risico verminderen cryptotraden

Crypto & risicomanagement: hoe heb jij het geregeld?

Cryptotraden zonder risicomanagement is niet verstandig

Dat cryptotraden niet geheel zonder risico is, weten we allemaal. Dat behaalde resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, ook. Maar doen we er ook wat mee? Vaak niet. Toch is het verstandig wat aan risicomanagement te doen. Door te traden met risicomanagement in gedachten, maak je verstandigere besluiten en weet je wat je eventueel kunt verliezen.

In dit artikel lees je, in simpele bewoordingen, met praktische tips voor de uitvoering & zonder lastige formules hoe jij het risico voor jouw cryptoportefeuille kunt minimaliseren.

Wat lees je in dit artikel?

Oeps: verlies! Hoe ga je hier mee om?

Wanneer je posities opent op jouw exchange, verwacht je van deze open posities dat je ze met winst kunt sluiten. Toch zal dat niet voor 100% van alle trades het geval zijn. Sommige posities zul je of met verlies sluiten omdat je bang wordt nog meer verlies te maken, of zul je voor een lange tijd open hebben staan omdat de waarde de cryptocoin die je gekocht hebt, flink gekelderd is.

Het is een natuurlijke reactie om posities met verlies te sluiten, zeker als je net begint.

Er komen emoties om de hoek kijken, je wordt zenuwachtig en bang dat je nóg meer geld gaat verliezen. Toch ben je je geld niet kwijt als je niet verkoopt. Met dat in gedachten kun je wellicht kiezen voor een betere strategie: wachten of bijvoorbeeld een stop loss inbouwen.

risicomanagement cryptocurrency

Wat is risicomanagement?

In principe is risicomanagement simpel: het is voorafgaand aan het handelen, een plan maken hoe je wilt gaan handelen.

Voorafgaand aan het handelen in cryptocurrency kun je en plan maken voor het grotere geheel.

  • Hoeveel heb je beschikbaar om te traden?
  • Welk percentage van jouw beschikbare bedrag wil je maximaal inzetten per order?
  • Met welk % winst per order ben je tevreden?
  • Hoeveel verlies ben je bereid te maken?

Daarna kun je dit finetunen per order die je maakt

  • Bij hoeveel winst wil je de order sluiten,
  • Als je de order wilt sluiten bij een x percentage winst, hoeveel is dat dan?
  • Hoe ga je om met een eventueel verlies? Wat is voor jou acceptabel?

Een uitgewerkt plan

Stel dat je € 10.000 beschikbaar hebt om mee te traden. Je wil niet te veel risico lopen, dus je kiest voor een kleine positiegrootte van 1% per keer. Dit betekent dat je (10.000 * 1% =) gaat werken met orders van € 100 per keer.

Je houdt niet echt van risico: aanvaardbaar is een verlies van 2% per order. Ook bij winst cash je graag wat sneller uit, bij 5%. Hierdoor staan jouw posities minder lang open staan dan wanneer je een hoger percentage zou kiezen, maar zo kun je vaker nieuwere orders plaatsen.

Aan de hand van deze gegevens weet je welke kant je op wilt en kun je de markt gaan analyseren, om kansrijke cryptocoins in te kopen. Wil je daarbij extra hulp? Check dit crypto signals abbo dan eens!

Jouw plan voor risicomanagement in de praktijk uitvoeren

Wanneer je een plan gemaakt hebt met de kaders die voor jou werken, geeft dat rust. Je weet nu wat je minimaal aan winst wil hebben, hoeveel risico je bereid bent te nemen in de vorm van verlies en kunt voor je orders plaatst, al starten met risicobeheersing. Dat doe je bijvoorbeeld door het plaatsen van stop limiet orders, take profit orders of OCO orders.

succesvol risicobeheersing crypto

Stop limiet order

Stel je wilt verkopen bij 5% winst op jouw aankoopbedrag. De cryptocoin die je gekocht hebt voor € 100, wordt dan automatisch verkocht wanneer de waarde € 105 bedraagt. Dat lijkt maar een kleine winst, maar wanneer je dit tien keer per week doet, levert het toch een mooi bedrag op.

Bij jouw exchange kies je voor een stop limiet order: hierbij kun je aangeven wat het bedrag is waarop jouw order weer verkocht mag worden. Hoe dit werkt is per exchange verschillend. Hier staat het uitgelegd voor Bitvavo, Binance en Kraken.

Trailing stop loss

Een trailing stop loss order is een order waarbij je parameters instelt voor verlies. Stel je wil maximaal 10% risico lopen en je koopt een cryptocoin in voor € 100. Dan stel je jouw trailing stop loss order in met een verlies van 10%, wat € 90 bedraagt.

Mocht de waarde van de coin stijgen, dan stijgt de trailing stop loss mee. Stel de waarde van jouw coin stijgt naar € 150, dan stijgt de trailing stop loss automatisch mee naar 10% onder deze waarde. Dat is € 135 in dit geval. Als de koers daalt, maak je alsnog een mooie winst van € 35 tegenover de € 100 waar je mee gestart bent!

OCO

Met dit type order kun je twee orders tegelijk plaatsen. OCO staat voor “One cancels the other”. Zo kun je dus beide kanten van de markt in ogenschouw nemen, als je niet helemaal weet wat de crypto die je in gedachten hebt, gaat doen.

Je kunt met een OCO als het ware anticiperen op de markt: je bouwt een veiligheidsmarge voor jezelf in en voert tevens tegelijk een order in voor als jouw voorspelling uitkomt.

Wil je meer weten over dit type order? Check dan deze informatie.

Waar moet je nog meer rekening mee houden bij crypto risicomanagement?

Het lijkt makkelijk, jouw risico beheersen door een plan op te stellen en de juiste ordertypes te gebruiken om jouw plan tot uitvoer te brengen. Toch is dat niet zo makkelijk als het lijkt: hierbij de grootste valkuilen:

Van strategie veranderen terwijl je al orders hebt uitgezet

Stel je hebt al een order uitgezet, dan is het belangrijk dat je aan je strategie vast houdt. Toch kan het zijn dat de twijfel of onzekerheid toeslaat, waardoor je van jouw eigen strategie afwijkt en plots toch wat anders gaat doen.

valkuilen bij crypto traden

Als je met deze vorm van paniekvoetbal jouw hele portefeuille beheert, is het niet gek dat je straks helemaal geen assets meer over houdt en al je geld verdampt is.

Hou je aan jouw strategie en verander deze niet. Ook niet als er emoties om de hoek komen kijken.

Geen verstand hebben van technische analyse

Als je niet weet hoe je candlesticks moet lezen, kun je lastig interpreteren wat de koers van crypto gaat doen. En hoe kun je dan succesvol worden? Wanneer je niet weet wat je doet, is het alsof je schiet met hagel bij het plaatsen van een order. Een enkele keer heb je succes, maar vaker maak je verlies.

Maak niet de fout door alleen af te gaan op wat mensen zeggen op bijvoorbeeld facebook of andere cryptoforums. Doe altijd zelf research en zorg ervoor dat je basiskennis opdoet over technische analyse.

Focus op winstpercentage, niet op geld

Risicomanagement bij cryptotraden houdt ook in dat je je focust op het percentage winst dat je maakt, niet op de winst per trade in keiharde valuta.

Als je met orders van € 100 per keer werkt, lijkt een winst van € 5 niet veel. Toch is het een mooie 5% winst, en wanneer je elke week 10 succesvolle trades maakt, maak je toch een mooie winst van € 225 per maand.

handelen crypto risico's

Natuurlijk klinkt € 5 niet veel en zou je liever € 10 per trade winst maken. Toch is hebzucht geen goede raadgever wanneer je handelt in cryptocurrency, hierdoor loop je onnodig risico en dat is zonde. Vijf procent winst is prima toch? Het levert meer op dan op de spaarrekening en jouw geld groeit gestaag. Laat je niet verblinden door dollartekens in jouw ogen maar hou je verstand erbij.

Je kunt jouw positiegrootte al snel vergroten

Zo snel zelfs, dat je na een paar maanden al jouw orderbedrag kunt vergroten als je deze strategie aanhoudt. Stel je begint met € 10.000 en orders van 1%, en je hebt na twee maanden al € 500 winst gemaakt. Dan kun je jouw positiegrootte ophogen naar 1% van € 10.500. Nu kun je gaan traden met orders van € 105 in plaats van € 100.

Op deze manier ben je aan het compounden, je maakt winst over winst. En zo groeit de waarde van jouw portefeuille lekker door.

Hou rekening met exchange fees

Het lijkt onbelangrijk, de fee die je betaalt aan jouw exchange. Toch loopt het percentage behoorlijk op bij sommige exchanges. Dat maakt dat je al snel honderden tot duizenden euro’s aan fees kwijt bent per maand, wanneer je met relatieve kleine bedragen trade.

Betaal jij 0,1% fee of 0,26%? Kijk er eens kritisch naar: zelfs de 0,05% verschil tussen Bitvavo en Binance maakt onder aan de streep al een wereld van verschil.

Elke dag bezig zijn met jouw portefeuille

Elke dag bezig zijn met waar je in handelt en hoe je dit precies doet, is niet nodig. Wanneer je werkt met de juiste order types en je technische analyse goed uitvoert, kun je op een zondagmiddag al jouw orders voor de komende week inzetten.

Ook dat geeft je wat rust door de weeks en zorgt er voor dat het handelen in crypto niet jouw hele leven gaat beheersen.

Niet bijhouden wat succesvol of minder succesvol is

Door in (bijvoorbeeld) excel jouw orders bij te houden, kun je jouw strategie perfectioneren. Wat werkt wel, wat werkt niet? Wanneer sloot een order af met verlies, en wanneer had je hoger kunnen inzetten (bij bv een stop trailing los)?

Die informatie kun je analyseren om nóg beter te handelen in cryptocurrency en jouw risico te minimaliseren.

Meer weten over risicomanagement bij cryptocurrency?

Wanneer je meer wilt leren over risicomanagement bij cryptotraden, is deze cursus een hele fijne cursus om te volgen. Je leert diepgaande informatie over risicomanagement, portefeuillemanagement en ook hoe je jouw risico op een verantwoorde, succesvolle manier kunt spreiden.

De informatie die je in deze cursus mee krijgt is zijn geld dubbel en dwars waard: het levert je zelfs jouw investering meerdere malen op doordat je weet waar je mee bezig bent. Zie het als een voorbereiding op het binnenhalen van jouw eerste miljoen!

En wil je nog eens EXTRA korting bovenop de korting die op de verkooppagina staat aangegeven? Volg dan dit gratis webinar: per webinar zullen 10 mensen gebruik kunnen maken van nóg eens 50% EXTRA korting! Je betaalt dan slechts € 997, in plaats van € 1997. Als dat geen mooie aanbieding is!

beginnen met handelen in cryptocurrency
Geld verdienen
admin
Starten met handelen in crypto

Als je wilt starten met handelen in crypto lijkt het alsof er zo veel mogelijkheid en keuze is, dat het ontzettend moeilijk is om te leren. Daar is echter niets van waar! Als je wilt starten met handelen in crypto is het juist ontzettend makkelijk om dat te doen.

Lees verder »

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.