BitCoin Mempool: Wat is het?
Misschien heb je het begrip wel eens voorbij zien komen bij het handelen in crypto of het lezen over cryptocurrency. Mempool. Wat betekent het en wat houdt mempool in?
Een stukje herhaling: de werking van blockchain
Waarschijnlijk weet je wel hoe blockchain werkt, de techniek achter Bitcoin. Wanneer jij een transactie doet, wordt deze “gekeurd” door miners. Miners halen jouw transactie uit een grote pool van transacties en valideren jouw transactie. Er wordt gecheckt of er aan de eisen voldaan wordt en als dat zo is, wordt jouw transactie dus goed gekeurd.
Jouw nieuw aangekochte bitcoin wordt dan uitgebreid met een stukje tekst, een block, waarin de info over de transactie staat. Dit wordt toegevoegd aan de ketting van transacties, de blockchain.
Bij elke aankoop van dit stukje blockchain, worden de oude transacties ook weer gekeurd en gevalideerd. Zo wordt de blockchain versterkt.

De positie van mempool in blockchain
Wanneer de miner jouw aankoop heeft goed gekeurd, wordt het nieuwe stukje block terug gezet in een zogeheten mempool. Vanuit die mempool wordt de transactie dan weer opgepakt door een node, die de verdere afhandeling doet.
Een mempool is dus niets meer en niets minder dan een soort wachtkamer voor nodes met daarin alle transacties die nog afgehandeld moeten worden.
Kan een mempool vol raken?
Het kan zo zijn dat er teveel transacties zijn, die op afhandeling wachten. De mempool raakt dan vol. Door de nodes wordt op dat moment een rangschikking met prioriteit bepaald: de transacties met de hoogste fee worden als eerst afgerond.
Het kan ook zo zijn dat er een minimum aan vergoeding wordt gevraagd door de nodes. In dat geval worden alle transacties in de mempool die onder dat bedrag liggen, uit de mempool gewist.
De transactie komt dan in een andere mempool terecht en moet opnieuw wachten tot de nodes er aan toe zijn. Het kan zo zijn dat de goedkeuring van de transactie in dit geval langer duurt dan het uur wat er gemiddeld voor staat.
Wat gebeurt er als mijn transactie te lang moet wachten in de mempool?
Wat gebeurt er als de door jouw aangekochte BitCoin maar niet gekeurd wordt? Dat kan gebeuren wanneer de mempools vol raken en jouw transactie tussen wal en schip valt. Het gebeurt echter niet vaak.

In dit geval wordt meestal na 48 uur, de transactie ontbonden en vind je het aankoopbedrag terug in jouw wallet. Je bent het geld niet kwijt, het aangekochte stukje BitCoin helaas wel.
Volg hier één van de beste trainingen over cryptocurrency
Wil jij meer kennis opdoen over crypto?
Volg dan nu de GRATIS online Bitcoin training!
Deze training duurt 1,5 tot 2 uur en wordt gegeven op maandag en donderdagavond om half negen. Maar wees er op tijd bij, elke avond zijn slechts 50 plekken beschikbaar!
Aan het eind van deze online training
– Heb jij jouw eerste crypto gekocht voor slechts een euro
– Weet je precies hoe Bitcoin en de andere cryptovaluta werken
– Heb je inzicht in wat een goede cryptomunt is en wat een scam is
– Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen
Wanneer je je aanmeldt voor de training, ontvang je ook nog eens drie GRATIS e-books! Zo kun je je alvast inlezen terwijl je wacht op de online training. Deze boeken ontvang je: de Crypto Mastergids, de 7 beste manieren om online geld te verdienen, 10 interessante redenen om te leren over crypto.
Reserveer nu jouw plekje in de GRATIS online training!
Bevalt de training goed? Dan kun je je aanmelden voor de volledige cursus. Het hoeft niet, mag wel. Wil je verder groeien en binnen no-time bij de top horen? That’s up to you!

Welk timeframe kan ik het beste gebruiken?
Het kiezen van de juiste timeframe bij het handelen in crypto is cruciaal. Stem jij het timeframe al goed af?


Zelf een cryptomunt starten
Wil jij zelf een cryptomunt in de markt zetten? Lees hier waar je allemaal aan moet denken!


Dollar Cost Averaging: Wat is het en hoe zet je het in?
Misschien heb je wel eens gehoord van Dollar Cost Averaging als strategie voor het handelen in cryptocurrency. In dit artikel lees je precies wat DCA inhoudt en hoe je het zelf kunt doen!
Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.