Binance crypto exchange

Cryptotraden via Binance

Hoe begin je met Binance?

Met de opkomst van cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en andere altcoins zoeken steeds meer mensen naar manieren om ze te verhandelen. Dit doe je via een exchange: een crypto platform waar je coins kunt verhandelen.

Een van de populairste beurzen op dit moment is Binance. Dit platform biedt gebruikers een gebruiksvriendelijke interface waarmee je verschillende coins kunt kopen en verkopen in een veilige omgeving.

Overzicht Binance

Binance is een van de grootste cryptobeurzen qua volume. Het biedt gebruikers meer geavanceerde handelsfuncties zoals margehandel en futureshandel, voor meer ervaren traders, maar ook beginners kunnen heel simpel via Binance handelen. In dit artikel lees je hoe dat precies werkt.

Wat lees je in dit artikel?

Alle praktische info om jouw account gereed te maken om te handelen:

Een account aanmaken

De eerste stap naar handelen op Binance is het aanmaken van een account. Je kunt dit doen door hun website te bezoeken en rechtsboven op “Registreren” te klikken. Je wordt dan gevraagd je e-mailadres of telefoonnummer in te voeren en een wachtwoord voor je account aan te maken.

Als dit gedaan is, kun je overgaan tot het verifiëren van je identiteit door een foto-ID of paspoort te uploaden. Daarna wordt je gevraagd je e-mailadres te bevestigen door op een link te klikken die door Binance wordt verstuurd.

Een account aanmaken via Google of Apple is wellicht minder veilig, omdat je op andere apparaten misschien standaard ingelicht bent met dit account. Voor de zekerheid kun je dit beter niet doen.

Verificatie op Binance

Je zult je account dus moeten verifiëren voor je kunt handelen: dit is onderdeel van Europese wetgeving en is op elke exchange het geval. Er wordt gevraagd om onder meer een kopie legitimatie, vaak in combinatie met een foto van jezelf (selfie met je paspoort naast je hoofd) en een bevestiging van het adres waar je woont.

Beveilig je account met 2FA

Als je een account aanmaakt, start dan als eerste met het beveiligen van jouw account met 2FA, two factor authentication. Hiermee zorgt je voor een extra laag bij het inloggen: bijvoorbeeld door een code te laten versturen naar je email, telefoonnummer of via de Google Authenticator app.

Je wallet financieren met coins die je al in bezit hebt

Na het aanmaken van je account is het tijd om het te financieren, zodat je kunt beginnen met handelen op de beurs. Klik hiervoor op “Wallet” in de bovenste menubalk van de homepage en selecteer “Fiat & Spot” met als ondertitel “Deposit & Withdrawal” in de drop-down lijst.

Deze pagina toont alle munten die momenteel door Binance worden ondersteund en hun respectievelijke stortingsadressen (indien van toepassing). Om veiligheidsredenen is het belangrijk dat je bij stortingen of opnames bij Binance alleen munten gebruikt van wallets die je zelf beheert; gebruik hiervoor geen diensten of beurzen van derden!

Coins naar Binance overmaken

Als je eenmaal hebt gekozen welke munt(en) je op je rekening wilt storten, kopieer dan het betreffende adres (of scan de QR-code indien beschikbaar) naar je portemonnee en verstuur het geld van daaruit. Je zou je saldo na een paar minuten moeten zien onder “Wallet > Overview”; zo niet, wacht dan tot het is bijgewerkt voordat je transacties gaat uitvoeren.

Soms kan het zijn dat jouw transactie verstuurd is met lagere kosten dan die van een ander: in dat geval worden vaak eerst de coins met een hoger percentage transactiekosten behandeld.

Een waarschuwing: controleer adressen altijd twee keer voordat je bedragen verstuurt en denk eraan nooit jouw private keys met iemand te delen! Ze zijn niet voor niets secret. Dit gaat zeker ook op voor wanneer je een API instelt.

Geld storten op je wallet

Als je liever gewoon van scratch begint en niet al bestaande coins vanaf een andere wallet wilt overmaken, kun je ook kiezen voor betaling via SEPA (bankoverschrijving) of Credit Card. Hier zitten wel kosten aan verbonden. Zo betaal je bij storting met je Credit Card 1,8% aan verwerkingskosten.

geld storten binance

Bij het gebruik van SEPA betaal je geen kosten. Het nadeel hiervan is dat het 1 tot 3 werkdagen kan duren voor jouw saldo is bijgeschreven. Wil je dus snel kunnen bijkopen bij een sterke daling van jouw favoriete coin, moet je er voor zorgen dat je altijd geld beschikbaar hebt.

Indien je al weet wat je wilt kopen, kun je ook direct crypto kopen via je credit card. Dit kun je ook gebruiken als je bijvoorbeeld handelt met USDT als tradingspaar.

Welke munten kun je op Binance vinden?

Binance ondersteunt meer dan 350 verschillende cryptocurrencies, waaronder alle belangrijke zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) etc., samen met vele kleinere altcoins zoals Dogecoin (DOGE), Zcash (ZEC), Dash (DASH), die je kunt vinden onder “Markets”.

De nieuwste listings worden bijgehouden op deze pagina.

Crypto kopen en verkopen

Nu je je rekening hebt gefund op een manier naar keuze, is het tijd om transacties te doen. Ga hiervoor naar “Markets”, waar je alle beschikbare markten in paren vindt, bijvoorbeeld BTC/USDT. Dit laat zien hoeveel USDT één BTC token kost tegen de huidige marktkoersen.

Als je een bepaalde munt of token wilt kopen, klik dan op het bijbehorende paar – bijvoorbeeld BTC/USDT,  vul je in hoeveel BTC tokens je wilt kopen en klik vervolgens op “Buy BTC”. Dat is alles! Je hebt de crypto nu in je bezit, deze is terug te vinden in je wallet (via overview).

Best simpel, toch? Als je jouw crypto wilt verkopen, volg je dezelfde stappen. Alleen kies je nu voor Sell BTC in plaats van Buy BTC.

hoe koop je crypto stap voor stap

Wil je meer info over spot (limiet) orders en market orders? Klink dan op het woord voor meer uitleg!

Hoeveel kost het om crypto te kopen op Binance?

Wanneer je via een exhange handelt, welke dan ook, betaal je een fee. Deze fee betaal je voor de kosten die de exchange maakt om jouw transactie uit te voeren, maar natuurlijk ook voor een stukje winst. Dit is één van de dingen waar een exchange geld mee verdient.

Wil je weten wat het handelen via een andere exchange kost? Klik dan hier!

Maker fees en taker fees

Er zijn twee soorten kosten verbonden aan transacties: maker fees en taker fees.

Maker fees worden in rekening gebracht wanneer je een order plaatst die niet onmiddellijk wordt uitgevoerd; deze vergoeding stimuleert market makers die liquiditeit toevoegen aan het orderboek door limietorders te plaatsen die niet onmiddellijk worden uitgevoerd.

Taker fees worden in rekening gebracht als je een order plaatst die onmiddellijk wordt uitgevoerd; deze vergoeding stimuleert market takers die liquiditeit aan het orderboek onttrekken door marktorders te plaatsen die onmiddellijk worden uitgevoerd.

De fee op Binance bedraagt 0,1% voor zowel maker als taker. Hoe meer je per maand verhandeld, hoe lager deze fee wordt. Als je BNB gebruikt om de fee te betalen, krijg je 25% korting en betaal je dus 0,075%.

Stel je doet een transactie voor €1000 en moet daar 0,1% fee over betalen. Dan betaal je voor deze specifieke transactie €10.

Op onderstaande afbeelding zie je de precieze voorwaarden voor de fees per handelsvolume.

handelsfee binance hoogte

Is je geld veilig op Binance?

Binance heeft verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat jouw wallet veilig blijft.

Two Factor Authentication

Gebruikers moeten zich elke keer dat ze inloggen authenticeren met meerdere manieren. Alleen een wachtwoord is niet voldoende, je moet ook een code invoeren die je bijvoorbeeld via de mail of gsm ontvangt.

Advanced Data Encryption

De data van jouw transactie wordt versleuteld verzonden via end-to-end encryptie. Dit zorgt ervoor dat alleen jij toegang hebt tot jouw persoonlijke gegevens.

Anti-phishing code

Via jouw account overzicht kun je instellen dat met elke mail die Binance stuurt, er een anti-phishing code wordt meegestuurd. Dit is een woord, getal, cijferreeks of wat je ook maar wilt instellen: iets wat alleen jij weet.

Zo kun je snel in elke mail terugvinden of Binance deze echt heeft gestuurd of dat het een nepmail is.

Secure Asset Fund for Users (SAFU)

Binance heeft een fonds opgericht waarin 10% van alle trading fees in gestort wordt. Dit is gedaan om (een gedeelte van) de inleg van gebruikers veilig te stellen, mocht er wat gebeuren.

Binance biedt voldoende bescherming om jouw account veilig te houden. Natuurlijk moet je niet op een openbaar netwerk gaan inloggen en daar zonder uit te loggen weg lopen: dat is nooit een slim idee. Ga zorgvuldig met je gegevens om. Ook is het niet verkeerd om na te denken over een cold wallet / hardware wallet als je investeringen voor de lange(re) termijn doet.

Staken via Binance

Op Binance kun je ook aan staking doen. Hierbij zet je jouw crypto voor een bepaalde periode vast, waarna je een vergoeding krijgt. Zie het maar net als rente op je spaargeld. Via Binance wordt het “simply earn” genoemd. Je kunt dit via “wallet” benaderen.

De rente die gegeven wordt wordt APR genoemd. Dat is de rente op jaarbasis. Dit wordt gebruikt om door te rekenen naar rente op dagbasis (het bedrag dat je gestaked hebt * de APR / 365 dagen). De rente wordt na drie dagen voor het eerst uitbetaald op je account.

Je kunt jouw gestakete crypto op elk moment weer beschikbaar maken. Doe je dit voor de periode die je hebt opgegeven afloopt, verlies je het recht op alle rente. Stel je zet jouw crypto vast voor 30 dagen en je besluit na 15 dagen dat je je crypto nodig hebt en je haalt het uit de staking pool vandaan, ben je alles wat je opgebouwd had kwijt.

De APR die geboden wordt, kan per coin en per dag verschillen. Hoeveel APR je kunt ontvangen verschilt ontzettend. Op het moment van schrijven wordt er 149% gegeven op APE, het laagste wat geboden wordt is 0,1% op WIN.

staken op binance

Leer meer over crypto via de Binance Academy

Voor Binance beginners is er de Binance Academy. Al wil je specifieke onderwerpen verder onder de knie krijgen, kun je hier veel info vinden.

Er worden drie levels trainingen aangeboden: beginner, gemiddeld en gevorderd. Alle trainingen worden in het Engels aangeboden (of een van de vele andere talen) en helaas niet in het Nederlands.

Onderwerpen die behandeld worden zijn uiteraard de werking van Binance zelf, maar ook alles over Bitcoin en altcoin, DeFi, Mining, Metaverse, NFT, privacy, technische analyse, tutorials, beveiliging en nog veel meer.

De Binance Credit Card gebruiken

De Credit Card die aangeboden wordt biedt VISA diensten en wordt dus overal geaccepteerd waar VISA geaccepteerd wordt. Dit zijn meer dan 60 miljoen verkooppunten over de hele wereld.

Deze card is prepaid: je zorgt dus altijd dat je voldoende crypto achter de hand hebt om jouw uitgaven mee te dekken. Zie het als je bankrekening, daar moet je ook een positief saldo hebben voor je iets kunt betalen. Het werkt met deze card niet anders.

De Binance Card wordt aangeboden zonder dat je kosten per transactie moet betalen aan Binance zelf. Verwerkingskosten of administratiekosten heb je dus niet: wel kan het zijn dan derde partijen vragen om een bepaalde fee. Dit gaat buiten Binance om. Als je bij een geldautomaat geld opneemt betaal je ook geen kosten.

Je krijgt een fee teruggestort van het totaal je uitgeeft per maand. Dit kan oplopen tot 8% cashback: hiervoor moet je wel behoorlijk wat BNB als saldo hebben. De 8% cashback geldt wanneer je minimaal 600 BNB hebt. Beloningen beginnen trouwens bij 0 BNB al, dan krijg je 0,1% cashback. Dit loopt snel op, bij 10 BNB krijg je al 3%.  

Op het moment van schrijven is 1 BNB €230 euro waard. Om in aanmerking te komen voor die 3% dien je dus minimaal 2300€ aan BNB beschikbaar te hebben.

Is Binance een goed platform?

Binance is een prima platform. Het bestaat al langere tijd, heeft een grote schare aan gebruikers (meer dan 10 miljoen actieve gebruikers per maand) en staat bekend als één van de toonaangevende crypto platforms van het moment.

Het is een platform wat iets lastiger is dan bijvoorbeeld Bitvavo, maar niet minder waardevol. Met meer dan 350 coins heb je hier veel meer mogelijkheden dan bij Bitvavo. Ook biedt het meer diensten aan naast alleen de cryptohandel, waarmee je echt een uitgebreid platform te pakken hebt.

Binance biedt voldoende beveiliging en investeert in nieuwe ontwikkelingen, zoals de Metaverse. Het zorgt ervoor dat het mee gaat met de tijd en informeert gebruikers, onder meer via blogs en de Binance Academy, over nieuwe ontwikkelingen. Zodat iedereen op de hoogte blijft en makkelijk gebruik kan blijven maken van het platform.

Wil jij aan de slag met crypto kopen via Binance? Klik dan hier om direct een account aan te maken!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.