crypto transactie info opzoeken

Block explorers: wat kun je ermee?

Wat is een block explorer?

Een block explorer is een online tool waarmee je gegevens met betrekking tot een blockchainnetwerk kunt bekijken. Het biedt een gedetailleerde weergave van de huidige staat van het netwerk of de transactie die je opzoekt. Het stelt je in staat om de verschillende elementen van een blockchain te verkennen, zoals transacties, blocks, adressen en smart contracts.

Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om activiteit op het netwerk te volgen, waaronder transacties, adressen en andere informatie. Je kunt niet alleen jouw eigen transacties controleren, maar ook de status van elk ander adres of transactie op het netwerk opvragen.

Wat lees je in dit artikel?
hoe gebruik je block explorers

Wat kun je doen met een block explorer?

Je kunt een block explorer voor meerdere dingen gebruiken, waaronder:

Recente transacties bekijken

Bekijk alle recente transacties die op het netwerk hebben plaatsgevonden om de activiteitsniveaus in de gaten te houden. 

Zoeken op adres

Zoek op een bepaald adres om meer informatie te verzamelen over de activiteiten of het saldo.

Analyseer transactiekosten

Analyseer hoeveel elke transactie kost om te zien of er patronen zijn tussen vergoedingen en bepaalde soorten transacties of situaties.

Monitor specifieke adressen

Monitor specifieke adressen in de tijd om verdacht gedrag op te sporen, zoals grote bedragen die snel tussen meerdere rekeningen worden verplaatst of grote opnames van een rekening die niet vaak wordt gebruikt.

Verken nieuwe coins

Verken nieuwe coins die op de markt komen om te bepalen hoe ze werken en hoe ze samenwerken met andere munten binnen hun ecosysteem. Lopen ze goed of juist niet? Hoe lang doen de transacties er over? Met behulp van een block explorer kun je mooie analyses maken.

Welke verschillende block explorers zijn er?

Er zijn verschillende block explorers, net afhankelijk van de onderliggende blockchain en coin. Zo heb je Etherscan.io voor Ethereum en Blockchain.com voor Bitcoin.

Daarnaast heb je ook sites en apps als Blockchair, waar voor meerdere onderliggende coins gegevens opgevraagd kunnen worden.

Hoe gebruik je een block explorer?

Het gebruik van een block explorer is relatief eenvoudig. Om te beginnen met het onderzoeken van gegevens, type je een adres of transactie hash in de zoekbalk.

inzicht crypto transacties krijgen

Dit zal alle relevante details opleveren die te maken hebben met dat specifieke adres of transactie, inclusief verzonden/ontvangen bedragen, betaalde vergoedingen en andere informatie.

Als je trends verder wilt analyseren of onderzoek wilt doen, kun je grafieken bekijken die de marktkapitalisatie of het aantal dagelijkse transacties weergeven. Dit kun je doen met behulp van bijvoorbeeld de overzichtspagina van Tokenview, waarmee je gegevens kunt filteren op basis van verschillende criteria zoals marktkapitalisatie en handelsvolume.

Bij veel pagina’s kun je ook een melding instellen als er geld overgemaakt wordt naar het opgegeven adres. Als je echt dieper in wilt gaan op een bepaalde wallet en op de hoogte wilt blijven van wat er gebeurd, kun je deze optie inschakelen.

Het gebruik van de crypto block explorer

Het gebruik van block explorers is handig wanneer je analyses wilt maken of meer inzicht wilt hebben in bijvoorbeeld een smart contract.

Ook wanneer je crypto hebt overgemaakt en wilt weten of het is aangekomen, kun je gebruik maken van een van deze sites om een check te doen.

Leer meer handige tools gebruiken

Wil jij meer handige tools gebruiken zoals de verschillende block explorers?

Via AllesOverCrypto kun jij een gratis webinar volgen waarin je alles uitgelegd krijgt over de eerste stappen die je kunt nemen als je in crypto wilt gaan handelen. Duidelijke, overzichtelijke info die je verder helpt! En, je zit nergens aan vast. Fijn toch? Hier kun je zien welke data er beschikbaar zijn.

Mocht je besluiten een training te volgen naar aanleiding van de gratis webinar, ontvang je een prima korting op jouw aanschaf én krijg je toegang tot allerlei tools en hulpmiddelen die de professionals ook gebruiken om hun analyses mee te maken!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.