Bitcoin invloed halving portfolio

Alles wat je moet weten over de Bitcoin Halving

Bitcoin halving: dit houdt het in

Heb jij ook gehoord van de term ‘Bitcoin halving’, maar heb je geen flauw idee wat het precies inhoudt? Geen zorgen! In dit artikel leggen we op een luchtige en begrijpelijke manier uit wat een Bitcoin halving is, waarom het gebeurt, en welke impact het heeft. Of je nu nieuw bent in de wereld van cryptocurrency of al een tijdje meedraait, na dit artikel weet je precies wat het inhoudt.

Wat lees je in dit artikel?

Wat is een bitcoin halving en hoe werkt het?

Eerst even terug naar de basis. Bitcoin halving is eigenlijk net zo spannend als het klinkt. Het is een gebeurtenis die eens in de zoveel tijd plaatsvindt – ongeveer elke vier jaar – waarbij de beloning voor het minen van nieuwe bitcoins wordt gehalveerd. Simpel gezegd: miners krijgen na een halving nog maar half zoveel bitcoins voor hun moeite.

Dit mechanisme is ingebouwd in het protocol van Bitcoin met als doel om inflatie te voorkomen. Je kunt het zien als een soort automatische piloot die ervoor zorgt dat er niet te veel bitcoins in één keer op de markt komen.

halvering fee bitcoin mining

Waarom is er een halvering?

De belangrijkste reden voor deze ingebouwde spaarzaamheid? Scarcity, oftewel schaarste.

Door ervoor te zorgen dat er minder nieuwe bitcoins worden aangemaakt, behouden bestaande bitcoins hun waarde beter. Het is vergelijkbaar met goud delven: hoe minder goud er beschikbaar komt, hoe meer waarde het heeft omdat het lastiger te verkrijgen is.

Welke impact heeft dit op Bitcoin?

Geschiedenis laat zien dat rondom elke halving periode de prijs van Bitcoin spannende bewegingen maakt. Dit komt omdat investeerders anticiperen op verminderd aanbod bij gelijkblijvende of stijgende vraag. Echter, zoals altijd bij investeringen geldt: niets is zeker.

Het effect van halving op lange termijn lijkt positief; door beperkter aanbod en toenemende vraag stijgt over tijd vaak de prijs. Maar let wel: de cryptomarkt blijft onvoorspelbaar.

Wanneer is de volgende Bitcoin Halving?

De volgende Bitcoin halving staat gepland rond april – mei 2024. Natuurlijk kan dit nog iets verschuiven aangezien het afhangt van hoe snel blokken worden gemined, maar één ding is zeker: deze periode wordt er eentje om in de gaten te houden.

Eerder zijn er ook al halveringen geweest, hier werd ook telkens de beloning voor het minen met de helft verminderd.

Heeft dit invloed op mijn investering in Bitcoin?

Absoluut! Als belegger wil je natuurlijk weten wat dit betekent voor jouw portemonnee. Historisch gezien hebben eerdere halvings geleid tot prijsschommelingen rondom de gebeurtenis zelf en significante groei daarna – alhoewel past performance geen garantie biedt voor toekomstige resultaten.

Het advies blijft standaard: doe altijd goed onderzoek voordat je besluit te investeren en spreid je kansen door niet al je kapitaal in één cryptovaluta te stoppen.

Welke cryptocoin heeft nog meer halvering?

  • Litecoin (LTC): Net als bij Bitcoin vindt bij Litecoin ongeveer elke vier jaar een halvering plaats om inflatie tegen te gaan.
  • Zcash (ZEC): Ook Zcash kent een soortgelijke mechanisme om zijn netwerk veiligheid en valuta schaarste te waarborgen.

TIP: Blijf altijd up-to-date met crypto nieuws om geen belangrijke ontwikkelingen rondom jouw favoriete coins te missen!

Kort samengevat, bitcoin halvings zijn essentiële momenten binnen de levenscyclus van Bitcoins die grote invloed kunnen hebben op jouw investeringen – ten goede of ten kwade. Het draait allemaal om timing, geduld en een beetje geluk! Maar hé, dat maakt investeren juist zo spannend, toch?

Bitcoin halving 2024

Wil jij handelen op een gerespecteerd platform?

Dat kan op Bitvavo! Hier vind je de meest gangbare nieuwkomers en alle gevestigde cryptomunten en coins terug. Mocht jij je registreren, hoef je geen handlingsfee te betalen over de eerste € 10.000 die je verhandelt via Bitvavo. Dat scheelt toch een mooi bedrag!

Bitvavo ontdekken? Dat kan via deze link.

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.