Belastingaangifte cryptocurrency

Belastingaangifte

Belastingaangifte cryptocurrency

Sinds een aantal jaar wil de belastingdienst opgave hebben van de crypto die je in je portefeuille hebt. Waarom wil de belastingdienst dit en welke punten zijn belangrijk?

Veel online platforms zijn verplicht informatie te delen met de belastingdienst over de waarde van jouw portefeuille. Zo heeft de belastingdienst vooraf al een beeld van welke crypto jij bezit. Maar let op, deze informatie is niet altijd even accuraat. Check daarom goed of het klopt wat de belastingdienst heeft aangegeven.

Bezit crypto verzwijgen bij belastingaangifte

Kies je ervoor te zwijgen over de crypto die je in bezit hebt? Dat kan, maar je riskeert wel een boete. De belastingdienst kan tot vijf jaar terug (volledig Nederlandse sites) of zelfs twaalf jaar terug (buitenlandse websites) belasting naheffen, met daarbovenop een boete en rente die je moet betalen.

Er zijn een aantal cryptodiensten die gegevens delen met de belastingdienst, maar naar verwachting doet het leeuwendeel van de sites dit niet

Welke cryptowaarde moet je opgeven aan de belastingdienst?

Voor alle cryptovaluta in jouw portefeuille is het belangrijk om de waarde te weten op 1 januari om 00:00 uur ’s nachts. Kijk in het begin van het jaar al wat de waarde was van de coins die je bezit, en maak er screenshots van. Deze waarde zul je straks moeten aangeven tijdens jouw belastingaangifte. En gezien we die pas in april doen, is het verstandig nu alvast wat screenshots te maken. Scheelt straks een hoop gezoek.

Bij de aangifte dien je de koers aan te houden die weergegeven wordt op het platform waar jij je crypto hebt staan.

Er wordt geen rekening gehouden met koersschommelingen door het jaar heen.

Regels belastingdienst crypto aangifte

Aangifte in box 3

Je dient de waarde van jouw totale bezit aan te geven in box drie van de belastingaangifte. Dat is de box sparen en beleggen. 

Er geldt een vrijstelling voor het betalen van belasting over jouw vermogen als deze minder dan € 30.360 (2019) bedraagt. Over 2020 wordt dit bedrag € 30.846. Voor fiscaal gezamenlijk partners geldt een verdubbeling van dit bedrag. 

Een rekenvoorbeeld

Stel je hebt geen fiscaal partner en hebt in totaal een bedrag van €38.000 aan eigen vermogen. Over het jaar 2019 hoef je over de eerste € 30.360 geen belasting te betalen. 

De belastingdienst gaat ervanuit dat je 1,94% rendament hebt behaald over jouw vermogen. Het veronderstelde rendament is daarmee 1,94% over € 7.740 (38.000-30.360). Dit is € 150. Over deze € 150 dien je 30% belasting te betalen. Dit is €45,=.

Hoogte van de heffing

Jaarlijks wordt het percentage aan heffing herzien. Zo ook het bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen. Kijk voor de meest actuele bedragen en percentages op de site van de belastingdienst

Disclaimer: ik ben geen belastingadviseur of expert op het gebied van belastingaangifte. Met deze blog wil ik je meer informatie geven over hoe je de belastingaangifte dient te doen. Wil je alle regels weten omtrent belastingaangifte en crypto? Schakel dan een gespecialiseerde belastingadviseur in of lees de regels na op belastingdienst.nl

Meer kennis opdoen over cryptocurrency

Wil jij meer kennis opdoen over crypto?
Volg dan nu de GRATIS online Bitcoin training!

Deze training duurt 1,5 uur en wordt gegeven op maandag en donderdagavond om half negen. Maar wees er op tijd bij, elke avond zijn slechts 50 plekken beschikbaar!

Aan het eind van deze online training
– Heb jij jouw eerste crypto gekocht voor slechts een euro
– Weet je precies hoe Bitcoin en de andere cryptovaluta werken
– Heb je inzicht in wat een goede cryptomunt is en wat een scam is
– Weet je met welke strategie je geld gaat verdienen

Wanneer je je aanmeldt voor de training, ontvang je ook nog eens drie GRATIS e-books! Zo kun je je alvast inlezen terwijl je wacht op de online training. Deze boeken ontvang je: de Crypto Mastergids, de 7 beste manieren om online geld te verdienen, 10 interessante redenen om te leren over crypto.

Reserveer nu jouw plekje in de GRATIS online training!

Bevalt de training goed? Dan kun je je aanmelden voor de volledige cursus. Het hoeft niet, mag wel. Wil je verder groeien en binnen no-time bij de top horen? That’s up to you!

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.