprijs zien.
Wat zijn de voordelen van DCA?
Je hoeft niet constant de koers in de gaten te houden
Een groot voordeel is dat je niet constant de koers in de gaten hoeft te houden om de beste en laagste inkoopprijs te kunnen bemachtigen. Doordat je met een gemiddelde werkt, is dit minder van belang. Het is een echte lange termijn strategie die een hoop stress weg neemt.
Je kunt het risico beter spreiden
Doordat je op verschillende momenten inkoopt, koop je ook telkens tegen een andere prijs in. Het gemiddelde hiervan ligt waarschijnlijk beter dan wanneer je de hele investering in één keer gedaan zou hebben.
Ook is het een voordeel dat een slecht getimede investering niet perse hoeft te leiden tot verliezen, omdat je jouw portefeuille benaderd vanuit een gemiddelde van alle aankopen. Hierdoor heb je minder last van schommelingen in de markt.
Ongemerkt bouw je een grote portefeuille op
Wanneer je elke maand structureel $100 inlegt, heb je aan het eind van het jaar $1200 ingelegd. En stel dat je hierbij ook een gemiddeld rendement van 27,68% hebt, is jouw inleg na een jaar al $ 1532,16 waard!

En die $100 per maand? Die mis je waarschijnlijk niet eens: een avondje uit kost je hetzelfde.
Wanneer verkoop je bij dollar cost averaging?
Veelal wordt de HODL strategie gebruikt wanneer mensen aan DCA doen. Toch kun je ook voor jezelf een percentage aan winst, een datum of een bepaald bedrag vaststellen waarbij je gaat verkopen.
Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om alles op 31 december te verkopen. Ook kun je er voor kiezen om bij een gemiddelde winst van 25% te cashen of om gewoon te blijven handelen tot je het geld echt ergens voor nodig hebt.
Wil jij meer leren over de verschillende strategieën?
Volg dan een cryptotraining! Eén van de meest uitgebreide trainingen is die van slim beleggen.
Wil jij de challenge aangaan om jouw investering in het komende jaar keer 10 te laten gaan in waarde? Dat kan! Bitcoin is de afgelopen jaren al gestegen met 83.333.233%. Ethereum steeg door de jaren heen met 394.704%. Hoeveel procent gaat jouw portefeuille stijgen de komende jaren?
Met behulp van het X10 met crypto programma kun jij ook grote sprongen maken!
Je krijgt meer dan genoeg waarde voor jouw investering! Wanneer je besluit te investeren in jouw toekomst, krijg je niet alleen meer kennis over het handelen in crypto, maar ook..
- Een jaar lang elke maand een rapport met veelbelovende altcoins
- Voor een periode van een jaar krijg je premium crypto coaching. De waarde hiervan is maar liefst € 1197!
- Een jaar lang toegang tot drie crypto portefeuilles (trading & staking)
- Twee jaar lang VIP toegang tot MBC: de waarde hiervan is € 696!
En dat is nog niet alles, daarnaast krijg je ook nog eens levenslang toegang tot..
- De CryptoAcademy membershipsite
- De online training Geld verdienen met Bitcoin
- Alle andere online trainingen van beleggen.com
- De Telegram groep Live Crypto Trading
- Wekelijkse webinars over crypto op woensdag
Heb je interesse? Er is nu een prachtige aanbieding! Check hier wat deze precies inhoudt.

Cryptotraden via Coinbase
Coinbase: een exchange die simpel in gebruik is en met aanbod van alle populaire coins. Lees hier hoe Coinbase werkt!


Hoe ziet een goede whitepaper er uit?
Hoe ziet een goede whitepaper er uit? Een whitepaper is een belangrijk juridisch onderdeel bij het starten van jouw eigen cryptocurrency. Investeerders kijken altijd of


Wat is blockchain?
Wat is blockchain? Simpel gezegd is blockchain, een digitale lijst van data records, die alleen maar aangroeit. Het is een blok van data, die als
Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.