Defi decentralized finance

DeFi: Decentralized Finance

Wat is DeFi nou eigenlijk?

Wat is DeFi eigenlijk? Al sinds jaar en dag ruilen mensen goederen en diensten voor andere goederen en diensten. Om het ruilen makkelijker te maken, is geld ontwikkeld. Historisch gezien zijn het banken en de overheid die geld uitgeven en bepalen of er meer wordt bijgedrukt of juist geld wordt vernietigd.

De ontwikkeling van DeFi zorgt ervoor, dat de gecentraliseerde controle door bijvoorbeeld banken en de overheid niet meer nodig is: het doel is een financieel systeem creëren dat zonder toezicht van centrale autoriteiten kan functioneren.

Met DeFi hoef je niet meer te vertrouwen op anderen dat het goed gaat.

Je kunt het zelf controleren omdat de codes waarmee het werkt, open source zijn. Iedereen kan het inzien en controleren. Dat maakt het ontzettend transparant.

wat is defi crypto

Wat lees je in dit artikel?

Waar staat DeFi voor en hoe is de term ontstaan?

In 2018 werd de term DeFi geboren in een chat tussen Ethereum ontwikkelaars en ondernemers. Zij waren in gesprek hoe ze de beweging moesten noemen die gedecentraliseerde en open financiële applicaties, gebouwd op Ethereum, moesten noemen.

De afkorting DeFi staat voor Decentralized Finance (gedecentraliseerde financiering) en wordt ook wel als “defy” uitgesproken.

De kenmerken van DeFi

DeFi is gedecentraliseerd

De naam zegt het natuurlijk al: alle software is gedecentraliseerd en niet afhankelijk van enig vorm van toezicht, maar controleert zichzelf door middel van de gebruikers. De software van de  blockchain draait op computers over de hele wereld.

Iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de protocollen

Eén van de kenmerken van een DeFI coin is dat een ieder kan bijdragen aan de ontwikkeling van de protocollen: de gemeenschap beslist uiteindelijk gezamenlijk welke wijzigingen doorgevoerd worden.

Enerzijds is dit een prachtig kenmerk, het maakt het helaas ook lastig om snel te reageren wanneer er per direct iets doorgevoerd moet worden. Dit omdat eerst de gemeenschap moet instemmen met wijzigingen in de protocollen.

Voor iedereen toegankelijk

Om toegang te hebben tot de toepassingen, heeft een gebruiker alleen een internetverbinding en een blockchain-adres nodig. Om die reden wordt er ook wel gesproken over ‘Open Finance’ in plaats van DeFi.

Zie het als het internet: dat is ook voor een ieder vrij toegankelijk. Alleen in plaats van informatie, gaat het bij DeFi om geld dat overdragen wordt.

Het is transparant

De open source code achter de financiële toepassingen zijn open en toegankelijk voor iedereen. Dit is belangrijk, omdat iedereen zo kan verifiëren hoe de protocollen werken. Iedereen kan precies tracken waar hun geld op dat moment is.

Welke DeFi toepassingen zijn er al?

Geld (uit)lenen

Een van de snelst groeiende dingen waarvoor DeFi wordt ingezet, zijn leen- en uitleenplatformen. Gebruikers die geld kunnen missen, kunnen dit beschikbaar stellen aan een ander. Door degene die geld leent, wordt rente betaalt. Degene die het geld leent en degene die het uitleent sluiten onderling samen een smart contract af. Hierin staan de voorwaarden van de lening en de hoogte van de rente.

Toepassingen zijn niet alleen kleine leningen, ook hypotheken en verzekeringen zouden met DeFi uitgegeven kunnen worden. Hiervoor kunnen stablecoins gebruikt worden, deze zijn waardevaster dan andere cryptovaluta.

Dit alles wordt opgesteld en afgesproken zonder dat er enige vorm van controle is door bijvoorbeeld een bank of een andere financiële instelling. Doordat deze tussenpersoon ontbreekt, kan er een hoger rendement behaald worden door degene die het geld uitleent. Ook is het een stuk transparanter dan de contracten die banken aanbieden, door de blockchain die gebruikt wordt.

DeFi mogelijkheden toekomst

Als mensen het hebben over een passief inkomen verdienen met crypto, kan het zo zijn dat ze dit doen door de rente die ze ontvangen over het geld dat ze uitgeleend hebben.

Decentrale exchanges (DEX)

Decentrale exchanges, ook wel afgekort met DEX, zijn cryptobeurzen die gebruik maken van smart contracts om bijvoorbeeld transacties uit te voeren en handelsregels af te dwingen.

Wanneer je via een DEX handelt, is er geen tussenpersoon zoals een beursoperator. Er is geen ID verificatie nodig en er zijn geen opnamekosten. Transactiekosten moeten wel betaald worden.

Stablecoins

Een derde toepassing van DeFi zijn stablecoins: dit zijn cryptocurrency die gekoppeld worden aan een FIAT, waardoor de waarde stabiel blijft. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Tether (USDT). USDT wordt door veel exchanges gebruikt als koppelpaar om andere crypto mee te kopen. Voor elke uitgegeven USDT is er een partij die een dollar op de rekening houdt.

In plaats van stablecoins die gekoppeld zijn aan FIAT, zijn er ook stablecoins die gekoppeld zijn aan andere cryptocurrency. Een voorbeeld hiervan is DAI. Voor elke uitgegeven DAI houdt makerDAO 1,5 dollar in onderpand. Meer over verschillende stablecoins kun je hier vinden.

Waarom zijn smart contracts belangrijk bij gedecentraliseerde financiering?

smart contract DeFi

Wanneer je op dit moment via een bank of andere partij een lening afsluit, moet je hier een contract voor tekenen. Hierin staat precies welke voorwaarden er zijn afgesproken en welke rente je moet betalen.

Wanneer je via DeFi een contract afsluit, hoef je dit niet meer fysiek te tekenen. Er wordt gebruik gemaakt van een smart contract: deze bestaat uit een computercode die de info bevat die afgesproken is.

En omdat de code digitaal geschreven is, kan deze ook heel makkelijk communiceren met andere computercodes. Dat maakt het makkelijk om de contracten uit te voeren en kan het proces geautomatiseerd worden. Hierdoor is de derde partij, zoals een verzekeringsagent of de bank, niet meer nodig.

Door gebruik te maken van smart contracts wordt het risico op fouten verminderd. Dit komt doordat er minder mensenwerk gedaan wordt: mensen kunnen fouten maken. Ook wordt het eenvoudiger om een contract uit te voeren en zijn smart contracts sneller dan de manier waarop we nu werken.

Toch zijn er ook nadelen: de code achter een smart contract kan fouten bevatten, er kunnen bugs inzitten of kwetsbaarheden die er voor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie zichtbaar kan zijn voor anderen.

Investeren in DeFi coins

Inmiddels zijn er al veel DeFI coins waarin gehandeld kan worden op bijvoorbeeld Binance. Deze exchange heeft onder meer UNI, CAKE, YFI, XVS, LINK, AAVE, MKR, SUSHI, COMP, REN, SXP en 1INCH beschikbaar. Ook Kraken en Bitvavo bieden DeFi coins aan.

Wil je echt alleen in DeFi coins investeren? Dan is het het beste om je aan te sluiten bij een DEX, gedecentraliseerde exchange. Voorbeelden hiervan zijn Uniswap, 0X en Kyber Network.

Vandaag, 27 mei 2021, geldt er volgens CoinMarketCap een market cap van €74.64B en het handelsvolume ligt op €11,87B.

beste defi tokens volgens marktkapitalisatie

De 10 grootste DeFi coins op het moment van schrijven zijn UNI, LINK, WBTC, AAVE, DAI, MKR, CAKE, RUNE, LUNA en AVAX.

Wil jij slim leren beleggen in crypto?

Investeren kun je leren! Ook in crypto. Ben jij bekend op de normale beleggingsmarkt maar nog niet met crypto? Dan is dit jouw mogelijkheid om onder begeleiding te starten!

Wil jij de challenge aangaan om jouw investering in het komende jaar keer 10 te laten gaan in waarde? Dat kan! Bitcoin is de afgelopen jaren al gestegen met 83.333.233%. Ethereum steeg door de jaren heen met 394.704%. Hoeveel procent gaat jouw portefeuille stijgen de komende jaren?

Met behulp van het X10 met crypto programma kun jij ook grote sprongen maken!

Wat je allemaal krijgt

Je krijgt meer dan genoeg waarde voor jouw investering! Wanneer je besluit te investeren in jouw toekomst, krijg je niet alleen meer kennis over het handelen in crypto, maar ook..

  • Een jaar lang elke maand een rapport met veelbelovende altcoins
  • Voor een periode van een jaar krijg je premium crypto coaching. De waarde hiervan is maar liefst € 1197!
  • Een jaar lang toegang tot drie crypto portefeuilles (trading & staking)
  • Twee jaar lang VIP toegang tot MBC: de waarde hiervan is € 696!

En dat is nog niet alles, daarnaast krijg je ook nog eens levenslang toegang tot..

  • De CryptoAcademy membershipsite
  • De online training Geld verdienen met Bitcoin
  • Alle andere online trainingen van beleggen.com
  • De Telegram groep Live Crypto Trading
  • Wekelijkse webinars over crypto op woensdag

Heb je interesse? Er is nu een prachtige aanbieding! Wacht niet te lang maar check snel hier de referenties van dit super programma!

Crypto indicator uitleg
Technische analyse
admin
Crypto indicatoren; welke kun je gebruiken?

Technische analyse is een belangrijk onderwerp als je verstandig wilt handelen in crypto. Je kunt gebruik maken van verschillende indicatoren die je op weg helpen met het inschatten van de koers. Lees er meer over!

Lees verder »

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.