crypto derivaat

Derivaten: wat zijn het?

Wat is een derivaat?

Derivaten zijn financieel instrumenten waarvan de prijs wordt bepaald door de onderliggende waarde van een ander financieel instrument. Dit kan een aandeel, een grondstof of in ons geval, cryptocurrency zijn.

Er zijn twee hoofdtypen derivaten: opties en futures. Beide types derivaten kunnen worden gebruikt om te handelen in crypto, maar ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Een derivaat kan worden gebruikt om te handelen in onderliggende activa, of om het risico van de prijsbewegingen van die activa te verminderen. Derivaten kunnen worden verhandeld op een beurs, of via cryptoplatforms als het om crypto gerelateerde derivaten gaat.

Wat lees ik in dit artikel?

Wat kun je met een derivaat?

Derivaten kunnen complexe financieringstransacties tussen bedrijven mogelijk maken. Ze kunnen ook help bij het beheersen van risico’s zoals wisselkoersrisico’s of renteschommelingrisico’s. Sommige derivaten, zoals futures en opties, kunnen ook worden verhandeld op beurzen waardoor ze liquiditeit toevoegen aan die markten.

Als je wilt handelen met derivaten, moet je altijd bedacht zijn op het feit dat er geld verloren kan gaan bij het handelen erin. Dit is omdat de prijzen van deze producten erg volatiel kunnen zijn en er geen 100% manier is om winst te maken op iedere transactie die je doet.

verschillende soorten derivaten

Welke soorten derivaten zijn er?

Er zijn verschillende soorten derivaten, waaronder opties, futures en daarnaast bestaan er ook swaps. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden.

Opties

Opties kunnen worden gebruikt om te speculeren over de toekomstige prijsbewegingen van een activum. Opties zijn een type derivatencontract dat de houder het recht geeft, maar niet de verplichting, om een ​​actief te kopen of verkopen op een vastgestelde prijs op of voor een bepaalde datum.

Wel de lusten dus, maar niet de lasten. Als de optie verloopt heb je geen recht meer om de betreffende coin te kopen voor de vooraf bepaalde prijs.

Futures

Futures kunnen worden gebruikt om de prijs van een activum te verhandelen op een bepaalde datum in de toekomst. Futures koop je voor grondstoffen zoals goud of olie.

Bij een future ben je verplicht om de vooraf vastgestelde prijs te betalen voor hetgeen wat je wilt verhandelen, ongeacht de prijs van dat moment. Mocht je dit in Bitcoin willen doen en de prijs is enorm gekelderd, heb je dus gewoon pech. Je betaalt wat je vooraf hebt ingeschat.

Swaps

Swaps zijn derivaten die worden gebruikt om het risico van rente-, wisselkoers- of aandelenkoersschommelingen tussen twee partijen te verminderen. Ze kunnen ook worden gebruikt om speculatief op de markt te handelen.

Wat is het verschil met spot trading?

Het makkelijkst is dat uit te leggen door middel van een kort filmpje van een paar minuten, waarin het verschil tussen spot trading en derivaat trading goed en helder wordt uitgelegd:

Meer weten over opties, futures en swaps?

In het Money Mastery programma wordt duidelijk en helder aandacht gegeven aan de diverse derivaten. Door het volgen van dit programma (op dit moment inclusief gratis coachingsgesprek waarin je al jouw vragen persoonlijk beantwoord krijgt!) krijg je de basis mee, inclusief pro’s en cons.

Echte crypto experts leggen je daarnaast uit hoe je het beste op de trends kunt inspelen, hoe je kansen optimaal benut en hoe je in zowel een stijgende als dalende markt geld kunt verdienen.

Wil je een voorproefje? Check dan deze link!

stablecoin cryptocurrency
Crypto kennis
admin
Wat is een stablecoin?

Wat is een stablecoin? Misschien heb je het wel eens voorbij horen komen: stablecoin. Wat is een stablecoin precies en waar gebruik je het voor?

Lees verder »

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.