gespreid inleggen cryptocurrency

Bescherm je vermogen met DCA

DCA staat voor Dollar Cost Averaging en is een manier om jouw vermogen te beschermen. Het helpt je om gespreid in te leggen en beperkt het verlies bij een grote daling van de waarde. Je kunt DCA gebruiken wanneer je cryptocurrency wilt kopen.

In dit artikel leer je wat DCA is, hoe het werkt en waarom het handig is deze methode te gebruiken als je cryptocurrency wilt kopen.

Wat lees je in dit artikel?

Wat is DCA, Dollar Cost Averaging?

DCA is een strategie die ervoor zorgt dat je niet allemaal je geld in één keer inlegt, maar dat je het over een periode van tijd spreidt. Zo bescherm je jouw vermogen, want als de waarde van de munt dan ineens keldert, ben je niet alles verloren.

Je hebt dan namelijk ook munten die minder hard gedaald zijn of zelfs gestegen zijn in waarde. Dit noemen we ook wel ‘averaging down’.

Hoe werkt DCA?

Stel, je wilt 100 euro in Bitcoin investeren. In plaats van dat je dat allemaal in één keer doet, koop je elke week 2 keer Bitcoin voor 25 euro. Op deze manier ben je 4 weken bezig met het kopen van Bitcoin.

geld laten groeien met dca

En nu heb je uiteindelijk 8 keer Bitcoin gekocht voor in totaal 100 euro. Alles tegen een wisselende waarde.

De reden dat dit handig is, is omdat de prijs van jouw coin flink kan schommelen. Stel, de prijs was na 2 weken 50 euro per coin en na 4 weken 150 euro per coin. Dan had je alleen maar 2 coins gekocht als je alles in één keer had ingelegd en had je 100 euro verloren (2*50 = 100).

Als je echter gebruik maakte van DCA, had je 8 coins gekocht voor 100 euro (4*25=100). De prijs was dan wel 50% gestegen, maar doordat je gespreid had ingelegd, was jouw verlies beperkt tot 25%.

Een verder uitgewerkt voorbeeld vind je halverwege dit artikel.

Waarom zou ik Dollar Cost Averaging gebruiken?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom DCA interessant kan zijn:

– Het helpt om emotionele beslissingen te voorkomen;
– Het gemiddelde koersverloop gaat altijd omhoog.

Wanneer we investeren willen we natuurlijk zo snel mogelijk profiteren van de stijging in waarde. Helaas is dit niet realistisch en leidt dit vaak tot emotionele beslissingen. Door middel van DCA spreiden we onze inleg over een langere periode uit, wat ons helpt rustig te blijven en logische beslissingen te maken.

Daarnaast gaat de koers van bijna alle cryptomunten altijd omhoog op de lange termijn. Dit komt doordat er steeds meer mensen geïnteresseerd raken in cryptocurrencies en er dus meer vraag naar is.

Op korte termijn kan de koers wel flink schommelen, maar op de lange termijn trend is altijd positief. Door middel van DCA investeer je dus op de lange termijn en profiteer je automatisch mee van de positieve trend. Wil je snel geld verdienen is deze strategie voor jou minder geschikt.

Meer info hoe ook jij jouw vermogen kunt beschermen met DCA?

Madelon Vos heeft een perfect template beschikbaar waarin jij al jouw DCA aankopen kunt opslaan. Je kunt deze GRATIS downloaden op deze pagina. En, als je er dan toch bent kun je meteen ook het gratis e-book over het beschermen van je vermogen downloaden!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.