Crypto Fear & Greed Index: Wat is het sentiment op dit moment?
Cryptocurrency is in opkomst sinds het begin van de jaren 2000, en met de toename in populariteit is ook de behoefte ontstaan om het sentiment eromheen te meten. Dit is waar de Crypto Fear & Greed Index (CFGI) om de hoek komt kijken. De CFGI biedt beleggers een manier om te meten hoe bullish of bearish mensen zich voelen over de cryptocurrency markten.
In dit artikel bespreken we wat de Crypto Fear & Greed Index is, hoe zijn cijfer wordt bepaald, waarom angst en hebzucht moeten worden gemeten, of de index te vertrouwen is en of je cryptocurrency moet kopen bij fear of juist bij greed.

Wat lees je in dit artikel?
Wat is de Crypto Fear & Greed Index?
De CFGI is een instrument gemaakt door alternatieve dataprovider Alternative.me dat het beleggerssentiment op de cryptocurrency markten volgt met behulp van een verscheidenheid aan datapunten.

De index loopt van 0 (extreme angst) tot 100 (extreme hebzucht) en geeft inzicht in de vraag of je crypto moet kopen of juist moet verkopen, op basis van de huidige marktomstandigheden.
De index houdt rekening met factoren als volatiliteit, volume, sociale media activiteit, Google zoekopdrachten voor bepaalde trefwoorden, trends in blockchain-gerelateerde nieuwsartikelen, en meer.
Door al deze meetgegevens te combineren tot één getal, kun je een idee krijgen van waar de markt naartoe gaat en je (ver)koopgedrag daarop afstemmen.
Hoe wordt het indexcijfer bepaald?
De fear & greed index houdt rekening met verschillende factoren bij het bepalen van zijn score:
Volatiliteit (25%)
Dit meet hoe volatiel een bepaalde cryptocurrency in de tijd is in vergelijking met andere in zijn klasse. Een hogere volatiliteitsscore geeft aan dat het waarschijnlijker is dat de prijzen binnen een korte periode snel omhoog of omlaag zullen schommelen.
Volume (25%)
Deze metriek kijkt naar de handelsvolumes voor verschillende digitale activa op belangrijke beurzen in de loop der tijd. Het helpt aangeven of er voldoende liquiditeit beschikbaar is zodat handelaren hun posities snel en effectief kunnen verplaatsen zonder geconfronteerd te worden met grote spreads tussen koop-/verkooporders.
Sociale Media Activiteit (15%)
Sociale media platforms zoals Twitter kunnen beleggers een indicatie geven van hoe mensen denken over bepaalde munten of projecten die momenteel online besproken worden. Positieve commentaren leiden meestal tot meer koopdruk, terwijl negatieve commentaren vaak correleren met verkoopdruk.
Surveys (15%)
In samenwerking met een andere website van dezelfde eigenaren, worden wekelijks opiniepeilingen gehouden over crypto. Zo wordt er bijvoorbeeld aan de bezoekers gevraagd hoe zij de cryptomarkt op dat moment zien. Vaak komen er tussen de 2000 en 3000 reacties per poll per week.
Op het moment van schrijven van deze blog staat het meenemen van de surveys in het totaalcijfer van de fear & greed index even on hold.
Trends (10%)
Voor de trends wordt gekeken naar de Google trends gegevens die aan verschillende Bitcoin gerelateerde zoekopdrachten gehangen kan worden. Die cijfers worden geanalyseerd, voornamelijk op een toename of afname van het zoekvolume en aanbevolen zoekopdrachten die op dat moment populair zijn.
Een afname of toename van bepaalde zoekopdrachten heeft invloed op de angst of juist hebzucht die (ver)kopers tonen.
Dominantie (10%)
Onder dit deel van het indexcijfer wordt vooral gekeken naar de Bitcoin dominantie op dat moment. Vaak wordt er meer Bitcoin gekocht als mensen angst hebben: zij investeren dan eerder in Bitcoin dan in altcoin. Bitcoin wordt gezien als de “veilige haven” van cryptocurrency.
Zo zie je ook dat wanneer de dominantie van Bitcoin afneemt, mensen meer investeren in altcoins. Er is dan vaak speculatie dat er een bullrun gaat komen, waardoor mensen hebzuchtiger worden.

Waarom worden angst & hebzucht gemeten?
Angst en hebzucht zijn twee emoties die een belangrijke rol spelen bij investeringsbeslissingen van individuen of groepen mensen die samen investeren.
Als angst het besluitvormingsproces van een belegger overneemt, is hij geneigd geen risico’s te nemen, wat ertoe kan leiden dat hij kansen mist als de markten na perioden van neergang weer bullish worden.
Aan de andere kant kan te veel hebzucht een belegger overzelfverzekerd maken, waardoor hij op riskante paden terechtkomt zonder rendement op zijn crypto investeringen.
Door beide emoties te meten met behulp van de Fear & Greed index, kunnen beleggers inzicht krijgen in hoe andere crypto beleggers zich voelen voordat ze zelf besluiten te kopen of verkopen.
Zoals je weet kun je het beste niet vanuit emotie handelen, maar eerst de marktsituatie goed in kaart brengen voor je koopt of verkoopt. De index helpt je hierbij. Door het inzien van de index kun je beter onderbouwde beslissingen nemen, die op termijn een hoger rendement kunnen opleveren.
Moet ik cryptocurrency kopen bij hebzucht of bij angst?
Het hangt er echt van af wat je individuele doelen zijn bij het beleggen – als je op zoek bent naar het verzilveren van korte termijn kansen, dan is hebzucht misschien wel de beste optie, omdat lagere waarderingen tijdens perioden van angst geweldige deals opleveren voor wie bereid is risico te nemen.
Maar als je op zoek bent naar een investeringsvehikel voor de lange termijn, dan kan dollar cost averaging, wanneer de markten tijdens deze zelfde angstige momenten laag zijn, helpen verliezen te beperken. En dat terwijl je toch kans hebt op winst als je je eenmaal hersteld hebt. Vaak kost het tijd om een crypto weer op het aankoopniveau te laten komen wanneer deze weggezakt is. Als je snel geld wilt maken is dat uiteraard niet wenselijk.
Dit gezegd hebbende ligt de uiteindelijke beslissing of cryptocurrency kopen bij perioden van angst hebzucht goed is, uitsluitend bij elke individuele handelaar/belegger die alle relevante factoren in overweging moet nemen alvorens een definitieve beslissing te nemen.
Wanneer je voor de lange termijn investeert kun je de tool gebruiken met in je achterhoofd dat de markt bij fear onderbetaald wordt en bij greed overbetaald.

Is de Fear & Greed Index betrouwbaar?
De CFGI wordt betrouwbaar geacht door veel financiële analisten die hem regelmatig gebruiken om beslissingen te nemen vanwege de combinatie van meerdere factoren waaruit de totaalscore van 0-100 bestaat.
Hoewel er altijd uitschieters kunnen zijn die het niet eens zijn met bepaalde aspecten van deze index, zoals de weging van bepaalde factoren en dergelijke, zijn de meesten het erover eens dat dit nog steeds een goed instrument is om het marktsentiment te peilen. Dit vooral in vergelijking met traditionele aandelen- en aandelenindices die slechts een beperkt inzicht bieden in wat anderen denken voordat ze actie ondernemen.
Alleen afgaan op de Fear & Greed Index is niet goed, maar het is een prima tool om te gebruiken in combinatie met andere analyse instrumenten.
Jouw technische analyse kennis uitbreiden?
Wil jij meer inzicht in hoe je het beste een grafiek kunt lezen, waar je op moet letten bij technische analyses en hoe je technische analyse toepast? Probeer dan GRATIS de trail van Madelon Vos!
Het zal je zeker helpen snel succesvol te handelen in crypto. Je kunt je hier aanmelden.


Metaverse: een online universum waarin alles samenkomt
Metaverse: een online universum waarin alles samenkomt De Metaverse: je kon er de afgelopen periode niet omheen. Eind 2021 heeft Facebook haar naam veranderd in


Ruim 100.000 Bitcoin opties verlopen eerste Kerstdag
Als er zoveel opties op één dag vervallen, kunnen er twee dingen gebeuren: de waarde daalt, of de waarde stijgt. Gezien het grote bedrag aan Bitcoin dat vrijkomt, wordt het morgen een spannende dag.


Crypto & risicomanagement: hoe heb jij het geregeld?
Lees in dit artikel hoe jij simpel en snel, binnen 10 minuten duidelijk hebt hoe jij jouw risico’s gaat beheersen en welke strategie je hiervoor gaat hanteren!
Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.