Hoe kun je cryptocurrency veilig opslaan of bewaren?
Wanneer je start met handelen in crypto zul je moeten kijken hoe je dit wilt doen. Wil je veel handelen, of wil je jaren niet omkijken naar jouw crypto en ga je er vanuit dat ze door verloop van tijd meer waard worden? Hoe je jouw munten het beste veilig kunt bewaren, is afhankelijk van wat je er precies mee wilt gaan doen.
In dit artikel lees je meer over
- Hoe kun je cryptocurrency veilig opslaan of bewaren?
- Wil ik m’n crypto digitaal of op papier bewaren?
- Een misverstand: een cryptomunt zit niet écht in jouw wallet
- Cryptocurrency veilig bewaren
o Offline wallet / hardware wallet
o Web wallet
o Beveiliging van jouw web wallet
o Desktop wallet
o Mobiele wallet
o Paper wallet - Combineer wanneer je veel investeert
- Leer meer over de basics van het aankopen van cryptocurrency
Wil ik m’n crypto digitaal of op papier bewaren?
Cryptocurrency is digitaal. Je zult de crypto die je koopt, dan ook digitaal moeten bewaren. Waar je geld in een portemonnee kunt bewaren, is dat met crypto niet mogelijk. Dit dien je digitaal te bewaren in een veilige omgeving, waar alleen jij bij kunt.
Natuurlijk kun je jouw code opschrijven in een boekje en deze in een kluis bewaren, echter is dat niet echt een ideale oplossing. Zeker niet als je er mee wilt handelen, in plaats van de crypto te kopen als investering voor later.
Een misverstand: een cryptomunt zit niet écht in jouw wallet
De digitale portemonnee waar je jouw crypto veilig in kunt bewaren, heet een wallet. Het is een misverstand dat jouw crypto ook echt fysiek alleen op de server staan waar je wallet staat. De wallet geeft je alleen toegang tot jouw digitale valuta. De cryptomunten die je bezit, bevinden zich in de blockchain zelf.
Als je meer informatie wilt hebben over blockchain en wat dat precies inhoudt, is het goed het artikel over blockchain even te lezen. Hierin wordt duidelijk uitgelegd wat blockchain precies is en waarom blockchain zelf veilig is.
Cryptocurrency veilig bewaren
De meest gangbare manieren voor het bewaren van crypto zijn:
Offline wallet / hardware wallet
Je kunt jouw crypto offline opslaan, bijvoorbeeld op een hardware wallet. Dit is een USB stick die hier speciaal voor ontworpen is, zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S. Voor een aantal voorbeelden van hardware wallets kun je kijken op de pagina Extra op deze site.
Web wallet
Daarnaast kun je jouw crypto ook online opslaan, bijvoorbeeld in een wallet van een exchange. Dit heet een web wallet. Voorbeelden van een webwallet zijn:
Binance. Eén van de grootste platformen van het moment, met de mogelijkheid tot aankoop en bewaren van 150+ cryptocurrency.
Bitvavo. Met een aanbod van ruim 50 cryptovaluta, een goede Nederlandstalige aanbieder met de mogelijkheid tot zowel aankoop en het bewaren van crypto.
Beveiliging van jouw web wallet
Zorg ervoor dat je altijd twee staps verificatie hebt aanstaan, wanneer je een web wallet in jouw bezit hebt. Zo zorg je ervoor, dat het eventuele hackers extra lastig gemaakt wordt om bij jouw crypto te komen.
Wanneer je via meerdere exchanges handelt, kan het een goed idee zijn om voor elke exchange een ander emailadres en een ander wachtwoord aan te maken. Mocht het onverhoopt een hacker lukken jouw exchange te hacken, kan hij niets met jouw gegevens op andere sites. Het zal je verbazen hoeveel mensen nog voor elke site hetzelfde emailadres en hetzelfde wachtwoord gebruiken. Maak niet dezelfde fout als jij jouw crypto online wilt bewaren.
Installeer ook een goede firewall en een goed antivirusprogramma op jouw computer.

Desktop wallet
Een derde mogelijkheid is het downloaden van een desktop wallet. Deze download je op het web en sla je op op jouw desktop.
In een desktop wallet staan zowel jouw private als jouw publieke keys opgeslagen. De publieke keys hou je voor jezelf: dit staat gelijk aan jouw digitale handtekening voor de betreffende crypto aankoop.
Voorbeelden van desktop wallets zijn:
Bitcoinarmory. Maakt onderscheid tussen een offline en een online wallet, waarbij jouw private keys alleen opgeslagen worden op de offline computer die nooit verbinding heeft met het internet.
Exodus. Heeft de mogelijkheid ca 100 verschillende crypto op te slaan. Biedt zowel een desktop wallet, mobile wallet als ook een hardware wallet.
Installeer voor extra veiligheid een goede firewall en een goed antivirusprogramma op jouw computer.
Mobiele wallet
De mobiele wallet is altijd beschikbaar via een app op jouw mobieltje. De meest gangbare exchanges bieden tegenwoordig niet alleen een web wallet aan, maar ook mobiele versie.
Paper wallet
Back to the basics.. Als je echt helemaal niemand vertrouwd voor de opslag van jouw crypto, kun je er voor kiezen om de codes uit te schrijven op een velletje papier. Dit is echter geen handige manier. Wat als het papiertje kwijt raakt of je er wat drinken op morst?
Juist, dan ben je je crypto kwijt. Een echt veilige manier van crypto bewaren is het dus niet. Gebruik liever een hardware wallet, zoals de Luxwallet USB met AES256 encryptie voor meer veiligheid.
In de volgende video vind je Engelstalige uitleg over wat een wallet precies is.
Combineer wanneer je veel investeert
Wanneer je van plan bent veel geld te investeren, kan het slim zijn een combinatie te maken van mogelijkheden. Kies dan bijvoorbeeld voor een hardware wallet voor de hoge bedragen die investeert, en bewaar crypto met een lagere waarde, of waar je mee wilt handelen, bijvoorbeeld in een web wallet.
Leer meer over de basics van het aankopen van cryptocurrency
Wil jij meer kennis opdoen over crypto?
Volg dan nu de GRATIS online Bitcoin training!
Deze training duurt 1,5 uur en wordt gegeven op maandag en donderdagavond om half negen. Maar wees er op tijd bij, elke avond zijn slechts 50 plekken beschikbaar!
Aan het eind van deze online training
– Heb jij jouw eerste crypto gekocht voor slechts een euro
– Weet je precies hoe Bitcoin en de andere cryptovaluta werken
– Heb je inzicht in wat een goede cryptomunt is en wat een scam is
– Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen
Wanneer je je aanmeldt voor de training, ontvang je ook nog eens drie GRATIS e-books! Zo kun je je alvast inlezen terwijl je wacht op de online training. Deze boeken ontvang je: de Crypto Mastergids, de 7 beste manieren om online geld te verdienen, 10 interessante redenen om te leren over crypto.
Reserveer nu jouw plekje in de GRATIS online training!
Bevalt de training goed? Dan kun je je aanmelden voor de volledige cursus. Het hoeft niet, mag wel. Wil je verder groeien en binnen no-time bij de top horen? That’s up to you!

Investeren in Bitcoin: levert dat nog wat op?
Eind 2022: de waarde van Bitcoin loopt al tijden terug. Is het nog de moeite waard om te investeren of ben je te laat?


Hoe werkt de marktcyclus van crypto?
Wanneer je de koers van crypto volgt, zul je zien dat de koers in een soort van golfbeweging gaat. De koers is laag, gaat omhoog, bereikt een hoogtepunt en daalt daarna weer. Deze beweging zie je meerdere keren achter elkaar terug en de golf gaat vaak van boven naar beneden. Dit heet een marktcyclus. Hoe werkt dat precies?


Wat is een stop limit order en hoe stel je dit in?
Een stop loss order gebruik je wanneer je jouw asset wil beschermen tegen een (verdere) koersdaling of wanneer je juist wilt profiteren van een koersuitbraak. Als je qua bedrag ook een limiet aan de order meegeeft, spreken we van een stop limit order.
Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.