cryptocurrency voor beginners leren

Cryptocurrency voor beginners

Cryptocurrency voor beginners

Begin je net met je oriëntatie op de wondere wereld van de crypto en zie je nu al door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen! Als je deze blog gelezen hebt weet je alles over crypto voor beginners om te kunnen begrijpen, waar echte pro’s het over hebben! 

Wat lees je in dit artikel?

Wat is crypto?

Laten we eerst beginnen bij het begin. Cryptovaluta is digitaal geld. Een valuta, waarmee je zonder tussenkomst van banken betalingen kunt verrichten. Het is namelijk niet nodig, dat een bank zich bemoeit met jouw transacties. Crypto is een veilig betaalmiddel. Dit komt doordat de geschiedenis van de cryptomunt die je hebt, open en transparant is.

Huh, geschiedenis? Ja, zeker. Elk stukje informatie over de coin wordt opgeslagen in een code die specifiek voor de crypto is, die jij in jouw bezit hebt. De data wordt versleuteld en is wel inzichtelijk, maar niet meer aan te passen. Om die reden weet je zeker dat je transactie fair is. Je kunt namelijk zien wat de geschiedenis is van de munt die je gekocht hebt. De informatie is opgeslagen in zogeheten blockchain. In een andere blog ga ik uitgebreider in op wat blockchain precies is.

In Nederland zijn er al 32 overheidsorganen, die experimenteren met blockchain. Van het ministerie van Financiën, tot de gemeente Zuidhorn. Als grote overheidsinstanties het gebruiken, kun je je wel voorstellen dat dat niet voor niets is. Het is betrouwbaar. Via deze (Engelstalige) link kun je hier meer informatie over vinden.                 

In de cursus Crypto voor beginners krijg je meer uitleg over wat blockchain precies is en wat het inhoud. 

Waar kan ik cryptocurrency mee vergelijken?

Je kunt het eigenlijk net zo zien, als normaal geld. Veel landen betalen met hun eigen munteenheid. Ga je op vakantie naar Amerika, betaal je met de dollar. In Japan betaal je met de yen. En in Europa kun je de vertrouwde euro blijven gebruiken.

Crypto bestaan ook in vele soorten en maten, al is de basis hetzelfde. Elke verschillende cryptomunt is opgestart vanuit een bepaald ideaal, vanuit een bepaald doel. Elke muntsoort is uniek. Zo is er van de Ripple maar 100 miljard beschikbaar, niet meer. Op den duur kan deze munt dus schaars worden. Maar je hebt ook de Faircoin, een gedecentraliseerde munt die milieuvriendelijk geproduceerd wordt zodat de economie er eerlijker en schoner op wordt.

Vanuit welke gedachte een munt geproduceerd wordt, is voor nu niet belangrijk. Het is belangrijker goede en bekende munten te kiezen, die hun waarde vast houden.

Wanneer je hiermee begint en de basis van het handelen in cryptocurrency onder de knie hebt, kun je gaan kijken met welke gedachte bepaalde cryptocoins gemaakt zijn en zo gaan investeren in coins die nog niet zo bekend zijn, maar waar je wel goede verwachtingen van hebt.

Crypto voor beginners

Welke crypto munten zijn er allemaal?

De meest bekende cryptovaluta is de Bitcoin. Iedereen kent het. Daarnaast heb je nog andere munten, die wellicht minder bekend zijn bij mensen die zich er niet erg met crypto bezig houden. Hierbij kun je denken aan de Litecoin, Ripple, Ethereum of BNB.

crypto beginners welke zijn er

Naast de meer bekende munten, zijn er ook start ups. Veel beginnende crypto’s starten met behulp van een ICO, een Initial Coin Offering. Mensen die vertrouwen hebben in de nieuwe munt, ondersteunen in de startup. Zie het als een soort crowdfundingsactie. Mocht je echter net starten, raad ik je niet aan meteen in ICO projecten te investeren.

Wanneer je start met crypto voor beginners, kun je het beste investeren in bestaande en gerenommeerde crypto en op een later moment meer speculeren met ICO. Wat deze munten doen, dat weet je niet vooraf. Je kunt meer geld verdienen dan je hebt ingelegd, maar het ook zo weer kwijt zijn.

Waarom heeft elke cryptomunt een afkorting?

Elke cryptomunt heeft een omschrijving van drie of vier letters. Voor Bitcoin bijvoorbeeld, is dit BTC. Verge staat bekend onder XRP en Ether onder ETH. Deze afkorting wordt een ticker genoemd.

Vliegvelden hebben ook een afkorting. Bijvoorbeeld AMS voor Amsterdam en DUS voor vliegveld Dusseldorf. Zo is makkelijk te herkennen waar je het over hebt, de afkorting is overal in de wereld gelijk.

Hoe wordt de koers van crypto bepaald?

Of de koers van crypto stijgt of daalt is afhankelijk van de marktwerking. Dit is ook zo bij geld. Als er veel vraag is naar een bepaalde munt, stijgt de waarde, onder meer doordat de munt schaars wordt. Als de munt veel verkocht wordt, daalt de waarde.

Denk bijvoorbeeld aan de Ripple, waarbij maximaal 100 miljard beschikbaar is. Wat zal de waarde van deze munt doen als 90 miljard van de waarde al in de portefeuille van mensen zit? Juist! De prijs wordt hoger dan wanneer er nog bijvoorbeeld 50 miljard vrij te koop is.

De waarde van een munt wordt ook door een groot deel bepaald door het soort technologie in de blockchain. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op de veiligheid van de munt. Niemand wil gehackt worden en z’n geld kwijt zijn. Tegenwoordig komt dit ook niet veel meer voor.

Andere redenen voor een waardedaling kunnen bijvoorbeeld negatieve nieuwsberichten zijn. Mensen worden bang, en verkopen de crypto die ze hebben. Dit is een fout die veel beginners maken. Op termijn vergeet iedereen het nieuwsbericht en klimt de munt weer omhoog. Het is dus belangrijk te investeren voor een langere tijd, niet voor een week. Dit kan wel, het zogenaamde daytraden. Dit is echter als beginner niet aan te raden.

Als je je gaat bezighouden met crypto voor beginners, is de schommeling in waarde een belangrijk gegeven om mee rekening te houden. Het houdt dus niet in, dat je crypto altijd meer waard wordt. Crypto kan ook dalen in waarde.

Om deze reden moet je dan ook nooit starten met geld dat je binnen een jaar nodig hebt. Gebruik alleen wat je kunt missen, niets meer en niets minder.

Moet je cryptovaluta houden of er mee handelen?

HODL

Dit is een geheel persoonlijke keuze. Veel mensen die bijvoorbeeld Bitcoin gekocht hebben, doen hier verder niets meer mee. Ze bewaren de crypto als bijvoorbeeld appeltje voor de dorst. Dit is prima en wordt HODL genoemd. Hold On for Dear Life.

De aanhouder wint, als je de munt houdt kan deze na verloop van tijd alleen maar meer waard worden. Ondanks de dipjes die misschien in de verkoop zitten. Deskundigen geven aan dat wanneer alle Bitcoin gemined en in omloop zijn, de waarde van 1 Bitcoin kan stijgen naar $ 50.000 tot zelfs $ 500.000 dollar. NU is dus het juiste moment om in te springen als HODL voor jou de beste keuze is.

Handelen met crypto

Daarnaast kun je ook handelen met jouw crypto. Het doel is, om een munt te kopen en deze weer met winst te verkopen. Als je 1 crypto voor € 100 inkoopt en voor € 110 weer verkoopt, heb je 10% ofwel € 10 winst. Deze € 10 kun je gebruiken om weer nieuwe crypto te kopen. Zo groeit het geld wat je hebt constant. Kijk eens op deze pagina voor meer informatie over de exchange fees die je betaalt om in crypto te handelen. Die verschillen per exchange behoorlijk!

DCA: Dollar Cost Avering

Wat je ook zou kunnen doen is de DCA techniek hanteren: hierbij koop je elke maand, bijvoorbeeld als je jouw salaris gehad hebt, crypto voor bijvoorbeeld € 100. Het maakt niet uit wat de koers op dat moment is, je gaat er vanuit dat de waarde met verloop van tijd stijgt en dat je winst maakt. Meer over DCA kun je hier lezen.

Wat is nou de beste strategie?

Wanneer je moet kopen en verkopen blijft echter een inschatting, er is geen vastomlijnd gegeven over wat de koers precies doet of gaat doen. Dit maakt het wellicht wat meer risicovol, maar zeker niet minder leuk om mee te starten. Het kan een kick geven, om de ene week wat te kopen, en het de week erna weer met dikke winst te verkopen.

Wat je strategie voor crypto voor beginners ook mag zijn, zorg dat het bij je past. Zorg ervoor dat je door middel van de hier aangeboden cursus, voldoende informatie opdoet om de juiste keuzes te kunnen maken, als zich een kans voordoet. Door de juiste kennis te hebben, kun je deze herkennen en er op inspelen.

Waarom zou ik niet gewoon sparen?

Het is een gegeven dat de koersen van cryptocurrency grillig kunnen zijn. Vandaag staat de Litecoin hoog, maar morgen kan er zomaar 15% vanaf zijn. Of 15% erbij. Dit zorgt ervoor dat je goede zenuwen moet hebben en niet meteen in paniek moet raken als je een daling ziet. De kans dat je bijvoorbeeld na een jaar nog verlies maakt op een munt, als deze even daalt, is niet groot.

cryptocurrency leren

De rente die je krijgt op jouw spaargeld is de laatste jaren niet hoog meer. Het daalt alleen maar. De verwachtingen zijn dat dit ook niet snel veranderd. Als je wilt dat je geld meer waard wordt, kun je beter crypto kopen dan het geld wegzetten op een spaarrekening.

Daarnaast is crypto het betaalmiddel van de toekomst. De blockchain techniek die gebruikt wordt om cryptovaluta te maken, wordt alleen maar geavanceerder en uitgebreider. En ook veiliger. Door crypto te kopen, ook als beginner, investeer je dus een stukje in jouw toekomst.

Wist je trouwens dat je ook crypto kunt sparen? Dat wordt staking genoemd. In deze blog lees je er alles over.

Doe kennis op voor je begint

Wil jij meer kennis opdoen over crypto? 
Volg dan nu de GRATIS online Bitcoin training! 

 Deze training duurt 1,5 uur en wordt gegeven op verschillende dagen per week. Maar wees er op tijd bij, elke avond zijn slechts 50 plekken beschikbaar!

Aan het eind van deze online training 
  – Heb jij jouw eerste crypto gekocht voor slechts een euro
  – Weet je precies hoe Bitcoin en de andere cryptovaluta werken 
  – Heb je inzicht in wat een goede cryptomunt is en wat een scam is
  – Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen

Wanneer je je aanmeldt voor de training, ontvang je ook nog eens drie GRATIS e-books! Zo kun je je alvast inlezen terwijl je wacht op de online training. Deze boeken ontvang je: de Crypto Mastergids, de 7 beste manieren om online geld te verdienen, 10 interessante redenen om te leren over crypto.

Reserveer nu jouw plekje in de GRATIS online training! 

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.